„Šie pokyčiai palengvins vilniečių finansinę naštą dar garantiniu laikotarpiu ir suteiks realią finansinę paramą, nukentėjusiems nuo nekokybiškai atliktos renovacijos. Iki šiol finansinė parama būdavo suteikiama jau sumokėjus už ekspertizės ir teisininkų paslaugas, todėl kildavo papildomi rūpesčiai gyventojams susimokėti už anksčiau nenumatytas išlaidas“, – išplatintame pranešime cituojamas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas.

Informuojama, kad renovuotų namų savininkai galės gauti finansavimą statybos defektų ekspertizės, statybinių tyrimų, bandymų bei darbų, susijusių su statybos defektų ekspertizės atlikimu, ir teisinių paslaugų pirkimui.

Savivaldybė tiesiogiai apmokės už paslaugas pagal paslaugos teikėjo išrašytą sąskaitą. Paslaugas daugiabučio namo bendrasavininkai galės įsigyti Viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka. Su atrinktu laimėtoju bus sudaroma trišalė sutartis tarp tiekėjo, daugiabučio namo bendrasavininkų ir savivaldybės.

Finansavimas bus teikiamas tik tuo atveju, jei statybos darbų rangovas atsisako šalinti garantiniu laikotarpiu atsiradusius defektus, pažymima pranešime.

Siekiant įvertinti defektų atsiradimo priežastis, pasak savivaldybės, kvalifikuotų specialistų išvada yra būtina. Ekspertizės išlaidos gali kainuoti nuo 2 iki 10 tūkst. eurų, o teisminiai ginčai – nuo 3 iki 10 tūkst. eurų.

Norint gauti kompensaciją, daugiabutis namas turi būti modernizuotas pagal Vyriausybės patvirtintą programą, o statybos darbai turi būti užbaigti ir išduotas statybos užbaigimo aktas.

Taip pat finansavimo gavėjai turi būti daugiabučių namų butų ar kitų patalpų savininkai, pareiškėjas turi būti atlikęs visas procedūras siekiant susitarti su statybos darbų rangovu, kad garantiniu laikotarpiu paaiškėję statybos defektai būtų pašalinti be teisinio įsikišimo.

Teismo sprendimu pareiškėjui iš kitos šalies prisiteisus ir teisines išlaidas, kurias kompensavo savivaldybė, gautą kompensaciją jis turi grąžinti per du mėnesius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją