Tačiau šiame tekste apžvelgsime planavimo ir tikslų nustatymo svarbą tiems, kurie šiuo metu patiria karjeros pokyčius ir susiduria su neaiškumu dėl ateities. Toks neapibrėžtumas gali aplankyti keičiant darbą, išgyvenant organizacijos struktūrines permainas, abejojant dėl pasirinktos profesijos perspektyvų ir gali apskritai atgrasyti nuo planavimo.

Du požiūriai į planavimą


Tenka pastebėti, kad į planavimą žvelgiama dvejopai: vieną požiūrį praktikuoja norintys aktyviai spręsti savo gyvenimo uždavinius, patys rinktis judėjimo kryptį, kontroliuoti ir daryti įtaką savo vystymuisi. Kitas būdingas tiems, kurie dėl tam tikrų priežasčių pasirenka plaukti pasroviui, priimti sprendimus remdamiesi susiklosčiusiomis aplinkybėmis, be aiškaus plano ar strategijos.

Kartais gyvenime susiklosčiusi situacija reikalauja požiūrį keisti, tad net anksčiau itin kruopščiai planavę asmenys nebemato prasmės detaliai planuoti ir leidžia gyvenimui „atsitikti“. Įprastai taip nutinka tiems, kurie atsidūrė asmeninių pokyčių kelyje, ieško pašaukimo, žvalgosi naujo darbo ar kurių vidinis apsišaukėlis neleidžia drąsiai žvelgti į ateitį.

Nors abu šie metodai turi savo privalumų ir trūkumų, sąmoningas planavimas leidžia kontroliuoti gyvenimo kryptį ir aktyviai siekti tikslo, o „plaukimas pasroviui“ gali atspindėti spontaniškesnį ir adaptyvesnį prisitaikymo prie pokyčių būdą.

Svarbiausia ne planas, o planavimo procesas


Planavimas neapibrėžtumo laikais sudėtingas, tačiau gali padėti lanksčiau reaguoti į pokyčius ir prie jų prisitaikyti. Būtina suprasti, kad planuojant svarbu ne pats tikslų sąrašas ar veiksmų planas, o planavimo procesas. Planuodami galime apsvarstyti visas aplinkybes, kuriose gali tekti atsidurti, įvertinti jų poveikį ir numatyti, kaip elgtis konkrečioje situacijoje. Taigi, pagrindinis planavimo rezultatas nebūtinai pats planas, o supančios realybės ir galimybių analizė. Dwight‘ui Eisenhoweriui, 34-tam JAV prezidentui, priskiriama kontroversiška frazė – „Planas savaime yra nereikšmingas, bet planavimas – būtinas.“

Planavimas – būdas sumažinti nerimą


Žmonėse gamtos užkoduotas stiprus kontrolės poreikis. Taip susiformavo žmonių smegenys dar tais laikais, kai bet koks situacijos kontrolės praradimas galėjo baigtis priešo ar plėšrūno ataka. Laikai pasikeitė, bet poreikis valdyti situaciją išliko. Todėl pokyčių akivaizdoje patiriama daug daugiau streso ir nerimo. O planavimas, nors ir skamba keistai, padeda sumažinti nerimą, nes planai padeda bent hipotetiškai išspręsti situaciją ir taip padidinti kontrolės jausmą, nusiraminti.

Nebijokite klysti


Planuojant svarbu suvaldyti lūkestį, kad seksis lengvai ir iš pirmo karto, leisti sau bandyti, klysti, abejoti savimi ir savo sprendimais, judėti pirmyn sau patogiu greičiu, skirti laiko asmeniniams ir profesiniams poreikiams apmąstyti.

Paklauskite savęs:

  • Ko noriu pasiekti ilgalaikėje perspektyvoje?
  • Kokios vertybės svarbios darbe ir gyvenime?
  • Kokia aplinka supa, kokios galimybės ir rizikos?
  • Kur yra kontrolės zonos ribos: ką galiu kontroliuoti, o kam – tik daryti nežymią įtaką?


Kadangi tik dalis įvykių yra realiai asmens kontrolės zonoje, galima daryti prielaidą apie skirtingus įvykių vystymosi scenarijus ir bandyti jiems pasirengti, numatant optimistinį ir pesimistinį variantus.

Žvelkite lanksčiai


Jei dėl kokių nors priežasčių neįmanoma planuoti konkrečios pozicijos ar termino, galime galvoti apie įgūdžius, kuriuos įgiję pasistūmėtume tikslų link. Užuot kėlę sau griežtus tikslus, galėtume nusistatyti lankstesnius, kuriuos galėtume keisti atsižvelgę į aplinkybes, reguliariai atnaujinti planus, remdamiesi šviežiausia informacija ir patirtimi, numatyti rizikas, kurių analizė atvertų galimybę sukurti strategijas, kaip jas valdyti ar sumažinti. Itin svarbu užsitikrinti artimųjų palaikymą, informuoti šeimą apie karjeros pokyčių eigą. Galime ieškoti patarimo ir emocinės paramos iš tų, kurie patyrė panašius pokyčius, kreiptis į profesionalus.

Planuokite tai, ką planuoti galite


Visada yra dalykų, kuriuos įmanoma planuoti – tai gali būti fizinis aktyvumas, teisinga mityba, sportas, susitikimai su palaikančiais žmonėmis, kurie suteiks stabilumo ir nedidelių laimėjimų jausmą, taip reikalingą pokyčių metu. Į planavimą svarbu įtraukti ne vien darbus, bet ir hobius, kurie padeda papildyti energijos ir įkvėpimo atsargas, išsikrauti patiriant nerimą ir stresą. Karjeros pokyčiai neabejotinai kelia daugybę iššūkių, tačiau tinkamai planuodami išvengsite pasimetimo ir sąmoningai žengsite į ateitį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją