„Siūloma neapmokestinti pagrindinio fizinių asmenų gyvenamojo būsto. Neteisinga apmokestinti būstą, kuriame gyventojas gyvena ir jį jau įsigijo iš jau apmokestintų pajamų. Būsto turėjimas ir galimybė jį išlaikyti yra itin svarbios žmogaus savijautai, nes tokiame būste žmogus jaučiasi ir psichologiškai, ir socialiai saugus. Atsižvelgiant į tai, valdžia neturi daryti spaudimo įvedant turto mokesčius būstui, kuriame žmogus gyvena“, - teigiama pasiūlymo paaiškinime.

Anot parlamentaro, pagrindinio būsto apmokestinimas NT mokesčiu apsunkintų žmonių galimybes išmokėti jau paimtas paskolas už įsigytą būstą ir padidintų nekilnojamojo turto krizę.

Politikas teigia, kad būtina įvertinti faktą, jog stabili NT rinka Lietuvoje dar nėra susiformavusi, o valstybė neinvestuoja į stipraus municipalinio būsto fondo kūrimą. Maža to, anot jo, šalyje vangiai vyksta renovacija, tad pirmo būsto apmokestinimas dar sumažintų žmonių motyvaciją renovuoti savo namus.

Ž. Šilgalis 1 proc. tarifu siūlo apmokestinti tik antrą ir paskesnius būstus. Mokesčio tarifas esą būtų taikomas vertei, kuri viršija savivaldybės nustatytą neapmokestinamą minimumą.

DELFI primena, kad valdantieji konservatoriai, liberalai ir liberalcentristai sutarė, jog drauge su kitų metų biudžetu bus priimamos ir Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pataisos, kurios apmokestins ir fiziniams asmenims priklausančius būstus.

Pagal pradinį teisės akto variantą, NT mokesčio tarifas įvairuotų nuo 0,3 proc. iki 1 proc., tačiau būstui, kurio vertė viršija 1 mln. Lt, būtų taikomas maksimalus 1 proc. tarifas, bet apmokestinamas tik vertės skirtumas.

Tokiu mokesčiu būtų apmokestinami fiziniams asmenims priklausantys gyvenamieji statiniai, sodai, garažai, fermos, šiltnamiai, ūkio, pagalbinio ūkio, mokslo, religinės ar poilsio paskirties statiniai, žuvininkystės ir inžineriniai statiniai.

Socialdemokratas Algirdas Sysas kiek anksčiau yra pasiūlęs nustatyti, kad NT mokesčiu būtų apmokestinami 0,5 mln. Lt vertę viršijantys būstai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją