Kaip praneša Prokuratūra, byloje nustatyta, jog atsakovai Rusijos Federacijos piliečiai, žinodami, jog Lietuvos Respublikos Konstitucija draudžia subjektui, kuris neatitinka Lietuvos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijų, nuosavybės teise įsigyti žemę, ją įsigijo statytinio asmens – Žemės ūkio bendrovės (ŽŪB) vardu, kuri tikėtina ir buvo įkurta tik šiam tikslui pasiekti.

Visų bylos aplinkybių kontekste nustatyta, jog pagrindinis ŽŪB įsteigimo tikslas buvo Rusijos piliečiams, prisidengiant juridiniu asmeniu, įgyti Lietuvos Respublikos žemę.

Nors bendrovė oficialiai nurodė, jog pagrindinis jos veiklos objektas yra bitynas, bičių auginimas, bičių produktų gavyba bei realizavimas, surinkti duomenys parodė, kad bendrovė deklaruojamos veiklos nevykdo, o pajamų nėra gavusi.

Valstybinės mokesčių inspekcijos patikrinimo metu taip pat nenustatyta, kad ši bendrovė vykdytų deklaruojamą ar kitą veiklą, kuriai reikalingi nuosavybės teise įsigyti žemės sklypai.

Teismo sprendimu buvo pritaikyta modifikuotą restituciją – žemės sklypai ir jų dalys gražintos fiziniams ir juridiniams asmenims, iš kurių šie žemės sklypai buvo įgyti.

ELTA primena, kad Kauno apygardos prokuratūra į teismą dėl galimai neteisėtai įsigytų sklypų kreipėsi dar praėjusių metų rugpjūtį.

Teismui pradėjus nagrinėti šią bylą, prokuratūros prašymu, visiems penkiems sklypams buvo pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės – įrašai Nekilnojamojo turto registre dėl nuosavybės teisės perleidimo draudimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją