Tačiau dėl karantino teismų veikla nebūtinai turi sustoti, ypač, kad įtampa verslo santykiuose šiuo metu kaip tik auga, nesutarimai ir potencialūs ginčai kaupiasi. Pasinaudojant šiuolaikinėmis technologijomis teismo posėdžiai gali būti sėkmingai vykdomi nuotoliniu būdu. Tai liudija konkretūs pavyzdžiai iš kitų valstybių.

Prieš keletą dienų Londono Aukštasis Teisingumo teismas komercinę bylą tarp Kazachstano Respublikos ir privačių Moldovos investuotojų nagrinėjo video konferencijos būdu panaudodamas Zoom aplikaciją ir posėdį gyvai transliuodamas YouTube kanalu. Sąlygas tam sudarė kovo 25 d. priimtas Jungtinės Karalystės (JK) Koronaviruso Aktas, kuris be kitų klausimų nustatė ir naujas teismų darbo sąlygas. Koronaviruso Akto nuostatos numato platesnį video konferencijų naudojimą ir gyvą posėdžių transliavimą viešai. JK vyriausybė nurodė, kad tam teismų sistema naudos Skype for Business, tačiau proceso dalyviams pakanka turėti nemokamą Skype Meetings aplikaciją.
JK teismo posėdžių transliavimas internetu nėra vien COVID-19 pandemijos padiktuota naujiena. JK Aukščiausiais teismas jau nuo 2013 metų turi savo Youtube kanalą. Apeliacinis teismas taip pat transliuodavo kai kurias bylas.

Internetu galima stebėti ir JAV apeliacinių teismų posėdžius ir jų įrašus. Net ir dabar prisijungus galima matyti šiandien ir vakar vykusius posėdžius: teisėjai ir advokatai kiekvienas kalba savo namų aplinkoje. Dabar šią praktiką numatoma išplėsti. Remiantis neseniai JAV kongreso priimtu CARES (Coronavirus Aid, Relief, and Economic Seucurity) Aktu, visi JAV federaliniai teismai organizuos virtualius posėdžius. Tą patį daro ir Australijos teismai.

JAV teismo posėdis nuotoliniu būdu

Tarptautiniai arbitražo teismai jau pora dešimtmečių naudoja video konferencijas liudytojų ir ekspertų apklausai. Be telefoninių konferencijų arbitražo proceso apskritai neįmanoma įsivaizduoti. Beveik visi preliminarūs posėdžiai vyksta kaip konferencijos telefonu.

Kadangi arbitražo procedūra yra mažiau formali ir posėdžiai gali vykti bet kur, arbitražo institucijoms lengviau prisitaikyti prie karantino apribojimų. Visos pagrindinės tarptautinės verslo ginčų arbitražo institucijos (Londono Tarptautinio Arbitražo Teismas (LCIA), Tarptautinių Prekybos Rūmų (ICC) arbitražo teismas, Stokholmo Prekybos Rūmų Arbitražinis Institutas (SCC), ir kitos) paskelbė kad karantino metu dirbs įprastu tempu, tik visi dokumentai bus priimami tik elektroniniu būdu. Kai kurios institucijos išleido ir gaires dėl suplanuotų fizinių posėdžių, tačiau dėl tarptautinių kelionių apribojimų jie sunkiai įmanomi.

Reikia pripažinti, kad kontinentinėje Europoje teismai ne taip sklandžiai prisitaiko prie COVID-19 pandemijos sąlygotų apribojimų. Vokietijos įstatymuose yra numatyta galimybė tesimo posėdžius organizuoti vaizdo konferencijos būtu, bet dauguma teismų, ypač vietinių, nėra aprūpinti reikiama įranga. Prancūzijoje nuspręsta, kad bus nagrinėjamos tik „esminės“ teismų bylos. Italijoje video konferencijos rekomenduojamos tik baudžiamosiose bylose.

Šiame kontekste svarbu paminėti, kad Lietuvos teismams taip pat nėra teisinių kliūčių organizuoti virtualius posėdžius. Lietuvos Civilinio proceso kodeksas numato galimybę posėdžius rengti vaizdo ar telekonferencijos būdu. Teisingumo ministerija ir Teisėjų taryba dar 2012-2014 metais yra patvirtinusi kelis apyrašus dėl vaizdo konferencijų organizavimo ir liudytojų apklausos. Iš esmės, sprendimas priklauso tik nuo bylą nagrinėjančio teisėjo norų ir galimybių.

Gali būti, kad Lietuvos teismai nėra techniškai pasiruošę tokiems iššūkiams – panašiai kaip Vokietijos vietiniai teismai. Tokiu atveju norėtųsi atkreipti valdžios institucijų dėmesį į šią problemą. COVID-19 pandemijos akivaizdoje labai greitai sprendžiami kur kas daugiau lėšų reikalaujantys ir sudėtingesni klausimai. Sunku patikėti, kad neįmanoma rasti šiek tiek lėšų, kad teismai galėtų įsigyti virtualiems posėdžiams organizuoti reikalingą įrangą. Ypač, kad šie techniniai pajėgumai gali būti naudingi ir pandemijai bei karantinui pasibaigus.

Šiuo metu Nacionalinė teismų administracija kaip tik svarsto tolimesnio teismų darbo klausimus. Kol kas apčiuopiamų rezultatų nematyti. Tikėkimės, kad kokie nors sprendimai vis dėlto bus rasti. Sustojęs ginčų nagrinėjimas papildomai apsunkina ir taip sudėtingą verslo padėtį pandemijos laikotarpiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)