Kainų pokyčiai

Kauno technologijos universiteto naujojo bendrabučio kambarių nuomos studentams šiemet atsieis net 90 eurų brangiau negu pernai.

„Tai yra visiškai naujas bendrabutis, visiškai naujas konceptas rekonstruotas ir tai yra visiškai nauja studentų gyvenamoji vieta“, – teigė Kauno technologijos universiteto atstovas žiniasklaidai Mantas Lapinskas.

Universiteto studentai šiemet už nuomą, priklausomai nuo kambario tipo, mokės nuo 72 iki 248 eurų. Praėjusiais metais kainos svyravo nuo 60 iki 153 eurų.

„Bendrabučių kainas KTU pakėlė dar metų pradžioje. Prieš tai kainų nekėlėme 4 ar 5 metus ir priežastis to yra paprasta – brangstantys patarnavimai ir infliacija“, – teigė M. Lapinskas.

Kambarių nuomos kainas kelia dauguma didmiesčio aukštųjų mokyklų. Štai seniausio šalies universiteto bendrabučiuose kainos šiais metais sieks nuo 55 iki 240 eurų per mėnesį. Praeitais metais Vilniaus universiteto studentai mokėjo nuo 44 iki 174 eurų.

„Triviečiame bendrabučio kambaryje studentas už vietą moka 55 eurus. Tai – tikrai nedidelė kaina“, – teigė Vilniaus universiteto kancleris Raimundas Balčiūnaitis.

Vytauto didžiojo universitetas savo studentams taip pat pakėlė kainas – čia jos kils apie 15 eurų. Dviviečiame renovuotame kambaryje gyvenantys jaunuoliai dabar mokės 75 eurus per mėnesį. Jeigu norės gyventi po vieną, kaina sieks ir 90 eurų.

Tiesa, nuomos kainas kelia ne visos aukštosios mokyklos. Pavyzdžiui, to nedarė Vilniaus kolegija.

„Mes nekėlėme kainų ir pernai, ir šiemet. Taip mylime studentus, kad nekėlėme mes kainų“, – teigė kolegijos bendrabučių valdytojas Virgilijus Varatinskas.

Lietuvos studentų sąjungos pozicija

Anot Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidento Pauliaus Vaitiekaus, nors ir bendrabučių kainos svyruoja nuo 70 eurų iki 200 eurų ir daugiau, tačiau pigiausios opcijos bendrabučiuose – nėra begalinės.

„Jos yra užpildomos, dažniausiai, greičiausiai ir tada lieka tik brangesni kambariai“, – teigė jis.

Paulius Vaitiekus

Bendrabutis – viena iš alternatyvų jaunuoliams, kurie negali sau leisti vien už būsto nuomą mokėti 500 eurų per mėnesį. Tiesa, studentų atstovai sako, kad net ir gyvendami bendrabučiuose, norėdami išsilaikyti, dauguma jaunuolių privalo dirbti visu etatu.

„Jis, automatiškai, turi dirbti, investuoti daug laiko į darbą, nes pusė etato nebūtinai dengia visas išlaidas, tai, reiškiasi, turi dirbti pilnu etatu. Sudėjus valandas, pilnas etatas yra 40 valandų, o studijos – taip pat 40 valandų. Bendrai paėmus, būti studentu – beprotiškai sunku“, – teigė LSS prezidentas P. Vaitiekus.

Bendrabučių būklė

Aukštųjų mokyklų atstovai neslepia, jog ne visi studentai būna patenkinti bendrabučių būkle. Vilniaus kolegijos bendrabučių valdytojo V. Varatinsko teigimu,

„Tokią simbolinę, sakyčiau, kainą mokant, nereikia norėti, kad ten būtų viešbučio lygio bendrabutis“, – teigė Vilniaus kolegijos atstovas V. Varatinskas.

Aukštųjų mokyklų atstovai teigia, jog į bendrabučių kokybės gerinimą investuojama daug.

„Investuojame į bendrabučių gerinimą, kokybę ir panašiai mes pakankamai daug, tačiau, natūralu, visko pasitaiko, kai tokia bendruomenė. Pavyzdžiui, mes turime 5500 vietų. Tai – tikrai didelė bendruomenė ir tikrai per daugybę pastatų visko pasitaiko“, – teigė Vilniaus universiteto kancleris R. Balčiūnaitis.

Aukštųjų mokyklų pastangas pastebi ir patys studentai.

„Tikrai yra aukštųjų mokyklų, kurios investuoja į bendrabučius, atsinaujina ir studentai turi pakankamai orias sąlygas gyventi studijų laikotarpiu, tačiau tų tragiškų variantų dar tikrai yra ne vienas ir ne du, kas yra labai liūdna“, – teigė LSS prezidentas P. Vaitiekus.

LNK primena, jog praėjusiais metais, dėl smarkiai išaugusių komunalinių paslaugų kainų, didžioji dalis Lietuvos aukštųjų mokyklų bendrabučio kainas kėlė 10 procentų.

Visą reportažą galite rasti LNK portale: