Kaip šiuo laikotarpiu palaikyti darbuotojų entuziazmą ir pasiekti gerų rezultatų, galima būtų pasimokyti iš skandinavišką kultūrą puoselėjančių įmonių. Skandinaviškos organizacijos puikiai supranta, kad sėkmingas verslas priklauso nuo motyvuotų ir patenkintų darbuotojų, tad turi progresyvias darbo ir laisvalaikio pusiausvyros, darbuotojų įtraukimo, skaidrumo ir pripažinimo strategijas. Būtent jų taikymas suteikia didelį pranašumą išlaikant darbuotojų motyvaciją, ypač vasaros mėnesiais.

Tinkamai suderintas darbo bei asmeninio gyvenimo balansas – nauda ir darbuotojui, ir organizacijai

Skandinavai visame pasaulyje gerai žinomi dėl savo gyvenimo kokybės ir gerai suderintos darbo bei asmeninio gyvenimo pusiausvyros. Lietuvoje daugelis įmonių vis dar susiduria su itin dideliais darbuotojų atostogų likučiais. Didžioji dauguma darbuotojų, įvardija keletą priežasčių, kodėl jiems yra sudėtinga išeiti atostogų. Viena iš jų – baimė, kas lauks sugrįžus po atostogų,
o kur dar ir keletas savaičių darbo prieš atostogas. Kam reikės perduoti darbus ir ar jie bus tinkamai bei atsakingai atlikti?


Organizacijos turėtų sukurti tokią įmonės kultūrą, kurioje darbuotojai turi tinkamą darbo ir poilsio režimą, nėra baimės jausmo imti atostogas. Šioje situacijoje labai svarbus tampa vadovų vaidmuo.

Vadovai turėtų skatinti savo darbuotojus turėti tinkamą poilsio ir darbo režimą visus metus, tačiau vasarą, kuomet dauguma įmonių didieji projektai sulėtėja, yra ypatingai tinkamas metas skatinti darbuotojus atostogauti ir leisti laiką su šeima bei draugais. Tai padeda sumažinti stresą ir perdegimą darbe, o tuo pačiu metu leidžia darbuotojams atsipalaiduoti ir pailsėti, kad sugrįžtų į darbą kupini energijos.

Kad pavyktų be streso ir nerimo išeiti atostogų, darbuotojai turėtų pradėti planuoti jas gerokai prieš joms prasidedant, o prieš išeidami atostogų, turėtų nebeapsiimti dalyvauti dideliuose projektuose. Rekomenduojama net 2 savaites prieš planuojamas atostogas darbo laiką skirti užsibaigti darbams. Grįžus po atostogų reikėtų taip pat nusimatyti keletą dienų, skirtų perskaityti įmonės naujienoms, gautiems elektroniniams laiškams. Skandinaviškose įmonėse jau tampa labai populiaru grįžus iš atostogų porą dienų dirbti lengvesniu režimu, turint dažnesnes pertraukėles ar dirbant ne visą darbo dieną ir leidžiant lengvai įsivažiuoti į darbus po laisvų dienų.

Tokiu būdu išlaikomas darbuotojo produktyvumas, jis nesijaučia pavargęs iškart įnikęs į darbus.

Jei įmonėje daug dirbama nuotoliniu būdu, rekomenduojama įsivesti bendrą dieną ofise, kuomet visi organizacijos darbuotojai susirinktų dirbti iš ofiso – tokiu būdu bus palaikomas darbuotojų įsitraukimas, sukuriama galimybė palaikyti ryšį ir sustiprinti komandos jausmą ne tik atskirose komandose, bet ir visoje organizacijoje su visais jos nariais.

Vadovų lyderystė vasaros metu

Vadovai turėtų labiausiai skatinti savo darbuotojus nekaupti atostogų dienų, o jas tinkamai panaudoti visus metus. Gali būti, jog nors organizacijos kultūra ir skatina išnaudoti atostogas, tačiau darbuotojai nenoriai jas ima, nes bijo vadovo reakcijos. Vadovas turėtų demonstruoti supratimą ir lankstumą, bandyti suderinti darbuotojo norus su įmonės tvarkomis. Jei darbuotojams reikia, ne atostogų metu vasarą gal galima ir pasiūlyti lankstesnį darbo grafiką ir ne taip griežtai apibrėžtas darbo valandas.

