Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) vienvaldžiu savivaldybės architektu buvusį vyriausiąjį architektą prigavo už atlygį rengiant projektus, kuriuos pasirašinėdavo svetimu vardu, o vėliau savo paties rengtiems projektams pritardavo ir išduodavo leidimus statyboms. T. Bagočius kaltinamas piktnaudžiavimu tarnyba, kyšininkavimu, dokumentų klastojimu ir jų realizavimu.

Skuodo rajone darbuojasi vos keli architektai, kurie ruošia projektus statyboms. Tad rasti nišą, kur papildomai užsidirbti, T. Bagočiui nebuvo sudėtinga. Anot teisiamojo, architektų paslaugas visoje apskrityje jau ilgus metus teikia vos du-trys žmonės. Be to, vienas jų – taip pat buvęs savivaldybės architektas, kuris dėl amžiaus ir sveikatos būklės jau nedirba.

Klaipėdos apygardos teismui perduotoje byloje penki žmonės pasakojo, kad mokėjo T. Bagočiui pinigus, nė nesigilindami, ar jis juos deklaruoja ir ar su kuo nors jais dalijasi. Žmonės neslėpė, kad buvo patogu tvarkyti visus reikalus per vieną asmenį. O ir garantija, kad vyriausiojo architekto statybų projektų bus patvirtinti, tad nereikės gaišti daug laiko. Tiesa, vienas apklaustųjų neslėpė suabejojęs, ar jo numatytai namo rekonstrukcijai iš viso reikia statybų leidimo ir teigė, kad buvęs T. Bagočiaus įtikintas, kad projektas yra būtinas.

„Brėžinius dariau namuose, po darbo, nė nemaniau, kad papildomai užsidirbdamas darau nusikaltimą“, – teisme sakė T. Bagočius, tačiau kodėl tuomet nedeklaravo gautų pajamų, vyras negalėjo atsakyti.

T. Bagočius pareiškė, kad jo pagalba už pinigus buvo vieša paslaptis, tačiau ar ta vieša paslaptis buvo žinoma ir darbdaviui – savivaldybės administracijai ir merui, vyras sako nežinantis.

Prieš teismą stojo ir T. Bagočiui praturtėti padėjusi Violeta Gutauskienė, Registrų centro darbuoja, turinti ir individualios veiklos pažymėjimą. Ji savo parašu tvirtino T. Bagočiaus nubraižytus statybų projektus. Tačiau moteris, skirtingai nei T. Bagočius, deklaravo savo gautų pajamų dalį ir mokėjo mokesčius.

Prokuroro paklaustas, kodėl veikė nelegaliai, T. Bagočius atsakė, kad po to, kai STT sulaikė, jis jau deklaravo savo pajamas, įteisino veiklą ir išėjo iš darbo ir dar kartą patikino, kad jis nė negalvojo, kad daro nusikaltimą, imdamas atlygį, kurio nedeklaruoja.

„Turiu žmoną, vaiką. Bendros šeimos pajamos sudaro apie 1200-1300 eurų, norėjau aprūpinti šeimą“, – aiškinosi vyras teisme.

Tiesa, STT pričiuptas vyras paėmė ne tiek ir daug – už buvusio architekto padarytų projektų koregavimus ėmė maždaug po 500, už naujus projektus – apie 1000-1500 eurų. Neaišku kiek laiko tęsėsi tokie darbai, tačiau jau STT stebimą T. Bagočių aplankę žmonės be jokių ginčų mokėjo pinigus grynais ir neprašė čekių. Apklausti žmonės tikino, kad jie nė nesusimastė, kam ir už ką atiteks pinigai, mat jiems reikėjo statybų leidimo, tad pasitikėjo savivaldybės architektu. Moters pavardę ant projektų matė ne vienas, tačiau apklausoje visi kaip vienas tvirtino, kad nesigilino į tai.

Tyrimo metu buvo suabejota ir dėl parašų, kurie atsirado ant buvusio ir ligos pakirsto architekto brėžinių. Tačiau T. Bagočius tikino, kad kol buvęs architektas dar galėjo bendrauti, pats pasirašydavo sunkiau valdoma ranka. Deja, žmogaus sveikata 2018 metais tiek pablogėjo, kad paties buvusio savivaldybės architekto apklausti jau nebuvo įmanoma.

Prokuroro teigimu, nėra aišku, kiek ilgai T. Bagočius lobo ir nedeklaravo pinigų už papildomus darbus. Pats savo projektų statybų leidimus dalijęs vyras patikino, kad nė vienas statybų projektas nebuvo atmestas savivaldybėje, nors esą jis buvo ne vienintelis, kuris projektus patikrindavo, tą darydavo komisija.

Nelaukdamas, ką nuspręs teismas, T. Bagočius savo noru paliko Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjo pareigas ir ėmėsi dirbti privačiai.

Pagal inkriminuojamus kaltinimus, kas pagamino netikrą dokumentą, suklastojo tikrą dokumentą arba žinomai netikrą ar žinomai suklastotą tikrą dokumentą laikė, gabeno, siuntė, panaudojo ar realizavo, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų. Valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, piktnaudžiavęs tarnybine padėtimi arba viršijęs įgaliojimus, jeigu dėl to didelės žalos patyrė valstybė, Europos Sąjunga, tarptautinė viešoji organizacija, juridinis ar fizinis asmuo, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų. Jeigu nebuvo kyšininkavimo požymių, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki septynerių metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)