1. Būti arogantiškam


Fraze „na, pasakok, ko čia mane pasikvietei“ ar „dėstyk, ką turi pasiūlyti“, iššaukiamai išsidrėbus ir sunėrus rankas, pokalbio dėl darbo pradėti neverta. Atsainumas, arogancija veide – netinkama vizitinė kortelė. Vis tik savomis kojomis atėjote ar savomis rankomis prisijungėte prie nuotolinio interviu. Vadinasi, domina karjeros galimybės?

Patyręs atrankų specialistas turi stuburą, todėl jo iš vėžių neišmušite ir savo „kietumo“ taip neįrodysite. Veikiau atvirkščiai – tokia pokalbio pradžia rodo kandidato gynybiškumą, negebėjimą bendrauti, vertikalų požiūrį į pasaulį.

Be to, paties kandidato interesas yra „pajungti“ atrankų specialistą savo naudai, kad šis būtų jo konsultantas ir atstovas, jei ne dabar, tai ateityje.

2. Negebėti įvardyti savo trūkumų, silpnybių ar klaidų


Klausimas apie trūkumus ar tobulintinas puses – normalus ir įprastas atrankos procese. Atsakydamas į jį, kandidatas parodo savęs pažinimo, atvirumo bruožus. Tobulintinų savybių turime visi.

Kitas dažnas darbo interviu prašymas – papasakoti apie didžiausią (-ias) klaidą (-as) savo darbe. Išgirdus iš kandidato „negalėčiau įvardyti, nes klaidų nedarau“, belieka konstatuoti, kad veikiausiai kandidatas sėdi rankas sudėjęs ar geriausiu atveju vykdo nuleistą politiką, nes neklysta tik tie, kurie nieko nedaro.

3. Išsiplėsti


Darbo pokalbio metu svarbu girdėti samdančio vadovo klausimus ir į juos tiksliai atsakyti. Pradėdamas nuo „Adomo ir Ievos“ ar nukrypdamas nuo klausimo į kitas temas bei istorijas galite smarkiai suerzinti ar išgąsdinti darbdavį, kuriam neimponuoja plepūs, nusišnekėti linkę ar negirdintys kandidatai. Pokalbį turi valdyti ne kandidatas, o atrankų specialistas ar darbuotoją komandon samdantis vadovas.

Jei matote, kad praradote vadovo dėmesį ar jam tenka jus pertraukti, turėkite omenyje, kad per daug išsiplėtėte ir metas baigti mintį, perduodant pokalbio vedimo „kamuoliuką“ į darbdavio rankas.

4. Padauginti dezodoranto, kvepalų, dažų, lako


Be jokios abejonės, gyvas darbo interviu vis dar daugeliui tebėra iššūkis, tad ranka gali sudrebėti ir purškiant kvepalus, ir beriant pudrą. Jei kvepalai pigūs, geriau jokio kvapo.

Nepatikėsite, kiek daug kartų girdėjome vadovus sakant, kad neįdarbino kandidatės dėl baisių nagų – labai ilgų ir ryškių.

5. Būti paslaptingam


Tenka matyti kandidatų, kurie gyvenimo aprašyme nenurodo dabartinės darbovietės, bijodami informacijos nutekėjimo, pateikdami prierašą, kad sėkmės atveju atskleis, kur dirba. XXI a. visagalio interneto laikais tai nebeadekvatu.

Netinkama ir nutylėti apie pauzes karjeroje. Reikšminga tyla, atsakymas „negaliu atskleisti“ ar „asmeninės priežastys“ į klausimą „ką veikėte šiuos pusę metų“ tik žadina atrankų specialisto fantaziją, deja, ne itin teigiama linkme.

6. Negebėti įvardyti savo kompetencijų


Darbdaviai perka darbuotojų kompetencijas mainais į pinigus, jaukias darbo vietas, automobilius, karjerą, kitas organizacijų gėrybes. Būtent kandidato kompetencijos leidžia darbdaviui suvokti būsimą darbuotoją naudą, o tuo pačiu ir suprasti jo tikrąją vertę. Darbuotojas vertingas tiek, kiek svarios jo kompetencijos.

Deja, neretai kandidatai, ypač universaliųjų specialybių atstovai, sunkiai geba įvardyti savo kompetencijas. Tokie atsakymai į klausimą apie stipriausias kompetencijas, kaip „punktualumas“, „darbas komandoje“, „bendradarbiavimas“, „koordinavimas“, „kruopštumas“, vis dėlto nėra tos kompetencijos, už kurias darbdavys linkęs mokėti atlygį. Darbdavys norėtų girdėti tokius atsakymus, kaip finansų, rinkodaros, personalo valdymo ar kt. išmanymas, žmonių ar komandos valdymas, pranešimų spaudai rengimas, darbas su turinio valdymo sistemomis, sistemų diegimas, pardavimai, klientų aptarnavimas ir pan. Todėl einant į darbo pokalbį būtina įsivardyti ir gebėti pagrįsti darbdaviui vertę kuriančias savo kompetencijas.

7. Ateiti nepasiruošus


Elementaru, bet svarbu ir tikrai privaloma: giliau pasidomėti organizacija, kuri kviečia į pokalbį, apgalvoti, kodėl norėtumėte keisti darbą (tyrimai rodo, kad kandidatas motyvuotas naujame darbe būna tik tuo atveju, jei gavo geriau ar daugiau – pareigų, darbo turinio, gyvenimo-darbo pusiausvyros ar pinigų požiūriu, – nei prieš tai turėjo), ką galite pasiūlyti būsimam darbdaviui, kokį įspūdį apie save norite jam sudaryti, kurias savybes bei kompetencijas darbo pokalbio metu išryškinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją