Klausimas, ar tokioms bendrovėms už dokumentų rengimą sumokėjusiam asmeniui ir laimėjusiam bylą tokios išlaidos gali būti atlyginamos kaip su bylos nagrinėjimu susijusios būtinos išlaidos?

Jei anksčiau teismai dažniausiai priteisdavo tokioms bendrovėms sumokėtas išlaidas, tai Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT), formuojantis teismų praktiką padėjo tašką ties šiuo klausimu: tokios išlaidos negali būti priteistos.

Kitaip tariant, to iš skolininkų negali reikalauti nei bendrovė, nei asmuo (kreditorius) atsiskaitęs su tokiomis bendrovėmis už paslaugas.

Nors detalesnio skolų išieškojimo bendrovių teisinio reglamentavimo nėra, tačiau išieškojimo bendrovės turėtų keisti savo veiklos principus: abejotina, ar asmuo, žinodamas kad jo sumokėtos sumos už pagalbą išieškant skolas nebus kompensuotos skolininko tikrai kreipsis į kokias nors bendroves, o ne pavyzdžiui į advokatų kontoras, kai advokatams ar jų padėjėjams sumokėtos išlaidos bylą laimėjus yra priteisiamos iš skolininko.

LAT nurodė, kad atstovavimui nustatyti apribojimai ir reikalavimai iš esmės lemia ir atstovavimo išlaidų paskirstymo, priteisimo reglamentavimą. Civilinio proceso kodeksas išlaidas advokato ar advokato padėjėjo pagalbai apmokėti priskiria prie išlaidų, susijusių su bylos nagrinėjimu, ir šaliai, kurios naudai priimtas sprendimas, teismas priteisia iš antrosios šalies išlaidas už advokato ar advokato padėjėjo, dalyvavusių nagrinėjant bylą, pagalbą, taip pat už pagalbą rengiant procesinius dokumentus ir teikiant konsultacijas.

Tai reiškia, kad įstatymas nustato civilinio proceso dalyviui, kurio naudai priimtas sprendimas, teisę reikalauti iš kitos (pralaimėjusios) šalies savo patirtų atstovavimo civiliniame procese pagal pavedimą išlaidų atlyginimo tik tuo atveju, kai jam atstovavo advokatas arba advokato padėjėjas.

Kitokios fizinio asmens patirtos atstovavimo išlaidos civiliniame procese, įskaitant ir tas, kai fiziniam asmeniui atstovauja su juo susiję asmenys, negali būti priteistos.

Atsižvelgiant į tai, manau, kad turėtų būti nustatytas aiškesnis skolų išieškojimo ir panašių bendrovių teisinis reglamentavimas, o į tokias bendroves besikreipiantys asmenys privalo žinoti, kad jų patirtos išlaidos nebus atlygintos, t.y. tariamai ar realiai sumokėto „administravimo“, „atstovavimo“, „sėkmės“ ar kitaip vadinamo mokesčio reikalauti iš skolininko teisinio pagrindo nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)