Asociacijos „Unicorns Lithuania“ duomenimis, šiuo metu Lietuvoje aktyviai veikiančiuose startuoliuose dirba daugiau nei 18 tūkst. talentų, vidutinis jiems mokamas atlyginimas siekia 3,8 tūkst. eurų iki mokesčių. 2022 m. pabaigoje talentų buvo 17,8 tūkst., o vidutinis atlyginimas siekė 3,5 tūkst. eurų. Tiesa, svarbu pabrėžti, kad kalbame apie vidurkį.

Pavyzdžiui, 2023 m. didesnį nei 5 tūkst. eurų vidutinį atlyginimą iki mokesčių mokėjo per 50 startuolių, o tarkime, žaidimų studija „Game Insight“ savo 10 žmonių komandoje išlaikė 9,6 tūkst. eurų iki mokesčių vidutinį atlyginimą. Pastarasis dar ir augo, palyginti su 2022 m.

„Sodros“ duomenimis, šiuo metu informacijos ir ryšių veikla Lietuvoje užsiima per 50 tūkst. gyventojų. Informacijos ir ryšių veikloje atlyginimai padidėjo beveik 8 proc. – iki 3143 eurų bruto. Beje, vidutinis moterų, dirbančių su IT, atlyginimas siekia 2,8 tūkst. eurų neatskaičius mokesčių, o vyrų – 4,03 tūkst. eurų. Nors atotrūkis tarp vyrų ir moterų atlyginimų IT sektoriuje yra didelis, vis dėlto informacijos ir ryšių sektoriuje dirbančios moterys uždirba beveik dvigubai daugiau, nei siekia vidutinis moterų darbo užmokestis šalyje – 1562 eurai iki mokesčių.

Galimybių turime ir daugiau: Lietuvoje ir visame pasaulyje aukštą pridėtinę vertę kuriančių talentų svarba kasmet auga – jie yra skaitmeninės transformacijos priešakyje ir turi didelę įtaką aukštos pridėtinės vertės ekonomikos vystymui, kurdami ir augindami verslus, keliančius našumo ir konkurencingumo rodiklius daugelyje prioritetinių ekonomikos sektorių.

Praėjusių metų pabaigoje „Unicorns Lithuania“ kartu su partneriais atlikto daugiau nei 120 informacijos ir ryšių technologijų (IRT) įmonių tyrimo duomenimis, didžiausias vidutinis darbo užmokestis iki mokesčių IRT sektoriuje šiandien mokamas infrastruktūros (angl. DevOps) inžinieriams (4768 eurų), vartotojo sąsajų (angl. Front-End) programuotojams (4619 eurų) ir mobiliųjų programėlių (angl. Mobile Developer) programuotojams (4353 eurai). Didžiausią potencialą darbo užmokesčio didėjimui iki 2025 m. turi sistemų inžinieriai (angl. Systems Engineer) ir vidaus sistemų funkcionalumo (angl. Back-End) programuotojai.

Išskirtinė Lietuvoje yra ir back-end programuotojų paklausa – pasaulyje didžiausią paklausą rinkoje šiandien turi full-stack programuotojai. Tai gali reikšti, kad Lietuvoje vis daugiau dėmesio skiriama technologijų infrastruktūrai, el. prekybai ir kitiems klausimams, kurių išmanymui reikalingos vidinio programavimo kompetencijos. Tiesa, pavyzdžiui, duomenų mokslininkų (angl. Data Scientist) ir analitikų (angl. Data Analyst) darbo skelbimų skaičius Lietuvoje atitinka pasaulines tendencijas. Įžvelgiama vis daugiau galimybių iš duomenų išgauti modelius ir įžvalgas, kurios padeda įgyti konkurencinį pranašumą: suprasti klientų elgseną, optimizuoti veiklą, nustatyti tendencijas ir daryti prognozes ateičiai.

Didesniu vidutiniu darbo užmokesčiu (VDU) Lietuvoje išsiskiria ir front-end programuotojai, jų VDU tipiškai būna panašus ar mažesnis nei back-end programuotojų. Didesnį nei įprastai šių specialistų VDU gali lemti tokie faktoriai, kaip darbo rinkos dinamika, skirtingas verslų dėmesys front-end ir back-end sritims, o taip pat ir front-end specialistų stygius. 2023 m. pradžioje šios profesijos specialistai Lietuvoje vidutiniškai uždirbo 4619 eurų iki mokesčių.

Didžiausią potencialą artimiausiu metu uždirbti daugiau turi sistemų inžinieriai (angl. System Engineer), kurie aukščiausiuose pareigų lygiuose gali vidutiniškai gauti iki 6700 eurų iki mokesčių atlyginimą, ir back-end programuotojai (vidutiniškai iki 5791 euro iki mokesčių atlyginimas). Darbo skelbimų duomenys rodo, kad, jei pagrindiniu argumentu būtų tik VDU, karjerą jaunesniajam specialistui IRT sektoriuje geriausia pradėti mobiliųjų programėlių programavimo ar inžinerijos (angl. Mobile Developer) srityje, kur VDU siekia 2559 eurus iki mokesčių.

Be to, svarbu turėti omenyje, kad kalbame apie sektorių, kuris už intelektinį potencialą atlygina ne tik darbo užmokesčiu, bet ir darbo vietos kokybe, papildomomis naudomis. Pavyzdžiui, opcionai labai dažnai siūlomi startuoliams, ypač pradinėje stadijoje – sėkmės atveju, pritraukus didesnę investiciją ar pardavus verslą, pasidalijama finansiniais laimėjimais. Talentui tampant smulkiuoju startuolio akcininku, ilgainiui galima tapti ir milijonieriumi.

Nors pokyčiai Lietuvos švietimo sistemoje ir perkvalifikavimo iniciatyvos padeda formuoti ilgalaikę aukštą pridėtinę vertę kuriančių specialistų pritraukimo strategiją, didžioji dalis atvirų pozicijų darbo rinkoje reikalauja patirties ir itin specifinių techninių žinių jau šiandien. Ar esame tam pasiruošę? Pasaulis stovi ant permainų slenksčio, todėl turime skubėti sukaupti kuo daugiau esminio turto, kurio galime – intelekto.

***

Inga Langaitė, Asociacijos „Unicorns Lithuania“ vadovė.