Tad kodėl nusprendę susirasti širdžiai mielą darbą, sustojame? Pradedame klausyti aplinkinių patarimų, naršome socialiniuose tinkluose, stringame savo įsitikinimuose, abejonėse ir baimėse?

Jei keisiu darbą, ar pasiseks? Ar man pakanka žinių ir gebėjimų tai naujai veiklai? Ar turėsiu tą patį, ką turiu dabartiniame darbe? Ar esu pasiruošęs? Ar dabar yra tinkamas laikas ieškoti veiklos, kuri man patinka? Šiam darbui aš ko gero per jaunas? Ar aš ne per senas pradėti viską iš naujo...

Deja, vien galvodami ir mąstydami, patinkančio darbo nesurasite. Juk jei nuolat svarstytumėte, ar važiuoti į kelionę, bet nieko nedarytumėte, vargu, ar atsidurtumėte ten, kur norite. Taip pat yra ir su darbu. Norite patinkančio darbo, turite veikti.

Tad ką konkrečiai daryti, kad atrastumėte veiklą, kuri jums patinka:

  1. Mūsų protas visada saugos mus nuo rizikų ir pavojų, tad kuo daugiau mąstysite ir analizuosite, tuo daugiau išsigalvotų baimių kils jūsų galvoje. Norite įveikti baimę ir pagaliau pradėti keisti karjerą norima linkme – imkitės veiksmų. Net ir maži žingsniai, kuriuos padarysite, suteiks daugiau pasitikėjimo ir aiškumo. Jei karjeros kelyje matote rūką, tik eidami į priekį išvysite, kas yra už jo. Nuspręskite, kas jums svarbiau: komforto zona ar įdomesnis ir prasmingesnis darbas, kuris jums patinka. Ir eikite.
  2. Pirmiausia ieškokite ne darbų, o žmonių. Savas socialinis burbulas, kuriame gyvename ir dirbame, trukdo įžvelgti naujas galimybes darbo rinkoje. Juk gali būti, kad jums patinkanti veikla yra visai kitoje srityje nei jūs dirbote iki šiol. Tačiau dėl ribotų žinių apie tą sritį, jūs atmetate pasitaikančias galimybes, nes nesate tikri, ar tai jums, ar gebėsite, ar pavyks. Todėl jei jau pradėjote paiešką, išeikite iš sau įprasto pasaulio, junkitės prie grupių, klubų, bendraukite su pažįstamais ar buvusiais kolegomis, su kuriais ilgai nesimatėte, savanoriaukite ir pan. Plėskite savo stebėjimo ir žinių apie darbo rinką lauką. Kalbėkite su žmonėmis. Skleiskite žinią apie save ir dairykitės galimybių.
  3. Jei turite daugybę idėjų karjeros pokyčiui, bet jums atrodo, kad nei viena iš jų netinka, daugiau nebeieškokite. Nes tai jus tik dar labiau blaškys. Atsirinkite bent 2 idėjas, prie kurių labiausiai linksta širdis ir susikoncentruokite į jas. Pagalvokite, kaip galite apie pasirinktas sritis sužinoti daugiau, suplanuokite konkrečius žingsnius ir atlikite juos. Tam duokite sau ribotą laiką, pavyzdžiui, mėnesį. Tada nuspręskite, ar einate toliau.
  4. Jei trūksta karjeros idėjų, atsakykite į klausimą, kas jums tikrai patinka? Ką darytumėte net ir neuždirbdamas arba jei būtumėte tikras, kad jums pavyks. Taip pat pagalvokite, kokie darbai jums patinka labiausiai, kai jaučiate energijos antplūdį ir pamirštate laiką? Kur esate „velniškai“ geras ir dėl ko žmonės kreipiasi į jus? Atsakymuose ir ieškokite konkrečių idėjų savo karjerai.
  5. Paprastai karjeros pokytis atrodo sudėtingas ir stresą keliantis reikalas. Didelis, kaip dramblys kambaryje. Dorotis su tokiu dažnai nėra nei noro, nei energijos. Be to, sunku patikėti, kad gali. Bet jūs tikrai galite, nes tai padaro daugybė žmonių. Juk dramblio nereikia valgyti viso iš karto. Keliaukite į priekį po truputį, mažais žingsniais.


Pagaliau, jei kalbame apie patinkančios profesinės veiklos atradimą, tegu tai ir tampa atradimų kelione. Ieškokite naujos veiklos nespausdami savęs, o su smalsumu ir džiaugsmingai. Tuomet tikrai atrasite tai, kas patinka. Tad nuo ko pradėsite šiandien?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją