Blokų grandinė (angl. „blockchain“) yra decentralizuota duomenų saugojimo technologija, naudojama informacijai saugoti ir perduoti. „Statista“ duomenimis, 2021 m. pasaulinė blokų grandinės technologijų rinka buvo vertinama 5,85 mlrd. JAV dolerių. Prognozuojama, kad iki 2030 m. sektoriaus dydis pasieks 1 235,71 mlrd. JAV dolerių bei fiksuos 80 proc. augimą kasmet.

Blokų grandinė yra unikali technologija, nes leidžia kurti patikimą, skaidrią ir saugią duomenų saugojimo sistemą, kuri nereikalauja centralizuotų tarpininkų. Kalbant paprastai, blokų grandinė yra skaitmeninė duomenų knyga (angl. „ledger“), kurioje duomenys saugomi be jų pakeitimo, ištrynimo ar įsilaužimo pavojaus. Šie privalumai pritaikomi įvairiose srityse: nuo kriptovaliutų, bankų ir finansų sektoriaus iki socialinių tinklų, viešųjų paslaugų ar el. prekybos. Dėl šių priežasčių su blokų grandinės technologijos veikimu susipažinti būtina kiekvienam el. parduotuvės savininkui.

Sukčiavimo prevencija

Vienas iš svarbiausių vartotojų prioritetų apsiperkant internetu – duomenų saugumas. Šiandien asmeninės informacijos reikšmė tapo ypatingai aktuali, ypač po plačiai nuskambėjusių duomenų saugumo pažeidimų, kurie sukėlė pavojų milijonų žmonių asmeniniams duomenims.

Pastaruoju metu nusikaltėliai internete dažniausiai užsiima „phishing“ sukčiavimo kategorijai priskiriamais sukčiavimo veiksmais. Tai yra tie atvejai, kai bandoma išvilioti klientų pinigus arba duomenis suklastotais trumpaisiais pranešimais (SMS) arba el. laiškais. Tokiu atveju sukčiai bando įtikinti vartotojus pateikti jiems savo asmeninę informaciją, pavyzdžiui, prisijungimo duomenis arba banko sąskaitos numerius. Vartotojui įvedus prisijungimo duomenis, informacija yra perduodami nusikaltėliams, kurie pasisavina žmogaus pinigus.

Ši sukčiavimo veikla yra plačiai paplitusi el. prekybos ekosistemoje ir dėl jos daug prekybininkų praranda pajamas, be to, reikšmingai mažėja klientų pasitikėjimas internetine prekyba.Dėl šių priežasčių būtina kalbėti apie galimus blokų grandinės pritaikymo atvejus, užkertant kelią sukčiavimui el. prekyvietėse.

Blokų grandinės technologija kokybiškai išsprendžia su pirkėjų saugumu susijusias problemas. Šį sprendimą galima prilyginti viešai knygai, kuri naudojama skaitmeninio turto judėjimui sekti. Blokų grandinė užtikrina saugų duomenų keitimąsi tarp pirkėjų ir pardavėjų bei leidžia nebijoti, kad trečiosios šalys pavogs jautrią informaciją. Todėl naudojantys blokų grandinę mažmenininkai gali užtikrinti, kad pirkėjų duomenys išliks saugūs ir apsaugoti nuo vagystės ar netinkamo naudojimo.

Blokų grandinė garantuoja saugumą, nes joje įvykstančios transakcijos yra šifruojamos, todėl nelieka jokios rizikos ją pavogti ar kitaip manipuliuoti. Su šia technologija sukuriama neklastojama visų sandorių apskaitos knyga, kurią pasiekti gali tik reikalingą prieigą turintys vartotojai.

Tai reiškia, kad blokų grandinė gali būti naudojama produktų autentiškumui tikrinti ir jų judėjimui tiekimo grandinėje sekti. Bet kuris sukčiavimo atvejis būtų iš karto matomas pasauliniame tinkle, o neteisėtai informaciją ar pinigus pasisavinęs nusikaltėlis būtų greitai susektas ir patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

Spartesnis atsiskaitymas

El. parduotuvės sulaukia didžiulio klientų srauto, o pasaulinės internetinės prekybos apimtys nuosekliai didėja visose valstybėse. Visgi tai sukelia problemą – tradiciniai mokėjimų procesai dažnai reikalauja daugybės tarpininkų ir patikros etapų: asmens ir mokėjimo duomenų įvedimo. Visi šie procesai reikšmingai pailgina apsipirkimo procesą, o pernelyg sudėtingas ir daug laiko reikalaujantis duomenų įvedimas atbaido ne vieną potencialų klientą.

Decentralizuota blokų grandinės technologija pastarąjį procesą gali sutrumpinti iki kelių minučių ar net sekundžių, kadangi kiekviena prekybos transakcija patvirtinama automatiškai ir be jokių tarpininkų. Ši technologija pagreitina atsiskaitymo procesus, kadangi leidžia sukurti neklastojamą sandorių registrą. Tai atlaisvina mažmenininkų rankas, kadangi jie nėra slegiami būtinybės iš savo klientų kaskart prašyti asmeninės informacijos, pavyzdžiui, adreso ar kredito kortelės numerio. Taip sutaupomas vartotojų laikas, išvengiama papildomų rūpesčių, o atsiskaitymo procesas išlieka ne mažiau efektyvus.

Paprastesni logistikos procesai

Tiekimo grandinės analizė ir logistikos skaidrumo išlaikymas yra didelis iššūkis kiekvienam verslininkui. Efektyvi el. prekybos tiekimo grandinė reikalauja kompleksinių sprendimų, kurių sudėtingumas priklauso nuo verslo dydžio, parduodamų prekių tipo bei valstybių, kuriose vykdoma veikla.

Kaip ir anksčiau minėtais atvejais, blokų grandinės technologija palengvina didžiąją dalį logistinių mažmenininkų iššūkių. Į blokų grandinę įrašyta informacija negali būti pakeista, todėl turimų atsargų, pardavimų ir užsakymų įrašų, saugomų blokų grandinės tinkle, negalima nei ištrinti, nei pakeisti.

Todėl, naudojant blokų grandinę, duomenų stebėjimas yra kaip niekada paprastas, o kiekvienam vartotojui prieinami visi aktualiausi duomenys: prekių gamintojas, pirkėjai, saugojimo vieta ir užsakymą realizuojanti logistinė bendrovė. Tokiu būdu tiekimo grandinė tampa skaidri vartotojui, be to, labiau integruota ir apsaugota nuo bet kokios sukčiavimo rizikos. Tai reiškia, kad su blokų grandine susieti verslai garantuoja kokybiškus ir autentiškus produktus bei jų pristatymą.

Apibendrinant, nors blokų grandinės integracija el. prekyboje šiandien vis dar yra nauja koncepcija, tačiau ateityje šio sprendimo pritaikymo būdų matysime vis daugiau. Blokų grandinė reikšmingai pagerina klientų ir verslininkų patirtį, užtikrina saugų, patogų bei patikimą prekybos procesą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją