Prašymas atidaryti ar pasinaudoti turima sąskaita – aiškus nusikalstamos veikos signalas

Nusikaltėliai jau kurį laiką naudoja sukčiavimo būdą, kai prikalbina žmones už tam tikrą atlygį (turimomis žiniomis, kartais ir už 10-15 Eur) atsidaryti banko sąskaitą, o visus prisijungimo prie internetinės bankininkystės duomenis patikėti jiems.

Pastaruoju metu padaugėjo atvejų, kai, pasinaudojant į tokį prašymą atsiliepusių žmonių vardu, nuotoliniu būdu gaunami kreditai iš vartojimo kredito bendrovių arba pervedamos nusikalstamu būdu gaunamos lėšos iš kitų asmenų. Sąskaitos savininkas įkalbamas šias lėšas paimti iš banko ar kredito unijos ir perduoti nepažįstamiesiems.

„Pastaruoju metu tokių nusikaltimų skaičius auga. Nusikalstamu būdu pasisavinamos lėšos gali siekti nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų eurų, kadangi sukčiai paskolas suspėja paimti ne tik iš vienos, bet ir iš kelių greitųjų kreditų bendrovių. Nuo tokio sukčiavimo dažniausiai nukenčia vyresnio, pensinio amžiaus žmonės ar gaunantys mažas pajamas – t.y. tie, kurie labiau linkę susigundyti sukčių siūlomu atlygiu“, - sako Lietuvos bankų asociacijos Finansinių nusikaltimo prevencijos komiteto pirmininkas Audrius Šapola.

Bankų bei Centrinės kredito unijos narių darbuotojai pastebi, kad užduodant su tokiomis operacijomis susijusius tikslinančius klausimus, atėjęs į banką ar kredito unijos skyrių asmuo dažnai prasitaria, jog apie šias operacijas nieko nežino, o, jeigu tai susiję su greitųjų kreditų bendrovių pervestomis lėšomis, nieko apie jose prisiimtus įsipareigojimus nesupranta. Neretai pasitaiko, kad potenciali auka tik šnekėdama su darbuotojais suvokia, kad buvo apgauta. Jeigu pervestos paskolos dar nėra išgrynintos, nuostolis būna minimalus.

Yra pasitaikę atvejų, kai klientai sutiko suteikti „pagalbą“ pažįstamiems asmenims, priimdami iš jų pervedamas lėšas, kurias patys po to išgrynino, net neįtardami, kad jos gali būti gautos neteisėtu būdu.

Kad tokie atvejai būtų užkardyti, būtina dar kartą atkreipti dėmesį, jog atidaryti banko sąskaitą turi teisę kiekvienas asmuo, todėl prašymas atidaryti sąskaitą per trečiuosius asmenis ar panaudoti jau turimą svetimą sąskaitą pinigams pervesti signalizuoja, kad tokia sąskaita galimai bus panaudota nusikalstamai veikai.

Tenka apgailestauti, kad žmonės, susivilioję sukčių pasiūlymu nelegaliai „užsidirbti“, patys sau užsitraukia sunkių nemalonumų: susigadina savo reputaciją, užkerta sau kelią ateityje gauti banko paskolą ir kt.

Būtina kredito įstaigų teisė apriboti disponavimą banko paslaugomis, jei sąskaita naudojama neteisėtai veikai

Pasak pranešimo, dažnai bankui ar kredito unijai su nusikalstamoje veikoje dalyvaujančiais ar jiems talkinančiais asmenimis nutraukus dalykinius santykius ar apribojus naudojimąsi sąskaita, jie kreipiasi į kitas kredito įstaigas, kuriose vėl atsidaro sąskaitas ir sudaro galimybę vykdyti panašaus pobūdžio nelegalias operacijas.

„To sustabdymui būtina jau ne kartą minėta galimybė kredito įstaigoms keistis informacija apie neteisėtoje veikloje dalyvaujančius asmenis. Taip pat lieka aktualus ir nerimo keliantis klausimas dėl norimų įvesti Mokėjimo įstatymo pokyčių, pagal kuriuos kredito įstaigoms nesudaryta galimybė operatyviai užkirsti kelią neteisėtam paslaugų naudojimui, tokiu būdu leidžiant sukčiams naudotis paslaugomis iki kol sureaguos teisėsaugos institucijos. Mokėjimų įstatyme turėtų būti numatyta teisė kredito įstaigoms atsisakyti teikti pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugas tiems asmenims, kurie įtariami sukčiavimu, kibernetiniais nusikaltimais ar keliantiems grėsmę kredito įstaigų sistemos saugumui“, - pastebi LBA prezidentas S. Kropas.

Nusikalstamos veikos taikiniais dažnai tampa socialiai pažeidžiami, menko finansinio raštingumo asmenys. Bankai ir LCKU priklausančios kredito unijos dar kartą perspėja žmones neatsidarinėti sąskaitų savo vardu, jei to prašo nepažįstami asmenys, nepatikėti jiems savo banko kortelių, internetinio banko slaptažodžių ir kitos asmeninės konfidencialios informacijos, taip pat nesusivilioti įvairiais finansinės pagalbos ar įtartinais darbo pasiūlymais. Jeigu kyla galimų neaiškumų dėl naudojimosi el. bankininkyste – visuomet galima kreiptis į savo banko ar kredito unijos skyrių.

Bankai ar kitos institucijos nei telefonu, nei el. paštu niekada neprašo atskleisti jokių elektroninės bankininkystės prisijungimo prie asmeninės kliento sąskaitos duomenų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)