Technologijų sektoriui pirmąjį ketvirtį didžiausią įtaką darė lustų paklausa. Nukentėjo visa rinka, net didžiausi puslaidininkių gamintojai: „Intel“, „Nvidia“, „AMD“, „Foxconn“ (pagr. „Apple“ tiekėjas), taip pat telefonų, elektromobilių gamintojai. Tiesa, investuotojams tai nebūtinai bloga naujiena.

Lustų trūkumas atsirado dėl daugybės priežasčių, pavyzdžiui, auganti technologijų paklausa, 6 dienas užblokuotu buvęs Sueco kanalas. Tačiau bene labiausiai prie to prisidėjo kompiuterių rinkos sprogimas: pandemijos metu išaugo paklausa nešiojamiems ir asmeniniams kompiuteriams, taip pat vaizdo plokštėms, tam įtaką padarė auganti kriptovaliutų rinka.

Gamintojai greitai prisitaiko prie rinkos pokyčių: „Intel“ paskelbė apie 20 mlrd. USD gamyklos statybas, o „Taiwan Semiconductor“ planuoja net 100 mlrd. USD investiciją. „Samsung Eyes“ investuoja iki 17 milijardų dolerių į naują JAV drožlių gamyklą, Pietų Korėjos elektronikos milžinė tiria puslaidininkių gamyklas Teksase, Arizonoje ir Niujorke. Tai reiškia, kad pasiūla paklausą viršija tik laikinai, o ilguoju periodu, iš puslaidininkių gamintojų galima tikėtis ypač gerų rezultatų.

Kinijos tikslu ir toliau išlieka auginti pelną ir įtaką

Metų pradžioje Donaldo Trumpo vietą JAV prezidento kėdėje užėmė Joe Bidenas. Skirtingai nei kai kurie tikėjosi, naujasis šalies prezidentas visiškai nenuolaidžiavo Kinijai ir šalies politikos nepakeitė. Kinijos akcijų vertės smukimui įtaką padarė Kinijos reguliatorių retorika, skelbianti, kad kontroliuos pernelyg sparčiai augančių kompanijų kainas.

Nepaisant to, „Tencent“ šį ketvirtį sugebėjo savo pelną užauginti net 175 proc., o „Baidu“ akcijų kaina buvo pasiekusi aukščiausią lygį per visą istoriją. Tad nors JAV prezidentas pasikeitė, panašu, kad situacija rinkose išliks ta pati: dalis Kinijos kompanijų ir toliau turės didžiulių problemų bandant įsitvirtinti kitose rinkose, o tokios kompanijos kaip „Apple“ ar „Microsoft“ ir toliau augins savo potencialą bei įtaką.

Vienu ryškiausių pavyzdžių galima vadinti „Alibaba“ atvejį. Viešo konflikto su reguliatoriais pasekme tapo 2.8 mlrd. bauda. Nors investuotojams ši situacija kėlė didelį nerimą, o akcijų kainos krito, sumokėjus baudą akcijų kainos į šią situaciją sureagavo greitai – pradėjo kilti. Be to, sumažėjo rizika dėl galimų reguliatoriaus veiksmų ateityje.

Plėtra nesustoja, technologinės kompanijos linkusios eksperimentams

Kalbant apie šias kompanijas ir kitus kompiuterių gamintojus, greitu metu galima tikėtis renesanso kompiuterių rinkoje. „Apple“ panaudoti „ARM“ architektūra paremti „M1“ procesoriai susilaukė didelės sėkmės, tad dabar savo procesorius, naudojančius šią architektūrą, ruošia ir kitos bendrovės. Kadangi „ARM“ procesoriai turi ženklius pranašumus, tikimasi, kad pirkėjai savo kompiuterius atsinaujinti bus linkę labiau ir kompiuterių pardavimai smarkiai augs.

Be to, technologijų kompanijos užima vis tvirtesnes pozicijas įvairiose rinkose. Štai „Microsoft“ laimėjo 21,9 mlrd. USD vertės sutartį su JAV kariuomene. Už šią sumą „Microsoft“ parduos „HoloLens“ papildytos realybės akinius kartu su „Azure“ debesų kompiuterijos paslauga. Iš „Apple“ vis dažniau sklinda gandai apie autonominio automobilio kūrimo procesą. Teigiama, kad kompanija buvo beveik sutarusi su „Hyundai-Kia“, tačiau vėliau buvo paskelbta, kad partnerystę nuspręsta nutraukti arba bent jau nukelti.

Didelis potencialas augimui

Technologijų kompanijų vertė per pirmąjį šių metų ketvirtį pakilo 5 proc. ir toliau augina potencialą. JAV, Jungtinės Karalystės ir Europos rinkos jau tikisi beveik pilno atsidarymo iki vasaros pabaigos – svarbiausiais prioritetais išlieka prekybos suvaržymų bei judėjimo ribojimų panaikinimas. Nors pirmąjį šių metų ketvirtį situacija glumino – technologijų bendrovių akcijų kainos svyravo, tačiau netrukus rinka atsigavo, „Nextury Technology Fund“ vienetų kaina pakilo 5,86 proc., o per 12 mėnesių fondas sugeneravo +62,30 proc. grąžą.

Neseniai įvykusi rinkos korekcija parodė, kad pasitikėjimas technologijų kompanijomis yra, o augimo potencialas dar nėra pilnai išnaudotas. JAV, Europos ir Azijos rinkos jau yra pasiruošusios pilnam ekonomikos perkrovimui po masinės vakcinacijos, kuri vykdoma gana sėkmingai.

Prognozuojama, kad 2022-ųjų pradžioje visiškai atsigaus ir kitos pasaulinės rinkos.

Per ateinančius kelerius metus galime tikėtis ir ypač daug inovacijų medicinos technologijų srityje, kuri ilgą laiką buvo stagnacijoje. Na, o su 5G startu pasaulyje taip pat matysime vis daugiau autonominių automobilių, išmanių namų įrenginių, ir kitų inovacijų, tai reiškia ne tik patogesnį gyvenimą žmonijai, bet ir augsiančią puslaidininkių gamintojų, debesų kompiuterijos, serverių paslaugų tiekėjų, (tokių kaip: „Amazon“, „Google“, ar „Microsoft“), bei kitų technologijų kompanijų svarbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)