Šiame skaitmeniniame amžiuje ryšių užmezgimas evoliucionavo ir tapo galinga priemone ne tik atrandant naujas darbo galimybes, bet ir siekiant asmeninio bei profesinio augimo. Tad kaip tinklaveika gali tapti slaptu ginklu karjeroje?

Užsiminus apie networkingą Lietuvoje vis dar galima sulaukti kreivų žvilgsnių ir pašaipių užuominų – juk mūsų sąmonėje networkingas iki šiol kelia asociacijas su sovietiniu įsidarbinimu pagal „blatą“ – per gimines ir pažįstamus, asmeniniais ryšiais kompensuojant kompetencijų stoką. Tačiau visame pasaulyje tinklaveika vertinama kaip prasmingų, abipusiai naudingų, pasitikėjimu ir pagarba pagrįstų santykių su žmonėmis kūrimas. Kad tinklaveika yra visiškai priimtinas ir net skatinamas būdas megzti profesinius ryšius, liudija apie tai rašomi straipsniai, knygos, organizuojami mokymai ir kiti renginiai. Šie ryšiai yra tikras darbo, mokymosi, verslo kūrimo galimybių lobynas. Nesvarbu, ar dalyvaujame pramonės konferencijose, jungiamės prie profesinių asociacijų, ar tiesiog bendraujame su kolegomis ar klientais socialinių medijų platformose, kiekviena sąveika gali atverti duris naujoms profesinėms perspektyvoms.

Prisiminkime, kad ne visos darbo vietos yra viešai skelbiamos dėl įvairių priežasčių: vengiant atskleisti įmonės plėtros planus, dairantis tinkamesnio darbuotojo vietoj lūkesčių nepateisinančio, tyrinėjant darbo rinką ateities planams, siekiant „perpirkti“ itin gerus rezultatus pasiekusį konkurentų specialistą ir pan. Daugelis kompanijų nori užpildyti pozicijas stipriais, kultūriškai tinkamais darbuotojais ir neretai atrankoje pasinaudoja rekomendacijomis iš patikimų šaltinių. Žinoma, rekomendacija negarantuoja darbo vietos, tai veikiau galimybė sulaukti kvietimo sudalyvauti atrankoje, kurios rezultatą lems patirtis ir kompetencijos. Aktyviai bendradarbiaudami su savo ir gretimų sričių profesionalais, tampame šios nematomos darbo rinkos dalimi. Mūsų kontaktai gali žinoti apie laisvas darbo vietas, kurias kitu atveju praleistume, o tai suteikia konkurencinį pranašumą.

Tinklaveika yra taip pat vertingas informacijos ir mokymosi šaltinis. Pokalbiai su savo srities profesionalais gali suteikti įžvalgų apie pramonės tendencijas, įmonių kultūrą ir paklausius įgūdžius. Šios žinios gali padėti geriau suprasti darbdavio poreikius, patobulinti darbo paieškos strategiją ir tapti patrauklesniu kandidatu. Puoselėdami santykius savo tinkle ne tik gauname prieigą prie informacijos, bet ir turime galimybę dalytis savo patirtimi. Dalydamiesi savo žiniomis, dalyvaudami mentorystės programose ar suteikdami kitokią pagalbą ne vien patiriame bendravimo malonumą, bet ir stipriname savo asmeninį prekės ženklą.

Kur galime „networkinti“? Tinka visi įprasti būdai, tokie kaip profesiniai ir laisvalaikio renginiai, sportas, hobiai. Socialinės platformos visiems laikams tapo alternatyviu bendravimo kanalu. Šios platformos suteikia erdvę parodyti savo žinias, įgūdžius ir patirtį, susisiekti su panašiai mąstančiais specialistais ir dalyvauti diskusijose, susijusiose su jūsų sritimi, ieškoti bendraminčių verslo planams įgyvendinti. Aktyvus dalyvavimas šiose platformose didina matomumą, pritraukia ir darbdavius, ir potencialius naujus komandos narius ar verslo partnerius.

Šiandieninėje konkurencingoje darbo rinkoje networkingas tapo nepakeičiamu įrankiu. Atkaklumas ir nuoseklumas – tai sėkmingos tinklaveikos raktažodžiai. Svarbu ne vien tai, ką pažįstame, bet ir ko išmokstame ar kuo prisidedame prie profesinės bendruomenės. Puoselėdami šiuos prasmingus santykius galime atverti nematomą darbo rinką, rasti tinkamesnį darbą, sutikti bendraminčių ir nuolat tobulėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją