Siūlo griauti senus ir nuniokotus daugiabučius

Užkaltais langais ir akylai saugomas – taip avarinės būklės Viršuliškių daugiabutis stovės nebeilgai. Balsų dauguma gyventojai sutiko su miesto valdžios siūlymu namą atstatyti.

„Atvyko dvidešimt šešių butų savininkai, prabalsavo visi – dvidešimt penki jų už ir tik vienas prieš“, – teigė daugiabučių namų savininkų bendrijos „Viršuliškės“ pirmininkas Grigorijus Snežko.

Dabar bus ieškomas darbų rangovas, kuris turi paskaičiuoti sumą, už kiek pavyks namą atstatyti.

„Po to gyventojai patys jau rūpinsis, kokią apdailą padaryti“, – teigė G. Snežko.

Justiniškės

Senus, gaisro nuniokotus ar kitaip pažeistus daugiabučius Aplinkos ministerija siūlo nebeatstatyti, o griauti.

„Yra pastatų Lietuvoje, kurie yra griautini: arba jie stovi po gaisro, arba dešimtmečius neprižiūrėti“, – tvirtino aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Simonas Gentvilas

Su siūlomomis permainomis sutiktų ne visi

Vilnietis Raimundas gyvena sovietmečiu statytame daugiabutyje. Nors name jau keista santechnika, koridoriaus langai ir durys, jis sako, kad yra dar ką tvarkyti.

„Yra čia tokių klausimų: durys, slenksčiai supuvę – eini ir linksta. Sako, kad keis“, – dalijosi daugiabučio gyventojas.

Kadangi pastatas renovacijos nesulaukė, Raimundas palaiko ministro idėją ir mano, kad namą reikia išvis griauti.

„Lengviau nugriauti ir naują pastatyti. Pigiau išeitų negu renovuoti“, – teigė vyras.

Tačiau Raimundo kaimynas Pranas – prieš grandiozines permainas.

„Čia nesąmonę sugalvojo. Kur žmonės gyvens, jei nuvers tuos namus? Tegul verčia šiukšlynus“, – savo nuomone dalijosi jis.

Aplinkos ministras aiškina, kad sovietinės senienos liks, o griaunami bus dar senesni, carinių laikų namai. Tiesa, jis čia pats priduria, kad ką griauti, o ko ne – spręs pačios savivaldybės.

„Reikės 100 procentų gyventojų sutikimo“, – teigė S. Gentvilas.

„Konstitucija gina privačią nuosavybę, tad prievarta nepasisektų iškeldinti tų gyventojų. Ir ar būtų finansinių išteklių tiek, kad tuos senus ir visai nusiamortizavusius statinius griauti, ir pradėti statyti naujus?“, – svarstė Statybininkų asociacijos vadovas Dalius Gedvilas.

Dalius Gedvilas

Anot ministro, užduotis parūpinti laikiną būstą ir sugalvoti, kaip žmones įtikinti namus griauti – taip pat teks savivaldybėms.

„Galbūt didinti aukštingumą tose vietose, taip pritraukiant papildomas investicijas, kad ne tik gyventojų pinigais, bet galbūt ir papildomų vystytojų pinigais būtų pritraukta“, – kalbėjo S. Gentvilas.

Namų griovimas – įstrigusios renovacijos pasekmė

Ekspertas mano, kad atsisveikinimas su senais namais bus patrauklus tik tokiu atveju, jei valdžia sukurs paskatą, pavyzdžiui, suteiks gyventojams galimybę įgyti teisę į žemės nuosavybę. Dabar tokios galimybės nėra, nes žemė – valstybinė.

„Valdžia turėtų suprasti, kad sovietiniai rajonai – jie turi vertę, bet ta vertė nėra pastatuose, nėra jų architektūroje. Net geriausiai suremontuotuose butukuose vertė yra žemėje. Kad ta žemės vertė būtų išnaudota, reikia formuoti sklypus, kas nebuvo Lietuvoje padaryta per 34 metus“, – teigė Geresnio reguliavimo patariamosios tarybos narys Dovydas Vitkauskas.

Dovydas Vitkauskas

O štai Šilumos asociacijos prezidentas Valdas Lukoševičius teigia, kad namų griovimas – įstrigusios renovacijos pasekmė.

„Renovacija, realiai, tikrai vyksta ne taip, kaip norėtųsi. Renovacija vyksta nebūtinai blogiausių pastatų, todėl, kad tai yra labai palikta žmonių iniciatyvai, susitarimui, organizuotumui, o, kaip taisyklė, blogiausiuose pastatuose – ten žmonės sunkiai susitaria“, – teigė jis.

Valdas Lukoševičius

Šiuo metu renovuota per 3750 daugiabučių, tai yra 13 procentų visų daugiabučių šalyje. Statybininkai siūlo renovacijos modelį keisti iš esmės.

„Manau, kad reikia peržiūrėti schemą ir šilumos tiekėjus įtraukti į renovacijos procesą. Reikia ieškoti paskatų, kad jie norėtų dalyvauti, kad jie prisidėtų savo finansiniais ištekliais“, – teigė D. Gedvilas.

Renovacija

Aplinkos ministerija parengti namų griovimo įstatymo pataisas žada iki rudens.

Lietuvoje pradeda veikti antras daugiabučių namų renovacijai finansuoti skirtas 200 mln. vertės fondas, kurio lėšomis numatoma atnaujinti iki 300 daugiabučių namų.

Visą reportažą rasite LNK portale: