„Visi žino, kad Vilniaus savivaldybė neturi pinigų, reikia taupyti, bet šiuo atveju jie taupomi gyventojų sąskaita, dukart mokant už tą patį. Gyventojai per mokesčius jau yra sumokėję už valstybės žemės tvarkymą“, – naujienų portalui LRT.lt sako J. Antanaitis.

Savo ruožtu J. Sakovskij pažymi, kad dėl teismo išaiškinimo savivaldybės priima tokius sprendimus visoje Lietuvoje. Šis nėra niekuo išskirtinis: „Mes tai vertiname teigiamai. Žinoma, tai bus papildomi mokesčiai kiekvienam gyventojui. 50 kvadratinių metrų butui tai galėtų kainuoti 7–9 litus. Tačiau, žinoma, kaina priklausys nuo namo bei teritorijos dydžio.“

Mokės už svetimo turto tvarkymą

Pagal naująją tvarką kiekvieno būsto administratorius turės užtikrinti, kad šalia namų esančios šiukšlės būtų surenkamos ir išvežamos, o teritorija aplink jas sutvarkyta. Kiemai turės būti tvarkingi, o šalia esančios pievos, vejos, kelkraščiai, skiriamosios juostos ir grioviai nušienauti. Rugsėjo lapkričio mėnesiais taip pat turės būti sutvarkyti ir nukritę lapai, žiemą turės būti pašalintas susidaręs ledas, nuvalytas sniegas, pati teritorija pabarstyta smėliu, skaldele ar kitomis sniegą ir ledą tirpdančiomis priemonėmis.

Esant šiai tvarkai, daugiabučio namo bendrija galės įsivesti kiemsargio etatą, jei bendrijos nėra, aplinką tvarkančią įmonę samdys daugiabučio namo administratorius, sako J. Antanaitis. Tačiau pašnekovas nesupranta, kodėl gyventojai turėtų mokėti už jiems nepriklausančio turto tvarkymą.

„Daugiabučio namo gyventojai ar bendrija privalo tvarkyti jai priklausantį turtą, tačiau šios teritorijos jiems nepriklauso, tad atsiranda prieštara Daugiabučių namų savininkų bendrijų įstatymui. Kokiu būdu iš gyventojų reikės surinkti pinigus? Juk gyventojas neprivalo mokėti mokesčių, jei jie nėra privalomieji ir sutikimo jiems nedavė. O šiuo atveju tai nėra privalomieji mokesčiai, nes turtas ne jų. Be to, neaišku, kiek žemės priklauso šalia esantiems namams. Pirmiausia turi būti atlikti detalieji planai, suskirstytos, pažymėtos teritorijos“, – piktinasi J. Antanaitis.

Vilniaus daugiabučių namų savininkų bendrijų asociacijos vadovas primena, kad tokia tvarka Lietuvoje jau galiojo prieš kokią dešimtį metų ir tik teismų keliu jų buvo atsisakyta. Pats būdamas Vilniaus miesto tarybos narys, J. Antanaitis tikina šiam sprendimui nepritaręs, nes jis atneš daug sumaišties, nepasitenkinimo, o naudos miestui iš to nebus.

Nauja tvarka įsigalios nuo 2014 m. sausio 1 d. Jeigu būsto administratoriai neprižiūrėtų teritorijos ir nesilaikytų minėtų taisyklių, remiantis Administracinių teisės pažeidimų kodeksu, jie gali užsitraukti baudą iki 2 tūkst. Lt.