Kas yra ESG investavimas?

ESG, arba socialiai atsakingas, investavimas prioritetą teikia bendrovėms, kurios ne tik siekia, bet ir imasi realių veiksmų mūsų aplinkai, socialiniams bei valdysenos rezultatams gerinti. Tvarus investavimas atsižvelgia ne tik į galimą finansinę naudą, bet ir į aplinkosauginių iššūkių sprendimą bei žmonių gerovės užtikrinimą. Jei norėtumėte investuoti į jūsų vertybes atitinkančią bendrovę, prieš tai reikėtų sau atsakyti į kelis klausimus: kaip konkretus verslas sprendžia savo poveikio aplinkai problemą? Ar savo veikloje naudoja atsinaujinančius energijos šaltinius? Kaip palaikoma kuo tvaresnė tiekimo grandinė? Kokias gerąsias praktikas taiko savo darbuotojų atžvilgiu, ar yra užtikrinama optimali darbo aplinka?

Pereinant prie praktinių ESG investicijų pavyzdžių, kai kurie investuotojai orientuojasi į aplinkosaugą ir mieliau suteikia kapitalą verslams, plėtojantiems alternatyvios energijos šaltinius arba kuriantiems ekologiškus produktus. Tačiau kitiems socialinio teisingumo klausimai gali pasirodyti svarbesni, tad tokiu atveju ieškoma įmonių, kurios savo veikla skatina įvairovę, ekonominę lygybę ir kelia svarbius žmogaus teisių klausimus.

Tvarus investavimas kuria ne tik socialinę, bet ir finansinę naudą

Verslo konsultacijų bendrovės „KPMG“ tarptautinė apklausa parodė, jog organizacijų vadovai iš viso pasaulio pripažįsta ESG iniciatyvų svarbą verslui, ypač kalbant apie bendrovės plėtrą. 69 proc. apklausoje dalyvavusių respondentų pažymi, kad jų partneriai reikalauja didesnio skaidrumo ESG srityje, todėl tvarių iniciatyvių įgyvendinimas išlieka ilgalaikės ateities prioritetu. Tad būtina akcentuoti – ESG investavimas nereiškia priešpriešos tarp idealistinių, tvarios aplinkos siekių ir galimų finansinių rezultatų.

Kadangi įvairių organizacijų finansiniams rezultatams vis didesnį poveikį daro aplinkosauginiai ir socialiniai veiksniai, ESG investavimas generuoja stabilią grąžą. Pasaulinės apskaitos įmonės „Moore Global“ duomenimis, pasaulio bendrovių, teikiančių pirmenybę ESG, pajamos 2019–2022 m. laikotarpiu gerokai viršijo įmonių, kurios šiuos veiksnius ignoruoja. ESG tikslus palaikančios bendrovės fiksavo vidutiniškai dvigubai didesnį augimą, palyginti su to nedarančiomis įmonėmis (atitinkamai 9,7 proc. ir 4,5 proc.).

Todėl nenuostabu, jog investavimas į tvarius verslus sparčiai populiarėja: naujausioje rinkos tyrėjų „PwC“ ataskaitoje prognozuojama, kad iki 2026-ųjų investicijos šioje srityje išaugs net 84 proc. bei pasieks 33,9 trilijono JAV dolerių ribą. Didžiąją dalį šios sumos sudarys madas tvarumo srityje diktuojančios Europos (19,6 trln. JAV dolerių) ir Jungtinių Amerikos Valstijų (10,5 trln. JAV dolerių) rinkos. Kontekstualizuojant duomenis – 33,9 trilijono JAV dolerių suma sudarys daugiau nei penktadalį (21,5 proc.) visų pasaulio investicijų, tad vienas iš penkių investuojamų eurų visame pasaulyje teks būtent ESG principus palaikančioms bendrovėms. Taigi, tvarus investavimas yra vis dažniau pasirenkama kryptis, kurios privalumus įvertina valstybių vyriausybės, investicijų fondai bei pavieniai investuotojai.

Ateityje – dar didesni investuotojų lūkesčiai

Pastaraisiais metais dažnai girdėjome apie verslus, kurie užsibrėžė skambius tikslus iki 2050 m. savo veikloje pasiekti nulines CO2 emisijas ir neutralizuoti poveikį aplinkai. Šie pokyčiai simbolizuoja ne tik ilgalaikę bendrovių strategiją, bet ir vis labiau augančius vartotojų, o kartu ir investuotojų reikalavimus tvarumo srityje. Globali rinka kartu reiškia ir itin glaudžius skirtingų organizacijų ir žmonių santykius, todėl ekologijos, socialiniai ir žmogaus teisių klausimai nebegali būti nutylimi.

Tai reiškia, kad norint konkuruoti sparčiai kintančioje rinkoje, tradicinės finansų įstaigos turės rasti naujų būdų, kaip bendrauti su savo klientais ir pasiūlyti jų poreikius atitinkančius sprendimus. Už kelerių metų ar dešimtmečių investavimo pasaulyje įsitvirtins bekompromisinius ESG įsipareigojimus akcentuojanti jaunų žmonių karta, kuri skatins dar griežtesnių tvarumo priemonių įgyvendinimą. Siekiant atspindėti besikeičiančias visuomenės vertybes, svarbu, kad organizacijos užtikrintų į ateitį orientuotą tvarumo praktiką. Dėl šių priežasčių finansinių paslaugų teikėjai turėtų tikėtis, kad vartotojai reikalaus vis daugiau informacijos ir duomenų apie savo investicinių portfelių poveikį aplinkai ir visuomenei.

Apibendrinant ESG investavimas – svarbi jėga kapitalo rinkose, nes vis daugiau investuotojų ieško būdų, kurie suteiktų ne tik finansinę grąžą, bet ir atlieptų socialinius bei aplinkosauginius įsipareigojimus. Tuo tarpu aplinkosaugos praktikomis besirūpinantys verslai padeda visuomenei bei tampa dažnu investuotojų pasirinkimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją