Užsienio šalyse konkurenciją reguliuojančios institucijos skatina kainų lyginimo platformų kūrimą. Tačiau kas vis dar gąsdina prekybininkus Lietuvoje?

Išties kainų lyginimas yra sudėtinga teisės sritis, o rinkos dalyvių ribotos žinios ir neteisingas kainų lyginimo platformų gretinimas su gąsdinančiais precedentais mūsų šalyje kuria sąlygas nepagrįstai baimei. Jeigu kalbėtume konkrečiau – kainų lyginimas Lietuvoje yra gana nauja tema, šalyje neturime daug praktinės patirties, nes kainų palyginimo platformų pavyzdžių yra vos keletas. Kita priežastis – verslo rinką sudrebinę komunikacijos agentūrų asociacijos (KOMAA) ar kino teatrų susitarimų atvejai, pasibaigę itin didelėmis baudomis. Taigi, atsakymas trumpas – prekybininkai nors ir drąsiau, tačiau be pernelyg didelio entuziazmo dalijasi savo informacija apie kainas, kadangi baiminasi kaltinimų karteliniais susitarimais.

Užsienio šalyse, kad ir Didžiojoje Britanijoje, konkurenciją reguliuojančios institucijos akcentuoja kainų palyginimo platformų svarbą. Jų teigimu, tai kuria konkurenciją, ją skatina, todėl vertintinas kaip teigiamas reiškinys. Kainų palyginimo platformos yra viena iš konkurencijos didinimo sąlygų, kadangi jų duomenys suteikia vartotojams daugiau informacijos ir atveria didesnes galimybes pasirinkti tinkamiausią pardavėją.

Ką apie kainų lyginimą mano Lietuvos Respublikos konkurencijos taryba? Dalis prekybininkų Lietuvoje baiminasi kainų lyginimo, nors Konkurencijos taryba, kaip ir užsienyje konkurenciją prižiūrinčios institucijos, mato galimą tokių kainų lyginimo platformų naudą – – jos gali būti naudingos vartotojams ir palengvinti ekonomiškai pagrįsto sprendimo priėmimą, taip pat paskatinti konkurenciją tarp prekybininkų.

Vis dėl to, kalbant apie teisėtą kainų lyginimą, būtina suprasti, kad jo negalima įgyvendinti bet kaip. Konkurencijos taryba tiria kiekvieną atvejį atskirai ir vertina ne tik teisinius, bet ir ekonominius aspektus ir atkreipia dėmesį į tai, ar kainos aktualios, ar jos viešai prieinamos, ar nenurodomos ateities kainų prognozės. Pastaroji sąlyga ypač svarbi, kalbant apie kartelinius susitarimus. Informacija, prognozuojanti kainas ateityje, pasiūlymus ir nuolaidas, sudaro prielaidas nelegaliems susitarimams dėl kainų lygio visoje rinkoje. Vertinant svarbu atsižvelgti ir į rinkų koncentraciją – kuo daugiau žaidėjų rinkoje, tuo mažiau tikėtina, kad tokio pobūdžio kainų palyginimo svetainės gali kelti konkurencijos ribojimo problemų.

Taigi, apibendrinant, kainų lyginimo platformų nauda vartotojams ir prekybininkams neabejojama. O baimes pastariesiems turėtų išsklaidyti paprastos taisyklės: lyginti galima tai, kas vieša ir aktualu šiai dienai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)