Fiksuota suma neegzistuoja

Pokalbiuose su bičiuliais galime išgirsti, kad egzistuoja apibrėžta suma, kurią reikėtų dovanoti per vestuves. Štai „Swedbank“ sukurtoje „Facebook“ grupėje „Pinigai ir reikalai“ paklausėme jos dalyvių, kokią sumą, jų manymu, pora turėtų skirti savo draugų vestuvių dovanai vokelyje.

Į klausimą atsakė daugiau nei 1 tūkst. narių, kurių 65 proc. teigė, kad suma turėtų siekti 101–200 eurų. 19 proc. respondentų nurodė, kad į vokelį reikėtų įdėti 201–300 eurų. Dešimtadalis manė, kad užtektų ir iki 100 eurų siekiančios sumos, o didesnę nei 300 eurų sumą pasirinko 5 proc. apklausoje dalyvavusių grupės narių.

Įdomu tai, kad 100–200 eurų siekiančią poros dovaną jaunavedžiams vestuvių planuotojai dažniausiai įvardijo ir pernai. Taigi, nors kylant kainoms šventės brangsta, svečiai, panašu, yra linkę prioretizuoti savo finansinę sveikatą. Ir nors kai kurias sumas vokeliuose galima rasti dažniau nei kitas, nė viena suma toli gražu savaime nėra dovanos standartas.

Viršijus galimybes, šventė gali apkarsti

Sprendžiant dėl dovanojamos sumos dydžio, pirmiausia reikėtų įvertinti savo finansines galimybes. Kas vienam gali būti nereikšminga suma, kitam – lėšos, kurių pakaktų (ir reikėtų) pragyvenimui visą savaitę, ypač smarkiai ūgtelėjus kainoms. Šventė tikrai apkars, jei išleidę nemažai pinigų pasiruošimui bei dovanai, už vaišių stalo sėsite su mintimi, kad iki kito atlyginimo laukia įtempta finansinė situacija. Finansinio streso bus dar daugiau, jei per vasarą tokių švenčių – ne viena.

Taigi, niekuomet nederėtų dovanoti daugiau, nei galime sau leisti finansiškai. Reikėtų ugdytis atsparumą ir tokiems pasakymams, kaip „tokio dydžio sumą dovanoti – ne gėda“. Mažesnė nei vyraujanti suma, kuri atitinka jūsų finansines galimybes, yra ne gėda, o tvarios finansinės elgsenos bruožas.

Dovanojamos sumos dydis priklausys ir nuo to, kiek artimi yra į savo šventę kviečiantys bičiuliai ar giminaičiai. Jei pora – artimi draugai, galima apsvarstyti dosnesnę dovaną nei tokiu atveju, kada jaunavedžiai – retai matomi pažįstami.

Na, o jei finansai jūsų visiškai nevaržo, tačiau neįsivaizduojate, kokią sumą reikėtų dovanoti, orientyru gali tapti šventės vieta ir dydis. Jei vestuvės vyksta prabangioje vietoje, planuojama gausi pramogų programa, svečiams suteikiama nakvynė, vieno asmens dalyvavimo vestuvėse numanomą kainą galite laikyti dovanos dydžio sufleriu.

Vokelis – ne vienintelis būdas sveikinti

Nors pinigai – praktiškiausia dovana, mat už juos jaunavedžiai gali įsigyti daiktus, kurių tikrai reikia, tai nėra vienintelis būdas pasveikinti. Jei būsimieji sutuoktiniai – itin gerai pažįstami bičiuliai, galite jiems įtekti asmeniškesnę dovaną. Renkant asmeninę dovaną prasminga atsižvelgti į poros pomėgius ir istoriją.

Tarkime, jei pora susižadėjo keliaudama, oro linijų dovanų kuponas gali tapti puikia dovana naujiems atradimams ir smagiems nuotykiams. Arba galbūt žinote, kokiame koncerte jie labai nori apsilankyti, tačiau dar neturi bilietų.

O gal jūsų draugai – meno kolekcininkai ir jums žinoma, kokio menininko darbą jie norėtų matyti savo bendruose namuose? Turite galimybę jiems įteikti nepamirštamą dovaną. Jei tai brangus kūrinys, šią dovaną galite pirkti bendrai su kitais vestuvių svečiais.

Galiausiai, atminkite, kad kvietimas į vestuves yra noras pasidalyti naujos šeimos sukūrimo šventės džiaugsmu, o ne užkrauti jums finansinę naštą. Todėl visiškai priimtina dovanoti dovaną, kuri atitinka jūsų galimybes ir atspindi jūsų santykius su pora.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją