Vilniaus Žirmūnų 70c gyvenantis gyventojas pasakojo, kad prieš keletą metų prie jų namo degęs vienas požeminių konteinerių. Kurį laiką jie naudojosi antžeminiu, o sudegęs buvo tiesiog nenaudojamas.

Gegužę įvykusio gyventojų susirinkimo metu buvo nubalsuota, kad sudegęs požeminis konteineris turėtų būti tvarkomas, tačiau, kaip teigė gyventojas, jų sprendimo nepaisyta.

„Dabar namo (bendrijos-red.) pirmininkas suorganizavo, kad tie požeminiai konteineriai būtų apskritai išardyti, o šiandien atvažiavo kažkokia įmonėlė ir duobę užpylė statybinėmis atliekomis“, – sakė jis.

Kaip teigė, pikta, kad šiuo atveju buvo ne tik ignoruojamas gyventojų priimtas sprendimas, tačiau ir padaryta žala.

Žirmūnų g. konteineriai

Redakcija susisiekė su namo bendrijos pirmininku Sergej Tkačenko. Jis teigė, kad tuomet susirinkime nubalsavus už konteinerių remontą, vėliau į jį kreipėsi dalis balsavusių ir teigė norintys pakeisti savo balsą.

Kaip pasakojo, minėtų konteinerių remontas būtų kainavęs 15 tūkst. Eur, o tai, anot jo, tai nėra protinga suma.

„Iš pradžių samdyta įmonė panaikino ten buvusias šiukšles, bet paaiškėjo, kad yra pažeistos konteinerio konstrukcijos. O derinti projektą būtų užtrukę, kaina – neprotinga“, – sakė jis.

Į savivaldybę, kaip tikino, buvo siųstas ne vienas raštas dėl konteinerių perdavimo miesto valdžiai bei tvarkymo, tačiau jie nebuvo perimti.

„Net jei atstatysime už 15 tūkst. Eur, kokia garantija, kad niekas į antrines žaliavas neįmes nuorūkos ir konteineris vėl nesudegs?“, – klausė S. Tkačenko.

Anot jo, rugsėjį planuojamas kitas gyventojų susirinkimas. Bus sprendžiama dėl dar vieno kreipimosi į savivaldybę.

„Šis konteineris – panaikintas. Nenorėjau palikti duobės, kad vėl nebūtų primesta šiukšlių. Ten yra užpilta specialiu gruntu, kuris skirtas kloti trinkelėms. Tai tikrai ne kokios šiukšlės ar atliekos“, – sakė jis.

Kaip dar kartą pareiškė, sprendimas, patiems remontuoti konteinerius už 15 tūkst. Eur būtų buvęs neprotingas.

„Ir viskas tam, kad paskui gal juos perduotume savivaldybei už nulį eurų tiek investavus“, – sakė jis.

Redakcijai susisiekė ir su Vilniaus miesto savivaldybės atstovais.

Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas tikino, kad šią požeminių konteinerių aikštelę įrenginėjo daugiabučio statytojai, todėl jos priežiūra turi rūpintis sklypo savininkai.

„Nuo 2018 metų šioje konteinerių aikštelėje veikė tik pakuočių atliekų surinkimo konteineriai, bet laikui bėgant jie sugedo, nebuvo remontuojami, todėl nebėra eksploatuojami. Dėl to šalia yra pastatyti antžeminiai konteineriai, kuriuos aptarnauja miesto šiukšlių vežėjai.

Civiliniame kodekse numatyta, kad sprendimai dėl daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų sukūrimo ir disponavimo priimami butų ir kitų patalpų savininkų balsų dauguma, sprendžiant klausimą savininkų susirinkime arba balsuojant raštu“, – teigė jis.

Kaip aiškino, abejojant namo bendrijos pirmininko vykdomų veiksmų teisėtumu, daugiabučio namo patalpų savininkai gali kreiptis į savivaldybę, kuri vykdo daugiabučių namų valdytojų veiklos priežiūrą ir kontrolę.

„Tokiu atveju savivaldybė vertintų situacijos aplinkybes ir jų atitikimą galiojantiems teisės aktams, o nustačius pažeidimą – bendrijos pirmininkui, kuris yra atsakingas už bendrijos veiklos organizavimą, gali būti skirta bauda pagal Administracinių nusižengimų kodekso 349 straipsnį.

Butų savininkai taip pat gali kreiptis į teismą dėl galimai neteisėtų sprendimų sukeltų nuostolių atlyginimo“, – sakė G. Grubinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)