Seimas pernai jau buvo priėmęs Miškų įstatymo pataisas, kad visi savininkai galėtų atstatyti sodybas miške, teismui įvertinus archyvinius dokumentus. Gamtosaugos organizacijos tvirtino, kad miškuose, ypač prie vandens, prasidėtų masinės statybos. Tad Prezidentei vetavus pataisas, Seimas neįteisino šios nuostatos.

Tuo nepatenkinti kai kurie savininkai kreipėsi į Seimo Peticijų komisiją, kuri pripažino savininkų teisę atkurti buvusias sodybas miškuose. Komisijos pirmininkė konservatorė Danutė Bekintienė įregistravo tai numatančias pataisas.

„Komisija priėmė tokį sprendimą, nes juk saugomose teritorijose atstatyti įmanoma, o paprastame miške – ne. Seimas apsisprendė tenkinti nutarimo projektą ir man beliko parengti įstatymo projektą“, – sako Seimo Peticijų komisijos pirmininkė Danutė Bekintienė.

„Seimo narė Danutė Bekintienė turėtų gerai žinoti, kad miškai ir saugomos teritorijos yra skirtingi dalykai. Saugomų teritorijų nesudaro ištisi masyvai, tai ir laukymės, kaimai, kurie turi tam tikrą reglamentą, ir ten ūkinė veikla net skatinama. Miškai – kitas statusas“, – tvirtina Žaliųjų judėjimo tarybos narė Janina Gadliauskienė.

Kadangi pagrindinis komitetas – Aplinkos apsaugos – nepritarė projektui, Seimas išvados paprašė Vyriausybės. Ši pasisako už galimybę savininkams ir jų įpėdiniams atstatyti buvusias sodybas, leidžiant miško žemę paversti kitomis naudmenomis.

„Būtų leidžiama sodybas atstatyti tiktai buvusiems savininkams ar jų įpėdiniams. Tai yra nedidelė apimtis. Sakykim, tokių galimų statybų daug nebūtų. Mūsų nuomone, tai neturėtų esminės neigiamos įtakos miškams ir nesukeltų stichinės miškų urbanizacijos“, – sako Aplinkos ministerijos Miškų plėtros skyriaus vedėjas Nerijus Kupstaitis.

Vyriausybei pritarus Miškų įstatymo pataisų projektui, jis vėl keliauja į Seimą. Tikimasi, kad dar per šią sesiją Seimas apsispręs, ar leisti atstatyti sodybas miškuose.