Visada patartina ir turėti savo darbuotojų atostogų grafiką – taip galima valdyti darbų srautus, užtikrinti, kad įmonės procesai nenutrūktų, o ir vienam darbuotojui netektų perteklinis darbų kiekis.

Vasarą vadovai gali būti kaip niekada kūrybingi – gal šiuo laikotarpiu komandos susitikimus galima organizuoti pasivaikščiojant, arba komandos pietus iškeisti į komandos pikniką. Vasara yra puikus laikas išnaudoti ryšio su komanda stiprinimui ir užmezgimui – tai puikus metas turėti pokalbius ne tik apie darbus, tačiau ir labiau susipažinti su savo darbuotojais.

Vadovai taip pat turėtų atsiminti, kad darbuotojai turi teisę „būti atsijungę“, tad neturėtų rašyti jiems elektroninių laiškų, ar organizuoti susitikimų dar kol šie atostogauja. Tai darbuotojas gali suprasti kaip reikalavimą tuoj pat sureaguoti. Palikite tai tam laikui, kai darbuotojas sugrįš.

Kaip patiems darbuotojams išlaikyti motyvaciją?

Vasara yra tinkamas metas išnaudoti ir savirealizacijai, ir kompetencijų auginimui – patiems darbuotojams rekomenduojama pasidomėti, gal jau kurį laiką nedalyvavote jokiuose mokymuose ar seminaruose, 
konferencijose. Išnaudokite šį mažesnio darbingumo laikotarpį savo poreikiams, leidžiant kiek pailsėti nuo didžiųjų metų projektų.


Vykdami į atostogas susitarkite su savo vadovu, o jei reikia, ir su visa komanda, kad nerašytų jums elektroninių laiškų, jeigu esate susiejęs savo asmeninį telefoną su darbo prisijungimais. Galbūt atkeliavęs laiškas sukels papildomą stresą atostogų metu ir jūs nesugebėsite tinkamai atsipalaiduoti ir atsijungti nuo darbų. Gerai pasvarstykite, ar tikrai Jums reikalingos darbo priemonės atostogų metu?

Dažnai darbuotojai tiesiog patys galvoja, kad be jų visi darbai sugrius, tačiau jei procesai įmonėje sudėlioti gerai ir komandose yra padaryti „namų darbai“, darbai turi vykti sklandžiai ir atostogų metu.

Ar „darbostogos“ gali pakeisti atostogas?

Nors įmonėse turėtų būti skatinama išnaudoti atostogas, tačiau jei vis dėl to, dėl kokių nors objektyvių priežasčių darbuotojui sunku jas pasiimti ir jis turi būti pasiekiamas, tuomet derėtų apsvarstyti „darbostogų“ galimybę. Tai gali būti puikus kompromisas tarp darbo ir atostogų.

Jeigu įmonėje yra „darbostogų“ galimybė, reikėtų nepamiršti apsibrėžti tvarką ir tų jų metu – gal verta ne visą dieną skirti darbui, o tik pusdienį, kitą laiką sėkmingai išnaudojant laisvam laikui ir atsitraukimui nuo darbų.

„Darbostogų“ metu, ypač šiltuose kraštuose, kai džiugina geras oras, darbuotojai gali būti labiau atsipalaidavę, tad kad „darbostogos“ neapkarstų, svarbu prisiminti ir keletą saugumo aspektų. Pavyzdžiui, nesinaudokite viešais wi-fi prisijungimais, geriau pasidalinkite interneto ryšiu savo mobiliuoju telefonu. Dirbdami viešose erdvėse įsitikinkite, kad jūsų kompiuterio ekranas turi apsauginį filtrą nuo šalia esančių žmonių, o jeigu jo neturite – pasirinkite nuošalesnę vietą.

Na ir pabaigai – prisiminkite, kad dažniausia problema patiriant didelį stresą darbe ir tinkamai nepasirūpinus darbo ir poilsio laiko režimu yra perdegimas, kuris neretai vystosi palaipsniui, tačiau pridaro daugiau žalos patiems darbuotojams, nei įmonėms. Rūpinkitės savimi ir savo emocine būsena, nepamirškite tinkamai atostogauti atsitraukiant nuo darbų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją