Prieš metus portalas DELFI rašė apie planus, pratęsus Geležinio Vilko g. esantį viaduką, ant jo statyti naują pastatą. Tuomet Vilniaus miesto savivaldybė teigė, kad dėl konkretaus projekto ji nebuvo gavusi jokių oficialių prašymų.

Vis dėlto „Vilniaus vartuose“ biurus ir gyvenamąsias patalpas turintys gyventojai įtaria, kad artėjant savivaldybės rinkimams skubama sutvarkyti dokumentus, kurie atvertų kelią naujoms statyboms.

Prisistatyti nenorėjęs pastato bendrasavininkius vienijančios bendrijos atstovas teigė, kad bandant gauti atsakymus dėl ateities kaiminystės likimo bendrija atsitrenkia į sieną, o kai kurie jau priimti sprendimai, susiję su jiems priklausančiu pastatu, ginčijami teisme.

Dalis pastato atiteko naujai įmonei

Primename, kad biurų ir gyvenamųjų patalpų pastatas iškilo po to, kai Laimučio Pinkevičiaus vadovaujama „Ranga IV“ gavo savivaldybės leidimą vykdyti statybas. Vėliau daug vilčių žadėjusio komplekso statytoją ištiko finansiniai sunkumai.

Tačiau su DELFI susisiekęs „Vilniaus vartuose“ gyvenantis vilnietis pasakojo, kad, jo įtarimu, L. Pinkevičius puoselėja viltį gauti savivaldybės leidimą pašonėje statyti naują pastatą. Pats L. Pinkevičius portalui DELFI teigė kol kas nenorintis šiuo klausimu kalbėti.

Laimutis Pinkevičius
Procese figūruoja ir nauja kompanija. Dalies minėto komplekso A. Tumėno g. savininku yra tapusi UAB „Novecorum“. Įmonei priklauso ant viaduko krašto stovinti pastato dalis, įteisinta kaip kavinė.

Registrų centro duomenimis, 2012 m. gruodį UAB „Novecorum“ akcininkais buvo du asmenys – 49 proc. priklausė Estijos įmonei „Osauhing Orkney“ ir 51 proc. Pavelui Borisovui – Jurijaus Borisovo, verslininko ir buvusio nušalintojo prezidento Rolando Pakso patarėjo, sūnui.

2013 m. gruodžio 13 d. visos įmonės akcijos perėjo jau minėtai Estijoje registruotai įmonei, tačiau kaip direktorius vis dar pasirašė P. Borisovas. Portalo rekvizitai.lt duomenimis, įmonėje dirba vienas asmuo.

Susidomėjo rengiamu detaliuoju planu

„Nesijaudiname, ar naujas pastatas užstos vaizdą ar ne. Nerimaujame, nes išvis nežinome, kas čia bus ir kas yra planuojama“, - kalbėjo nenorėjęs prisistatyti Vilniaus centre esančiame pastate butą turintis savininkas.

Vyras skundėsi, kad vienintelė informacija, kurią pavyksta sužinoti, būna jau pavėluota – kai priimami konkretūs sprendimai, o bendrijos nariai nėra supažindinami su ateities planais.

„Vilniaus vartų“ bendrijos atstovas teigė, kad stebint informaciją savivaldybės tinklalapyje buvo sužinota, kad 2012 m. liepos mėnesio administracijos direktoriaus įsakymu pradėtas rengti žemės sklypo, esančio A. Tumėno g., ir teritorijos šalia detalus planas. Detalaus plano iniciatorėmis buvo UAB „Novecorum“ ir UAB „Ranga IV investicijos“.

Susirūpinusi, kas gali išaugti kaiminystėje, „Vilniaus vartų“ bendrija kreipėsi į projektą turėjusią rengti „Archidelta“ įmonę, kuri atsakė, kad rengimo darbai dar nėra pradėti. Konkrečios informacijos apie būsimus statinius bendrija nesulaukė ir iš Vilniaus miesto savivaldybės.

