Vien pagalvojus apie tokį žingsnį kyla baimė, tačiau savo karjerą sugeba pakeisti daugybė žmonių – viskas dažnai priklauso tik nuo mūsų požiūrio. Štai 5 pagrindinės klaidos, kurių reikėtų vengti, jei norite, kad karjeros pokytis nebūtų sunkus, o atvirkščiai, taptų įdomia gyvenimo kelione, per kurią smagu pažinti, mokytis, patirti ir siekti savo svajonių.

Pirmoji klaida: remtis vien gyvenimo aprašymu ir anksčiau įgyta profesine patirtimi

Keičiant karjerą ar darbą, gyvenimo aprašymą įprasta laikyti pagrindiniu informacijos šaltiniu, atspirties tašku. Juk visas darbo paieškos procesas remiasi kandidatų patirtimi, nurodyta gyvenimo aprašymuose. Bet jeigu viskas, kas atveria karjeros galimybes, tebūtų gyvenimo aprašymas, nekiltų jokių problemų gauti svajonių darbą. Jei anksčiau dirbote tai, kas jums tikrai patinka, jūsų patirtis išties gali tapti įkvėpimo šaltiniu žengiant naują žingsnį karjeroje, tačiau, jei norite kažko visai kito ir naujo, reikės pažvelgti kiek plačiau ir palikti savo komforto zoną.

Kaip išeiti iš savo darbinės patirties rėmų ir atrasti idėjų naujai karjeros krypčiai? Pradėti galima prisimenant, ką labiausiai mėgote daryti dar tada, kai neturėjote gyvenimo aprašymo. Ką veikdamas buvote laimingiausias vaikystėje, paauglystėje, studijuodamas? Pavyzdžiui, jei anksčiau turėjote mylimą veiklą, tačiau dėl to, kad kažkas pasakė „iš to neišgyvensi“, apleidote ją, dabar kaip tik turėtumėte pagalvoti, kokiu būdu galite sugrąžinti tą veiklą į savo karjerą. Pagalvokite, kokius straipsnius, internetines svetaines, tinklaraščius nuolat skaitote ir kokiomis temomis domitės. Kodėl tai darote? Kokios galimybės siūlomos tose srityse? Keisdami karjeros kryptį ar ieškodami darbo visiškai naujoje srityje, žiūrėkite į karjeros galimybes plačiau ir realiai pasidomėkite dalykais, apie kuriuos iki šiol tik svajodavote.

Antroji klaida: perteklinis mąstymas

Mąstymas yra puikus dalykas. Ir svarbus. Siekiant atrasti atsakymus, ką norite dirbti ateityje, būtina skirti laiko savo įgūdžių, kompetencijų ir norų apmąstymui. Tačiau nuolatinis galvojimas paprastai įsuka į užburtą ratą, kuriame verdame mėgindami pasenusią informaciją pakeisti naujomis idėjomis.

Karjeros keitimas yra aktyvi kelionė. Todėl mažiau galvokite, geriau veikite, kad ta kelionė būtų kuo įdomesnė. Perkelkite save į naują ir įkvepiančią aplinką tiek gyvai, tiek nuotoliu, išbandykite įvairius renginius, konferencijas, parodas, bendruomenių susitikimus. Pasikalbėkite su įdomiais žmonėmis. Išmokite naujų dalykų. Kuo daugiau naujų idėjų ir faktinės informacijos turėsite, tuo mažiau vietos liks abejonėms.

Trečioji klaida: vienišumas arba „viską darysiu vienas“

Pakeisti karjerą yra vienas reikšmingiausių gyvenimo iššūkių psichologine, emocine ir dažniausiai finansine prasme. Bandymas tai padaryti vienam gali tapti gąsdinančia patirtimi. Tuomet gresia tiesiog paskęsti savo abejonėse ir pasiduoti. Todėl nepaprastai svarbu apsupti save žmonėmis, kurie jus palaiko, paskatina, pataria ar ištiesia pagalbos ranką, kai reikalai nevyksta taip, kaip norėtumėte.

Dar viena galimybė palengvinti ir paspartinti kelionę – susisiekti ir pabendrauti su kitais žmonėmis, kurie taip pat yra karjeros pokyčių kelyje ir supranta, ką jūs patiriate. Visada lengviau, kai turite bičiulių, su kuriais galite pasidalyti savo idėjomis, gauti grįžtamąjį ryšį arba įsipareigoti atlikti tam tikrus veiksmus.

Ketvirtoji klaida: prisirišimas prie saugumo

Jūs esate susigyvenęs su savo karjera, žinote ją „skersai išilgai“. Gal metų metus dirbote, kad pasiektumėte tašką, kuriame esate, ir dėl to jus gerbia. Turite draugų savo darbe. Kol dirbate, esate finansiškai saugus. O dabar svarstote, kaip visą tai palikti. Galite nekęsti savo darbo ar nuolat jausti nerimą viduje, nes aplinkai, kurioje dirbate, kyla natūralus pasipriešinimas. Tačiau tuo pačiu turite didžiulius inkarus, kurie gali jus laikyti tame pačiame taške metų metus.

Kad pradėtumėte keisti savo karjeros kryptį, turite rasti būdų nutraukti tą inerciją ir pajudėti link savo tikslo – karjeros, kuria džiaugsitės ir mylėsite. Tačiau tai neturi būti dideli gąsdinantys šuoliai ir kardinalūs sprendimai, tokie kaip „viskas baigta, išeinu iš darbo“. Tai turi būti mažyčiai, bet nuolatiniai žingsneliai į priekį: susitikimai, pokalbiai, mokymasis, išėjimas iš savo socialinio burbulo, naujas pomėgis. Viskas tam, kad ištrūktumėte iš savo galvos į atvirą erdvę, kur galite laisvai judėti ir kurti.

Ir penktoji klaida: „vidinių balselių“ klausymas

Viena pavojingiausių klaidų, kurią galite padaryti keisdamas karjerą – bandymas numatyti, kaip reikalai susiklostys ateityje. Tai yra galvojimas apie rezultatą, kuris dar neįvyko. Ar kada pastebėjote, kad, pavyzdžiui, svarstote kažkokią įdomią jums idėją ir po akimirkos galvoje jau sukasi bent dešimt priežasčių, kodėl ta idėja neveiks? Tai kalba jūsų „vidiniai balseliai“.

Karjeros pokytis – nepamirštamas gyvenimo nuotykis (taip ir nusiteikite). Jis reikalauja išbandyti dalykus, apie kuriuos iki šiol gal net nesvajojote, pasikalbėti su žmonėmis, kurių niekada anksčiau nebuvote sutikęs, ir atrasti galimybes, apie kurių egzistavimą neturėjote jokio supratimo. Svarbiausia yra tai, kad jis reikalauja tikėti, kad mylima karjera tikrai yra įmanoma. Kad padarytumėte visus šiuos dalykus, turite nuvyti į šalį visus įsitikinimus, varžančius jūsų judėjimą į priekį.

Karjeros pokytis ar naujo darbo paieška gali tapti smagia kelione, o klaidos – naudingomis pamokomis, kurias verta išmokti. Jūsų ateitis padėkos jums už tai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją