Kita vertus, obligacijos fiksavo neigiamus rezultatus, nes rinkos dalyviai konservatyviau vertino centrinių bankų veiksmus – prognozuojama, kad JAV Federalinis rezervas ir Europos centrinis bankas pirmą palūkanų normų mažinimą atliks birželį. Vasarį kiek geriau atrodė aukšto pajamingumo skola, sulaukusi didesnės paklausos naujų emisijų platinime.

Svarbiausia akcija pasaulyje


Taip „Goldman Sachs“ investicinis bankas įvardijo puslaidininkių lustų gamintoją „Nvidia“. Ir ne be reikalo – įmonė ne tik patenka tarp penkių didžiausių pasaulyje pagal rinkos kapitalizaciją, tačiau ir sparčiausiai auga dėl dirbtinio intelekto paskatintos duomenų centrų paklausos. Praėjusį ketvirtį „Nvidia“ pajamos augo 265 proc. per metus, o pelnas akcijai augo daugiau nei septynis kartus. „Nvidia“ puslaidininkiai yra paklausūs skirtingose industrijose – nuo automobilių pramonės iki finansinių ir sveikatos paslaugų.

Solidūs įmonės rezultatai prisidėjo prie tolimesnio teigiamo sentimento rinkose. „Nvidia“ rinkos kapitalizacija po rezultatų paskelbimo padidėjo beveik 300 mlrd. dolerių – tai buvo iki šiol didžiausias vienos dienos teigiamas pokytis finansų rinkų istorijoje. Įmonės akcijos nuo šių metų pradžios taip pat augo įspūdingu tempu – 64 proc. ir gerokai lenkė pagrindinius indeksus.

Nepaisant didelio akcijos kainos augimo, įmonės vertės rodikliai išlieka patrauklūs. Šiuo metu įmonės akcijos kainos ir prognozuojamo pelno ateinantiems metams santykis yra mažesnis nei į technologijų sektoriaus įmonių akcijas orientuoto „Nasdaq-100“ indekso. Žinoma, taip yra dėl aukštų maržų ir spartaus pelno augimo, kurį gali būti sudėtinga pasiekti. Prognozuojama, kad „Nvidia“ pelnas per metus augs 78 proc., o „Nasdaq-100“ indekso įmonių – 17 proc.

Japonija – „Atgal į ateitį“


Japonijos akcijų rinkos dalyviai turėjo progą švęsti – pagrindinis šalies indeksas „Nikkei-225“ pasiekė savo rekordą. Paskutinį kartą tokiame lygyje šalies rinka buvo tada, kai išėjo legendinio Roberto Zemeckio filmo „Atgal į ateitį“ antra dalis – 1989 metais. Tai reiškia, kad Japonijos akcijoms reikėjo pusketvirto dešimtmečio atsigauti po NT rinkos sukelto burbulo.

Kas nulėmė dabartinį akcijų rinkos ralį? Vienas pagrindinių faktorių – solidūs įmonių rezultatai ir šalyje vykstančios įmonių valdysenos reformos. Įmonės, kurios neefektyviai naudoja nuosavą kapitalą, yra skatinamos sukurti daugiau vertės akcininkams. Vietiniams investuotojams Vyriausybė taip pat sukūrė mokestinių lengvatų sistemą, taip siekdama paskatinti akcijų rinką.

Politikos pokyčiai sutapo ir su palankia makroekonomine aplinka. Sausį infliacija, atmetus maistą ir kurą, Japonijoje siekė 2 proc., o tai leido įmonėms toliau kelti kainas ir išlaikyti pelno maržas. Tokios sąlygos skatina didesnį vartojimą ir suteikia vilties grįžimui į ekonominį augimą, nepaisant to, kad paskutiniame praėjusių metų ketvirtyje Japonijos BVP mažėjo. Kovas šalyje taip pat bus itin svarbus mėnuo dėl vyksiančių derybų tarp pagrindinių profesinių sąjungų ir didžiųjų įmonių. Aukštesni atlyginimai gali vėl paskatinti vartojimą ir palaikyti reikiamą infliacijos lygį šalyje.

Ar Japonijos rinkos gali kilti toliau? Manome, kad gali. Be anksčiau paminėtų faktorių, taip pat silpnos jenos ir patrauklaus vietinių akcijų pajamingumo lyginant su obligacijomis, istoriškai Japonijos rinka išlieka nebrangi. Paskutinio piko devintajame dešimtmetyje metu šalies akcijos buvo keturis kartus brangesnės, lyginant su JAV remiantis CAPE (dar vadinamu Šilerio P/E) rodikliu. Jis matuoja akcijų kainų ir 10 metų vidutinio pelno, atmetus infliacijos įtaką, santykį. Šiuo metu, priešingai nei praeityje, JAV akcijų rinka yra apie pusantro karto brangesnė nei Japonijos.

Iš globalių rinkų į lokalias


Šiemet itin daug dėmesio sulaukia vietinė alternatyvių investicijų rinka. Deja, visa diskusija sufokusuota į atskirą finansinių nusikaltimų atvejį, įvykusį „BaltCap“ infrastruktūros fonde, ir pamirštami kiti fondai, kurie kūrė ir toliau kuria vertę investuotojams. Verta pažymėti, kad „Luminor investicijų valdymo“ pensijų fondai nebuvo investavę į „BaltCap“ infrastruktūros fondą ir nenukentėjo nuo šio atvejo.

Tuo pačiu norisi išsklaidyti abejones, kylančias dėl pensijų fondų investicijų į alternatyvius investicinius fondus. Tinkamai atrinktos investicijos į alternatyvaus turto klases leidžia uždirbti didesnę grąžą ir gali padidinti diversifikaciją, taip sumažintant bendrą portfelio riziką. Svarbus ir moralinis aspektas – prisidėti prie vietinės ekonomikos augimo, per fondus investuojant į smulkų ir vidutinį verslą, suteikiant finansavimą, vystant infrastruktūrą per nekilnojamojo turto objektus.

„Luminor investicijų valdymo“ turimų alternatyvių fondų vidinės grąžos rodiklis pernai siekė 10 proc. ir lenkė tiek Lietuvos akcijų grąžą, kuri buvo neigiama (-0,03 proc.), tiek ir pasaulinį besivystančių akcijų rinkų indeksą (6,11 proc.). Tad investicijos į vietines rinkas ne tik skatina ekonominę plėtrą, bet ir gali padidinti investicinę grąžą kaupiantiesiems.

Rinkos vertinimas


Ši rinkų apžvalga – tai tik nedidelė mūsų bendro rinkos raidos vertinimo dalis. Vasario mėnesį išlaikėme neutralų rizikos lygį akcijų atžvilgiu. Nepaisant istoriškai prasto sezoniškumo, sparčiau augantys įmonių pelnai paskatino nemažinti rizikos ir išnaudoti pozityvų sentimentą rinkoje.

Didžiųjų technologijų įmonių finansiniai rezultatai pranoko analitikų lūkesčius ir sąlygojo kitų metų prognozių didinimą. Taip pat teigiamai nuteikė ir stipri darbo rinka bei išliekantis didelis vartojimas. Tuo pačiu vartotojų kainų indekso duomenys rodo, kad paskutinis etapas kovoje su aukšta infliacija bus sudėtingiausias. Nepaisant to, mūsų sekami techniniai akcijų rinkų rodikliai toliau indikuoja, kad ralis turėtų tęstis.

Svarbu: kaupdami pensijų fonduose, patiriate investavimo riziką, o tai reiškia, kad investicijų vertė gali ir kilti, ir kristi, yra galimybė atgauti mažiau negu investavote.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją