Esu tikra, kad galite rasti prasmę savo darbe, visai nesvarbu, kokį darbą dirbate. Ir dėl to jums net nereikia keisti darbo. Pabandykime pasidairyti prasmės dabartiniame darbe. Ar tai įmanoma?

Kartais prasmės ieškojimas primena drugelių gaudymą pievoje. Prisimenate vaikystę, kai norėdavosi pagauti tą patį gražiausią, su juodomis dėmelėmis ant sparnų? Tačiau kuo labiau stengdavotės drugelį pagauti, tuo greičiau jis nuskrisdavo toliau į pievą. Taip ir su prasme karjeroje. Kuo intensyviau galvosime ir sieksime atrasti prasmę, tuo mažiau tikimybės, kad pavyks. Prasmės ar tikslo geriau ieškoti ramiai. Tada ji gali pasirodyti netikėtai.

Pirmiausia pakeiskite požiūrį


Pradėkite ieškoti prasmės pakeisdami požiūrį. Žvilgsnį nuo savęs nukreipkite į kitus. Kaip šiandien jaučiasi šalia dirbantis kolega? O kaip sekasi praėjusią savaitę prie komandos prisijungusiam vyrukui? O gal vadovas šiandien atrodo susirūpinęs labiau nei paprastai?

Mums atrodo, kad prasmė slypi dideliuose dalykuose. Jeigu išgelbėjau pasaulį, tai jau prasminga, bet jei padariau nedidelį darbą – koks skirtumas... Bet juk didžiausią prasmę mums suteikia mūsų santykis su šalia esančiais žmonėmis. Ir gal nebūtina, kad šiandien nuveiktume kažką didingo. Atvirkščiai, gal kolega užstrigęs savame projekte ir jam kaip tik dabar praverstų žvilgsnis iš šalies. O kitas bendradarbis išgyvena prastą laiką asmeniniame gyvenime ir jam tetrūksta paprasto palaikymo ir išklausymo. Kodėl nepakvietus jo pietų ar nepasidarius kavos trumpam pokalbiui? Galbūt galima pakalbinti vadovą ir paklausti, kuo galėtumėte būti naudingas šiandien?

Pabandykite. Patys nustebsite, kaip tokie maži, šilti žmogiški veiksmai įneša daugiau prasmės į kasdienybę darbe.

Paanalizuokite situaciją


Įprasta, kad darbe visą savo dėmesį sukoncentruojame į darbų sąrašus ir tai, ko dar nepadarėme. Tačiau tai dažnai išsunkia mūsų energiją, nes juk darbai niekada nesibaigia, tam mes ir dirbame. O kada skiriame laiko tam, kad pažvelgtume atgal ir įvertintume, kokius darbus nuveikėme?

Darbe šalia savęs turėkite užrašinę, kurią galite pavadinti „Pasididžiavimo knyga“ ar kaip tik jums patinka. Nuolat užsirašykite joje savo atliktus darbus, kuriuos laikote svarbiais. Rašykite ne ką darėte, o ką pavyko pasiekti, koks buvo rezultatas. Kad nepamirštumėte ir tai taptų įpročiu, pasižymėkite konkretų laiką kalendoriuje, kada tai darysite. Ko gero, užteks ir 5 minučių. Pamatysite, kad po kelių mėnesių turėsite kelis lapus darbų, kuriuos padarėte būtent jūs ir kurie tikrai sukūrė pokytį.

Būtent reikšmingi darbai mums suteikia daugiau prasmės ir padeda labiau įsitraukti į įmonės ar komandos siekius. Todėl sąmoningai fiksuokite juos.

Atraskite, kas jums iš tiesų svarbu


Atraskite ramią valandėlę ir pažvelkite į savo veiklą iš šalies. Iš tiesų viskam, ką darome, mes suteikiame tam tikrą prasmę, nors apie tai nesusimąstome.

Paklauskite savęs:

• Kas man svarbu mano darbe?
• Kokios yra mano vertybės?
• Kokios užduotys uždega mano akis?
• Kokia veikla mane įtraukia?
• Kada jaučiuosi tikrai gyvas?

Kiekviena veikla, kad ir kas tai būtų, pardavimai, marketingas, gamyba ar kokybės valdymas, turi galutinį rezultatą ir savo vartotoją. Darydami bet kokį darbą mes kažkam padedame. Mūsų paprasto darbo vaisiais kažkas naudojasi. Viso proceso grandinėje yra konkretūs žmonės, kuriems to tikrai reikia. Jei niekas neatliktų darbo, kurį padarote jūs, neveiktų visa vertės kūrimo grandinė. Taigi, mes kiekvienas kuriame vertę kažkam.

Jums gali atrodyti, kad pardavimai, kuriuose galbūt dirbate, prieštarauja jūsų vertybėms – sąžiningumui ir pagalbai žmonėms. Tačiau, jei jau produktas parduodamas ir yra, kas jį perka, vadinasi, jis reikalingas. Įsivaizduokite, kaip keičiasi žmogaus gyvenimas dėl to, kad jūs parduodate tą daiktą. Arba kaip jis keičiasi dėl to, kad jį gaminate. Kad stengiatės gaminti jį kuo kokybiškiau. Kad komunikuojate apie tą daiktą siekdamas, kad ir kiti žmonės jį išbandytų ir pajustų jo teikiamą naudą.

Jei viena svarbiausių vertybių jums yra sąžiningumas ir jaučiate pilnatvės jausmą, galėdami padėti žmonėms, pamąstykite, kaip realizuojate darbe sąžiningumą, kada iš tiesų galite būti sąžiningas. Ir pagalvokite, kaip galų gale jūsų darbas padeda žmonėms. Jeigu pačiam nėra paprasta tai išmąstyti, padiskutuokite apie tai su kolega arba suorganizuokite diskusiją komandoje.

Tikiu, kad kartu su kitais tikrai atrasite savo darbe daugybę prasmingų dalykų, kurių net nesitikėjote rasti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją