Vykdydamos veiklą įmonės vertina įvairius gamybos plėtros finansavimo šaltinius ir ieško palankiausių sprendimų naujai įrangai įsigyti, vidaus procesams modernizuoti, gamybos pajėgumams plėsti ar esamiems įsipareigojimams refinansuoti. Vertinant šias aplinkybes, viešasis kapitalas tikrai nėra pats pigiausias, o dėl padidėjusių „Euribor“ palūkanų normų išaugo ir daugumos finansavimo galimybių sąnaudos.

Vidutiniam verslininkui kapitalo rinkos iš pradžių gali atrodyti neaiškios ir painios. Norėdamos išleisti vertybinius popierius, įmonės turi kruopščiai tobulinti valdyseną, rengti išsamias veiklos ataskaitas ir bendradarbiauti su auditoriais. Viešam siūlymui labai svarbu teikti pirmenybę matomumui viešojoje erdvėje, skirti pakankamai išteklių rinkodaros ir komunikacijos paslaugoms. Verslo plėtros strategija turi būti aiški, įrodanti ir pateisinanti poreikį pritraukti būsimą kapitalą.

Obligacijų emisija yra patrauklus instrumentas įmonėms, kurioms reikia daug kapitalo, ypač, kai sėkmingai veiklai užtikrinti kitų finansavimo rūšių nepakanka. Juk įmonių verslo profilis ar turtas ne visada atitinka bankų rizikos apetitą ar patirtį konkrečioje rinkoje.

Be to, lėšų pritraukimas obligacijomis gali būti galimybė išlaikyti nepakitusią įmonės nuosavybės struktūrą ir užtikrinti ilgalaikį organizacijos vizijos įgyvendinimą. Juk priešingu atveju, atsiradus naujiems akcininkams, jie gali turėti savo viziją, kaip pasiekti augimą.

Kapitalo rinka palankiai vertina įmones, turinčias aiškių augimo ambicijų. „Storent“ patirtis tai tik patvirtina. Pavyzdžiui, praėjusiais metais iš investuotojų pritrauktas lėšas panaudojome smarkiai atnaujindami statybinės įrangos nuomos parką, ėmėme dairytis galimybių įsigyti kitų bendrovių.

Kapitalo pritraukimas obligacijomis gali būti stiprus signalas apie įmonės patirtį ir padėtį rinkoje. Tai galimybė pagerinti organizacijos įvaizdį ir pritraukti naujų klientų bei partnerių.

Svarbu ir tai, kad investicijos į rinkodarą ir komunikaciją didina įmonės žinomumą ne tik kapitalo pritraukimo kontekste. Investuotos lėšos ir nauji įgūdžiai gali būti panaudoti pardavimams skatinti, prekių ženklo žinomumui ir klientų lojalumui didinti, taip pat plėstis į naujus, anksčiau neištirtus rinkos segmentus.

Galų gale, viešojo kapitalo pritraukimas įmonėms suteikia galimybę paspartinti plėtrą. Įsipareigojimai investuotojams drausmina organizaciją ir motyvuoja uždirbti daugiau. Kapitalo pritraukimas yra lyg vitaminai augančiai Baltijos šalių ekonomikai. Kiekviena įmonė, pasirinkusi šį kelią, atveria klestėjimo galimybių tiek investuotojams, tiek visuomenei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją