Galvojate, kad tai eiliniai paspėliojimai ir pasvarstymai? Ne. Tai yra nuoseklaus darbo bei vieno sprendimo rezultatas, kuris ir yra puikus tramplinas į viršų. Tyrimų bendrovės „Statista“ duomenimis, bendra sutelktinio finansavimo sandorių vertė ES 2021 metais, lyginant su 2020, išaugs daugiau nei 12 proc. Ir jeigu šis skaičius dabar atrodo gerai, tai ateityje jis gali būti du ar net tris kartus geresnis, kadangi jam augti padės sutelktinio finansavimo reglamentavimo ES pokytis.

Nuo 2021 m. lapkričio 10 d. įsigalioja Europos Parlamento ir Tarybos Reglamentas dėl Europos sutelktinio finansavimo paslaugų verslui teikėjų. Įmonė, gavusi sutelktinio finansavimo licenciją bet kurioje ES valstybėje, galės siūlyti sutelktinio finansavimo paslaugas visoje ES.

Ir kas čia tokio? Galbūt pasakytų dauguma žmonių. Tačiau čia galime panaudoti kadaise garsaus prancūzų poeto Victoro Hugo išsakytą mintį – platūs horizontai įkvepia didžias visuotines idėjas

Sutelktinio finansavimo reglamentavimo pokytis – tai nauji bei platūs horizontai šiai rinkai. Netrukus visiškai pamiršime tokį faktą, kad, pavyzdžiui, iki šiol Lietuvoje įkurtos ir gavusios licenciją sutelktinio finansavimo bendrovės, galėjo aptarnauti tik Lietuvos rinką.

Kodėl šiuo atveju turime kalbėti apie tai, kad sutelktinis finansavimas greitu metu bus kur kas ryškiau šviečianti žvaigždė?

Pirma, jeigu orientuojamės į visą ES, tai automatiškai reiškia, kad ir verslui, kuris ieško investicijų pritraukimo sutelktinio finansavimo būdu, atsivers kur kas platesnės galimybės.

Dauguma savo verslą auginančių ir investicijų projektams ieškančių asmenų pripažintų – vien tik Lietuvos ar kitos panašios šalies rinka nėra ta, kurios visada pakanka siekiant sėkmingai augti. O atnaujintas reglamentas – tai aiški nuoroda: visiškai nesvarbu, kokią platformą pasirinksi, jei tavo projektu nepatikėjo vienos šalies gyventojai, galbūt į jį, dėka didesnių galimybių, investuos kitų ES šalių gyventojai?

Antra, atnaujintas reglamentas – tai šansas sėkmingiau kurtis ar savo veiklą plėsti pačioms sutelktinio finansavimo platformoms. Juk nebesvarbu, kurioje šalyje veiksi ir būsi įsikūręs, be papildomo vargo galėsi paslaugas pasiūlyti visai ES rinkai.

Svarbiausia, kad tokiu atveju, kaip ir kiekvienai kitai ES šaliai, taip ir Lietuvai atsiveria labai puikus šansas.

Stiprėjanti Lietuvos, kaip ES FinTech centro, reputacija galės padėti prisitraukti naujų sutelktinio finansavimo rinkos žaidėjų, kurie vystytų verslą būtent iš Lietuvos.

Ir kuo tokių daugiau, tuo geriau. Juk kiekvienas papildomas žaidėjas šalyje ir sėkmingai vystoma rinka – tai papildomi mokesčiai į valstybės biudžetą. O daugiau sumokamų mokesčių – tai stipresnė ir geresnes gyvenimo sąlygas savo piliečiams galinti pasiūlyti valstybė.

Kaip sakoma, sėkmė slypi detalėse. Tad sutelktinio finansavimo rinkos žaidėjams tereikia suprasti, kiek reglamentavimo pokytis duos bei kiek iš viso to jie gali pasiimti patys.

Šiuo atveju neabejokime – jeigu tik ES sutelktinio finansavimo rinka supras, kiek naudos gali atnešti reglamentavimo pokytis, tuomet kur kas dažniau nei anksčiau išgirsime įvairiausių verslo sėkmės istorijų, kurios turi kuo pasigirti būtent sutelktinio finansavimo dėka.

Kaip sekasi sutelktinio finansavimo rinkos žaidėjams Lietuvoje

Lietuvos banko duomenimis, 2020 m. sutelktinio finansavimo platformų operatorių finansuota suma padidėjo 141 proc. ir siekė 39,6 mln. Eur, o sudarytų sandorių skaičius padidėjo 77 proc. ir sudarė 155 tūkst. vnt. Per 2020 m. per sutelktinio finansavimo platformas finansuota 650 projektų, ir tai yra 84,6 proc. daugiau nei 2019 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)