Atskyrė dalį pastato

Vėliau bendrijos atstovui įtarimų sukėlė dar vienas keistas faktas. UAB „Novecorum“ pavyko nuo viso komplekso atskirti įmonei priklausančias patalpas ir jas įregistruoti kaip atskirą statinį-kavinę.

Būtent šis savivaldybės sprendimas šiuo metu ginčijamas teisme, kadangi pastato dalis, bendrijos atstovo įsitikinimu, negalėjo būti registruota kaip atskiras pastatas.

Ant šios dalies yra savininkams priklausančios automobilių stovėjimo aikštelės. Be to, savarankiškai įregistruotas pastatas, pasak jo, neturi atskirų įėjimų, komunikacijų, kurios būtinos atskiram statiniui. Naujai suformuotas statinys, pašnekovo teigimu, taip pat atkirto bendram kompleksui priklausiusius evakuacijos laiptus. Vyras skundėsi, kad atskiriant pastatą nebuvo surinkti viso komplekso bendrasavininkių sutikimai. Pasak jo, neaiškumų kelia ir tai, kad užregistravus naują statinį VĮ „Registrų centras“ bendras „Vilniaus vartų“ komplekso plotas nepakito.

„Toks įteisinimas savininkams duoda teisę pasinaudoti galimybe pretenduoti į žemės sklypą ateities projektams. Tai (pastato atskyrimą – red.) jie įteisino su savivaldybės palaiminimu pernai rudenį. Dabar dėl to vyksta ginčas teisme, kurio prašoma atidalinimą pripažinti neteisėtu“, - pasakojo pašnekovas.

Pasak bendrijos atstovo, bijoma, kad pakankamai informacijos neturintys „Vilniaus vartų“ gyventojai gali tiesiog vieną dieną pamatyti prie atskirto pastato dygstantį naują, kuris gali būti sujungtas su senuoju.

„Ir kaip mes galime žinoti, kokią įtaką tai turėtų ir mūsų pastatui?“, - klausė vyras.

Planuoja ir daugiau atskyrimų

Užvirtus bendrijos vardu rašytų skundų lavinai jau minėtas detaliojo plano rengimas sustojo, tačiau „Vilniaus vartų“ bendrijos atstovas tiki, kad buvo imtasi naujos taktikos.

Atskyrus UAB „Novicorum“ priklausančias patalpas kaip atskirą pastatą atsirado galimybė padalinti ir žemės sklypą, ant kurio stovi visas kompleksas.

„Spėju, kad taip norima daryti, kad daugiau nereikėtų tartis su turto bendrasavininkais dėl projektų“, - kalbėjo pašnekovas.

Taigi, pasak jo, šiuo metu nuo balandžio mėnesio kaip tik vyksta valstybinės žemės sklypo atidalinimo procedūra.

Bendrijos atstovas taip pat pastebėjo, kad nuo šių metų birželio 6 d. Nekilnojamojo turto registre atsirado žyma, kuri informuoja, kad tarp Vilniaus miesto savivaldybės, UAB „Ranga IV investicijos“ ir UAB „Ranga IV“ konsorciumo sudarytomis sutartimis konsorciumui suteikta teisė pratęsti tunelį virš Geležinio Vilko gatvės ir erdvėje virš tunelio konstrukcijų statyti komercinį pastatą.

Numatomas priestatas

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamentas portalą DELFI informavo, kad minėtai teritorijai naujas detalusis planas nėra ruošiamas.

„Tik koreguojamas senas detalusis planas dėl numatomo priestato statybos“, - teigiama savivaldybės atsakyme.

Užklausta dėl „Vilniaus vartų“ komplekso dalies atskyrimo ir įteisinimo kaip atskiro statinio, savivaldybė teigė, kad „restoranas buvo atidalintas ir suformuotas laikantis visų teisės aktuose nustatytų reikalavimų“ ir pats statinys atitinka įstatymuose nurodytą pastato sąvoką.

„Taip pat pažymėtina, kad prie projekto buvo pateikta pastato patalpų savininkų daugumos sutikimai“, - rašoma savivaldybės atsakyme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)