Tačiau pats dirbdamas investavimo srityje noriu, kad duktė ne tik mokėtų taupyti, bet ir pradėtų su laiku suprasti, jog savo santaupas reikia mokėti apsaugoti, o dar geriau – įdarbinti.

Lietuvoje atidaryti banko sąskaitą vaikui ir pradėti jo vardu investuoti galima nuo 7 metų. Taigi aš turiu metus paruošiamajam etapui, kuris, reikia pripažinti, nėra lengvas. Vis tik dukrai tik šešeri ir aš suprantu, kad mano norai turi sutapti ir su dukters galimybėmis.

Todėl šiuo metu sau keliu dvi užduotis. Pirma, išmokyti ją taupyti, suprasti, kaip pinigai atsiranda ir ką reiškia juos išleisti, ir, antra, padėti suprasti, kodėl reikia planuoti išlaidas ir kaip susilaikyti nuo impulsyvaus pirkimo, kuris gali iššluoti taupyklę.

Pirmoji taupymo pamoka – turėti taupymo tikslą. Dukters atveju – tai norimas žaislas, kainuojantis daugiau nei ji tuo metu turi pinigų. Tokio amžiaus vaikui pagundų nusipirkti skanėstą ar mielą niekutį yra labai daug, todėl išlaikyti fokusą siekiant tikslo – nelengva.

Mūsų, kaip tėvų, užduotis nėra drausti, bet priminti, kam ji taupo, bei klausti, ar jos impulsyvus noras pirkti yra vertingesnis negu pasirinktas daiktas, kuriam ji nusprendė taupyti. Be abejo, visiškai atsisakyti mielų smulkmenų pirkimo negalima, nes yra tikimybė, kad tai suveiks priešingai, ir vaikas gali pajusti, kad kelias iki tikslo yra per sunkus.

Antras labai svarbus dalykas – padėti išmokti laukti grąžos ir suvokti laiką, kuriam investuoji savo santaupas. Suprantu, kad šešiametei, kalbant apie investavimą, pamėginti paaiškinti, kad teks dalį santaupų kur nors padėti bent 12 mėnesių, yra misija neįmanoma. Tokio amžiaus vaikui metai yra beveik nesuvokiamo ilgio laiko matas, todėl su ja mokomės žaisdami skolinimą kelioms savaitėms, mėnesiui ar ilgesniam laikui. Dukra man skolina savo sutaupytus pinigus už sutartą procentą grąžos ir taip man daug paprasčiau pratinti ją prie minties bei paaiškinti, kad investavimas iš esmės yra skolinimas ir naudos už tai gavimas.

Aurimas Satkūnas, sutelktinio finansavimo platformos „Profitus“ santykių su investuotojais vadovasAurimas Satkūnas, sutelktinio finansavimo platformos „Profitus“ santykių su investuotojais vadovas

Tik labai svarbu kiekvieną sykį paminėti, kad sunkiai sutaupytus pinigus bet kam patikėti nesaugu, todėl reikia įvertinti, ar žmogus, kuriam skolini / investuoji, yra patikimas. Tuo pačiu dukra mokosi ir skaičiuoti bei suprasti pinigų vertę.

Taip pat matydamas, kad duktė, kaip ir dauguma vaikų, domisi tėvų darbais, ją vežuosi į objektus, kurie finansavimą gauna mūsų sutelktinio finansavimo platformoje. Taip dukrą supažindinu ir su procesu iš vidaus – ką reiškia, kuomet kažkas nori statyti namą, tačiau neturi pakankamai pinigų ir ieško, kas gali paskolinti. Kadangi pasiskolinti reikia daugiau nei gali turėti vienas žmogus, tai norimam projektui, šiuo atveju – namui, reikiamą sumą skolina daug žmonių. Taip mergaitę mėginu supažindinti su sutelktiniu finansavimu.

Kadangi kalbame apie atsakingą santaupų skolinimą, laukia ir trečioji pamoka, gali būti, kad ir viena sunkiausių – suprasti, kad investuodamas gali ne tik uždirbti, bet ir kažkiek prarasti. Tai labai svarbu, norint vaiką paruošti ir išmokinti elgtis atsakingai bei apgalvotai ne tik su pinigais, bet ir kitose situacijose, kur reikia pasverti galimas rizikas ir naudas. Mano dukrai tai ne itin patiko ir kol kas sunku suprasti, bet nuolat apie tai aiškinant, tikiu, kad ateityje tai išmokins ją investuoti atsakingai.

Iš patirties su šešiamete galiu pasakyti, kad mokytis taupyti ir investuoti gali būti ir linksma. Nes tai moko... ir mane. Juk turiu vaikui rodyti drausmingo pinigų leidimo ir planavimo pavyzdį. Reiškia, daugiau laiko skiriu ir savo pajamų išlaidų planavimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją