Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį patvirtino grupės komisijos narių parengtą išvadą, kad iš maždaug 5 tūkst. parašų, kurie tikrinti su gyventojų registru dėl netiksliai nurodytos gyvenamosios vietos, per 2200 neatitiko minimalių gyvenamajai vietai nurodyti reikalingų reikalavimų.

Už tokį sprendimą balsavo 10 komisijos narių, trys buvo prieš, trys susilaikė.

Taip pat VRK būtent šiems per 2 tūkst. parašams tikslinti nustatė kitą terminą - iki sausio 29 dienos. Kitus parašus iniciatoriai turi patikslinti iki sausio 21 dienos.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas sakė, kad po antradienio sprendimo iniciatoriams dar liko patikslinti apie 4,8 tūkst. parašų, nes apie 3 tūkst. po sutikrinimo su gyventojų registru pripažinti tinkamais.

„Iš 5 tūkst. tokių įrašų, kuriems buvo priekaištai dėl gyvenamosios vietos, 3005 įrašus pripažįsta, o dėl 2 tūkst. dar norėtų, kad iniciatyvinė grupė gautų 15 dienų terminą tiems įrašams patikslinti. Iniciatyvinei grupei trūko 7800, tai dabar, jei 3 tūkst. pripažinti, lieka 4800 įrašų ir per 6 tūkst. įrašų, kuriuos galima tikslinti“, - po komisijos posėdžio žurnalistams sakė Z. Vaigauskas.

Jis pats sakė manantis, jog VRK antradienio sprendimas - perteklinis, nes minimus per 2 tūkst. parašų, jo vertinimu, būtų buvę galima pripažinti. "Mūsų komisijos narių iniciatyva pasunkinama, praplečiama iniciatyvinei grupei užuotis, kad jie kreiptųsi dar bent į 2 tūkst. rinkėjų, kad jie patvirtintų, kad yra parėmę referendumo iniciatyvą. Mano manymu, daromas perteklinis dalykas, kadangi VRK iš gyventojų registro adresus yra gavę, arba gavę duomenis, kad jie iš viso nėra nurodę gyvenamojo adreso Lietuvoj, bet pasirašydami jie kai kurie nurodė, kad pasirašydami gali nurodyti tik miesto pavadinimą, rajono pavadinimą", - sprendimą komentavo Z. Vaigauskas.

Anksčiau VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas žurnalistams yra sakęs, kad maždaug 5 tūkst. su gyventojų centru sutikrintų parašų gali būti pripažinti tinkamais, tačiau pažymėjo, kad galutinį sprendimą priims komisija.

Iniciatoriai praėjusią savaitę pradėjo šalinti surinktų parašų trūkumus, kuriuos VRK įvertino kaip neesminius. Patikrinusi iniciatyvinės grupės surinktus parašus, VRK dalį jų pripažino netinkamais, o dalį leido patikslinti nuo sausio 6 iki sausio 21 dienos.

VRK leido taisyti 9,5 tūkst. parašų, o iš jų tinkamais pripažinti turi būti ne mažiau kaip 7,8 tūkstančio. Dalis parašų sutikslinti su gyventojų registru, bet norėdami pašalinti likusius trūkumus, iniciatoriai turi lankyti parašų lape nurodytus žmones.

Referendumo iniciatorių surinktus parašus patikrinusi VRK nustatė, kad atitinkančių reikalavimus parašų yra 292 tūkst. 200, t.y. beveik 8 tūkst. mažiau, nei reikia norint surengti referendumą.

Jei būtų pašalinti visi neesminiais laikomi trūkumai, parašų skaičius gali pasiekti ir viršyti įstatymo reikalaujamą 300 tūkst. parašų ribą.

Iniciatyvinė grupė siūlo surengti privalomąjį referendumą dėl trijų Konstitucijos straipsnių keitimo - sumažinti reikalavimus referendumui surengti ir uždrausti žemės pardavimą užsieniečiams bei juridiniams asmenims. Siekiama pagrindiniame šalies įstatyme įtvirtinti, kad referendumą būtų galima surengti surinkus ne mažiau kaip 100 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)