Viena tokių įmonių yra bendrovė „Kaišiadorių vandenys“, kuri prašė elektros tiekėją atidėti kiek daugiau nei 165 tūkst. eurų skolą už liepą ir rugpjūtį, tačiau jos prašymas nebuvo patenkintas. Elektros tiekimą bendrovei buvo numatyta nutraukti iš karto po Vėlinių. Pagalbos ranką ištiesė Kaišiadorių rajono savivaldybė, nusprendusi garantuoti už bendrovės paskolą, imamą apyvartinėms lėšoms. Artimiausiu metu, su banku pasirašius paskolos sutartį, skola bus padengta taip laikinai sureguliuojant situaciją iki kito įspėjimo.

Kaišiadorių atvejis chrestomatinis. Įmonėms stinga lėšų kasdienėms išlaidoms apmokėti, nes vis dar galioja ydingas teisinis reguliavimas – kainas peržiūrėti tik kartą per metus. O įmonių sąnaudos jau dabar auga geometrine progresija. Jos sudaro apie trečdalį veiklos sąnaudų.

Šiais metais išlaidos elektrai išaugo 3–7 kartus, gamtinių dujų – 7 kartus, o vandentvarkos įmonės savo vartotojams taiko kainas, kurios buvo apskaičiuotos anksčiau, neįvertinus išaugusių energetinių resursų kainų.

Visas gaunamas pajamas įmonės priverstos nukreipti elektrikams ir dujininkams. Nebelieka lėšų būtiniausiai chemijai ar darbo užmokesčiui. Tai kelia grėsmę vandentvarkos įmonių veiklos tęstinumui, tenka stabdyti investicinių projektų įgyvendinimą.

Ne kartą gan kategoriškai sakėme – vandens paslaugų kainodarą reikia sureguliuoti analogiškai, kaip ir energetikos: jei brangsta kuras, šilumos tiekimo įmonė tą patį mėnesį šias sąnaudas įskaičiuoja į šilumos kainas.

Artimiausiu metu Seime numatyta balsuoti dėl Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymo naujos redakcijos priėmimo. Vienas reikšmingiausių šio įstatymo pakeitimų yra nuostata, numatanti tiekėjų galimybę kreiptis į Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą (VERT), kad būtų įvertinti ir į vandens kainą įskaičiuoti energetinių resursų pabrangimai. Kainos dalis galėtų būti nustatyta, jei sąnaudos elektrai ar dujoms padidėja daugiau kaip 30 procentų.

Jau kitą savaitę paaiškės, ar Seimas suteiks vandentvarkos įmonėms gelbėjimosi ratą, ar visgi išliks reali rizika, kad vieną rytą gamtinių reikalų bėgsime atlikti į gretimą miškelį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją