Teisėja Tatjana Žukauskienė paskelbė, kad krepšininkas privalės verslininkui Alvidui Bukliui sumokėti beveik 100 tūkst. litų, kurių jis dar nėra atidavęs pagal sutartį. Verslininkas privalės krepšininko vardu įregistruoti sodybą.

Šis teismo sprendimas nėra palankus R. Javtokui – sportininkas siekė, kad sodybos kaina būtų sumažinta beveik 700 tūkst. Lt. Sprendimas neturėtų pradžiuginti ir A. Buklio, kuris siekė prisiteisti 265 tūkst. Lt skolą ir palūkanas. Tiesa, teismo sprendimą dar bus galima skųsti apeliacine tvarka.

Sodybą Molėtų rajone R. Javtokas įsigijo už 4,5 mln. Lt, tačiau iš esmės pažeidė sutarties sąlygas ir net pustrečių metų vėlavo atsiskaityti už įsigytą nekilnojamąjį turtą.

„Elgiausi padoriai, jeigu žmogus laiku negali sumokėti, negaliu jo sunaikinti, nors tokią galimybę turėjau“, – prisipažino sodybą sportininkui pardavęs A. Buklys.

Krepšininkui teisme atstovaujanti advokatė Greta Paskačimienė yra pasakojusi, kad dar 2008-ųjų birželį R. Javtokas ir A. Buklys sudarė nekilnojamojo turto pirkimo-pardavimo sutartį, pagal kurią krepšininkas išsimokėtinai už 4,5 mln. Lt nusipirko žemės sklypą su statiniais vaizdingoje vietoje Molėtų rajone.

Pagal šią sutartį R. Javtokas dar iki 2009-ųjų liepos buvo įsipareigojęs sumokėti 2,5 mln. Lt, tačiau dėl finansinės krizės Rusijos krepšinio klube sportininkas vėlavo atsiskaityti ir šią sumą padengė tik 2010-ųjų vasarį. Pasak advokatės, sutartyje buvo numatyta, kad sumokėjus 2,5 mln. Lt pardavėjas perrašys nuosavybės teises į turtą, tačiau to A. Buklys iki šiol nėra padaręs.

Advokatė teigė, kad po to, kai krepšininkas buvo sumokėjęs beveik visą sumą (liko skolingas tik 100 tūkst. Lt), R. Javtokas pareikalavo perrašyti nuosavybės teises, bet A. Buklys esą tai padaryti atsisakė.

„Ieškovas sumokėjo 4,4 mln. Lt, tačiau nuosavybės teisės į turtą dar neturi ir nesupranta, kodėl“, – teisininkė pabrėžė, kad toks atsakovo elgesys turėtų būti vertinamas kaip nesąžiningas.

Advokatė neslėpė, kad R. Javtokas pažeidė sutarties sąlygas ir laiku negalėjo atsiskaityti su pardavėju, tačiau šis esą raštu turėjo teisę pareikšti pretenzijas – nurodyti, jog skaičiuoja palūkanas arba vienašališkai nutraukia sutartį, gaudamas 1,5 mln. Lt baudą.

„Tačiau A. Buklys tokia teise nepasinaudojo, jis sutiko ir priėmė R. Javtoko sąlygas, jam visą laiką buvo mokamos įmokos už sodybą“, – teisininkė pabrėžė, kad atsakovas nepateikė jokių įrodymų, kad kada nors krepšininkui reiškė pretenzijas dėl laiku nesumokamų įmokų.

Jos teigimu, R. Javtokas vėlavo mokėti įmokas, nes 2008-2009 m. žaidė Rusijos krepšinio komandoje, kuri vėlavo atsiskaityti su žaidėjais.

„Tačiau jis ėmėsi priemonių ir savo įsipareigojimus įvykdė, nors tuo metu turėjo mokėti ir bankams, ir lizingo bendrovėms“, – sakė G. Paskačimienė.

Šiuo metu Narvydiškių dvaro rekonstrukcijos reikalus tvarkantis A. Buklys kategoriškai nesutiko su R. Javtoko reikalavimu ir teisme sakė, kad tik iš geros valios ir padorumo sutikdavo laukti, kol krepšininkas atsiskaitys.

Pasak jo, mokėjimai vėluodavo po kelis mėnesius, o už visą sodybą atsiskaityti buvo pavėluota net pustrečių metų.

„Perrašyti sodybą galiu kad ir dabar – dėl to nėra problemos, tačiau noriu, kad ją man iš karto įkeistų, – sakė jis. – Man net geriau būtų, jeigu sodyba būtų perrašyta R. Javtoko vardu, nes tada neturėčiau valstybei mokėti nekilnojamojo turto mokesčių. Tačiau manęs niekas niekada net neprašė perrašyti šią sodybą, tai buvo padaryta tik tada, kai kilo ginčas – buvo pasakyta, jog sumokame likusią 100 tūkst. Lt skolą, o aš perrašau turtą ir pasirašau, jog neturiu ir neturėsiu jokių pretenzijų. Su tokia sąlyga negaliu sutikti, nes turiu pretenzijų“.

Verslininkas pasakojo, kad turi įvairių įsipareigojimų, taip pat turi mokėti skolas, todėl kiekviena diena jam kainuoja didelius pinigus.

„Negalėjau su pavėluotais pinigais vykdyti savo įsipareigojimų, ne kartą Artūro prašiau, kad praneštų, kiek laiko man reikės laukti – norėjau žinoti konkrečias datas“, – A. Buklys tikino, jog krepšininkas nesilaikė sutartyje numatytų sąlygų.

„Mano turtą areštavo dėl mano vėlavimų atsiskaityti su kreditoriais, o aš vėlavau, nes su manimi laiku neatsiskaitė R. Javtokas“, – tvirtino jis.

Sodybas Molėtų rajone, visai netoli R. Javtoko įsigyto žemės sklypo, turi ir krepšininkai Ramūnas Šiškauskas bei Kęstutis Šeštokas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)