Surinktos lėšos būtų nukreiptos į daugiabučių rūsių priežiūrą

Daugiabučio bendrijos pirmininkė Akmenės rajone LNK žinioms pademonstravo pertvarkytą namo rūsį. Pasak jos, anksčiau ten nebuvo nei durų, nei baldų, tik krūva niekam nereikalingų daiktų. Viską sutvarkę, gyventojai įsirengė patalpas susirinkimams, o prireikus – tokią erdvę rūsyje drąsiai galima naudoti kaip priedangą. Gyventojams ten nereikėtų grūstis, turėtų ir kur prisėsti, tačiau valdžiai kyla savi klausimai.

„Klausimas tada yra kokias mes norime turėti priedangas? Ar, vis dėlto, kaip sako 2-3 valandoms? Žinote, kai 2-3 valandoms, tai, pavyzdžiui, mažam vaikui nepasakysi, kad, jeigu nori sisioti, dabar išlysk kaip nors ar ten kitaip atlik“, – kalbėjo Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas.

Vitalijus Mitrofanovas

Kad priedangos esant būtinybei funkcionuotų, būtų įvestas vanduo ir įrengtas tualetas, Akmenės rajono meras daugiabučių savininkams siūlo įvesti priedangos mokestį. Už surinktas lėšas esą būtų prižiūrimas bendras rūsių plotas.

„Gal įrengimui gali ir savivaldybės prisidėti, manau, galėtų ir valstybė prisidėti, bet vėliau, kas ir dabar atsitiko – kodėl mes neturime priedangų? Todėl, kad jos buvo paliktos be priežiūros“, – teigė V. Mitrofanovas.

Gyventojai už priedangų priežiūrą esą mokėtų lygiai taip pat, kaip ir už liftą, vandentiekį ar kanalizaciją – pagal tarifą.

„Nemanau, kad tai būtų kažkoks kosminis tas mokestis ir kažkoks kosminis tarifas. Aišku, pradžioje yra tas klausimas, iš kokių pinigų padaryti tą bazę, bet aš nemanau, kad čia dideli pinigai būtų kažkur įrengti vandens kriauklę, vandens atvedimą, kad neužšaltų tas vanduo, ventiliacijos įrangą“, – dalijosi rajono meras.

Į siūlymus gyventojai žvelgia skirtingai

Nors Akmenės mero idėja nukreipta į pačių gyventojų saugumą, deja, vietiniai pamąstymus apie naują mokestį vertina dvejopai.

„Mes ir taip mokame už viską. Iš kur dar tiems pensininkams paimti?“, – kėlė klausimą moteris.

„Aš prieš. Nereikia čia tokių priedangų. Neturi, kur pinigus dėti. Ir taip žmonėms tų pinigų trūksta“, – teigė kita pašnekovė.

Asociatyvi nuotrauka

Yra ir manančių, kad mokestis – geras, jei tik už surinktus pinigus bus kažkas įrengta, mat dabar rūsiai tam nepritaikyti ir užpildyti daiktais bei šiukšlėmis.

„Be abejo. Kodėl viską turi ant lėkštutės pateikti savivaldybė?“, – teigė mokesčiui pritarianti moteris.

„Dabar toks laikas, kai būtinai reikia. Dėl savo vaikų reikia“, – teigė vyras.

Jam antrino ir kita pašnekovė.

„Tokia padėtis, kai, ko gero, reikėtų“, – teigė ji.

Savivaldybių asociacija idėją palaiko

Lietuvos savivaldybių asociacija priedangų mokesčio kol kas nesvarstė, tačiau Akmenės rajono mero siūlymą palaiko. Beje, už priedangas ar jų įrengimą gyventojai galėtų mokėti savanoriškai.

„Nebūtinai turėtų būti privaloma, bet, jeigu žmonės arba bendruomenės sakytų: taip, mes esame pasiruošę ir to dėka įsirengsime priedangą – kodėl ne?“, – kalbėjo Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė.

Roma Žakaitienė

Anot Akmenės mero, daugiabučių rūsiuose slėptųsi patys namo gyventojai, tad naujas mokestis būtų savo pačių saugumo garantas.

„Jeigu mes žiūrime tik tam, kad ženklą pakabinti, tai tada nieko nedarykime, jokių mokesčių neimkime. Yra galimybė kažkur nusileisti žemiau į rūsį, pakabinkime trikampiuką, čia priedanga ir viskas gerai. Aš manau, ne dėl skaičiaus turime dirbti“, – teigė V. Mitrofanovas.

Nacionalinio krizių valdymo centro duomenimis, dabar Lietuvoje yra daugiau nei 3500 priedangų. Paženklinta – 2700.

Visą reportažą rasite LNK portale: