Ar visi bendrabučiai tinkami gyventi?


Daugumos universitetų bendrabučiai yra apipinti legendomis apie prastas gyvenimo sąlygas. Nors daugumai tai atrodo neatsiejama studentiško gyvenimo dalis, kylant pragyvenimo kainoms studentai vis dažniau ir garsiau reiškia nepasitenkinimą kaštų neatitinkančia bendrabučių patalpų kokybe.

Su Delfi redakcija susisiekęs studentas Andrius (tikras vardas redakcijai žinomas) pasidalino nuotraukomis iš Lietuvos Sveikatos Mokslų Universiteto (LSMU) 3 bendrabučio. Anot studento, bendrabučio kambarius nuolat užtvindo vanduo, o bendrabučių administracija kol kas veiksmų nesiėmė.

Anot Lietuvos Sveikatos Mokslų universiteto Vidinės ir išorinės komunikacijos skyriaus vadovo Tautvydo Bulvičiaus, bendrabučiai tinkami gyventi, tačiau su problemomis kartais susiduriama.

„Kaip ir daugumoje pastatų, bendrabučiuose taip pat pasitaiko atvejų, kai prakiūra stogas, įvyksta vamzdynų avarijos ar pan., tačiau į tokias situacijas nedelsiant reaguojama ir gedimai bei avarijos šalinamos. Minėtas 3 bendrabutis anksčiau susidurdavo su tokiomis problemomis, todėl buvo atlikti sienų šiltinimo ir stogo remonto darbai. Universitetas valdo 9 bendrabučius, kuriuose nuolat vyksta remonto ir priežiūros darbai“, – teigė jis.

Kainos LSMU kilo dvigubai


Nors universiteto administracija ir teigia, kad kambarių kainos kilo nežymiai, studentai pasakoja kitokią istoriją.

LSMU buvo duotas pranešimas spaudai, kad kainos kils iki 20 proc. Mūsų atveju kaina kils apie 218 proc. (nuo 70 iki 153 eurų)“, – dalinosi studentas.

Anot Andriaus, jis taip pat kreipėsi dėl paskelbtų didėjančių bendrabučio nuomos kainų. Valdytoja iniciatyvos nesiėmė, o paprasčiausiai atsakė „ką padarysi“.

Šiemet LSMU bendrabučiuose buvo 450 laisvų vietų, rugpjūčio viduryje buvo pateikta 360 prašymu juose apsigyventi, tačiau, anot universiteto administracijos, šis skaičius nėra galutinis.

Kaip teigė LSMU atstovas, T. Buivyčius, kainos kai kuriuose bendrabučiuose iš tikrųjų kilo daugiau nei 20 procentų: „Kadangi Universiteto bendrabučių nuomos kainos paskutinį kartą tvirtintos 2019 m., per šį laikotarpį ženkliai išaugo eksploatacijos kaštai ir energetinių resursų kainos. Atsižvelgiant į bendrabučių ir kambarių būklę, patogumo lygį, remiantis nauja kainų apskaičiavimo tvarka nustatytos naujos, objektyvesnės nuomos kainos.

Kalbant apie minimą konkretų atvejį, nuomos kaina padidėjo ne 218 proc., bet 118 proc. Tai yra geros būklės dvivietis kambarys, kurio pabrangimas, atsižvelgiant į jau anksčiau minėtus vertinimo kriterijus, buvo didžiausias.“

Kauno Technologijos Universitete didžiausia kaina – renovuotame bendrabutyje


Iš pagrindinių Kauno aukštųjų mokyklų nuoma labiausiai brango Kauno Technologijos Universiteto bendrabučiuose – kambarių kainos, pernai metais svyravusios nuo nuo 60 iki 153 eurų, šiemet sieks nuo 72 iki 248 eurų. Aukštosios mokyklos atstovas spaudai Mantas Lapinskas taip pat atkreipė dėmesį, jog daugiausiai kainos kilo naujame, modernizuotame bendrabutyje.

„Išskyrus rekonstruotą bendrabutį, kituose bendrabučiuose kaina vidutiniškai kilo apie 20 – 30 eurų, pats pigiausias vietos variantas brango 12 eurų, jei lygintume praėjusių metų kainas su analogišku laikotarpiu šiemet“, – komentavo

Kaip teigė M. Lapinskas, šiuo metu KTU galima apgyvendinti apie trečdalį studentų, tačiau daugelio norinčiųjų patekti prašymai patenkinami: „Remiantis penkerių metų studentų skaičiaus vidurkiu bei KTU bendrabučių vietų skaičiumi, mūsų universitetas gali apgyvendinti apie 31 proc. priimtų studentų – šiuo metu turime 2569 vietas. Panašius skaičius matome ir šiemet“, – teigė M. Lapinskas.

VDU kainos kils nedaug, tačiau laisvų vietų bendrabučiuose – mažai


Kaip teigė Vytauto Didžiojo universiteto Studentų reikalų departamento direktorius Mantas Simanavičius, šio universiteto bendrabučių kainos kilo mažiausiai: „Vytauto Didžiojo universitete dalis apgyvendinimo kainų kito, dalis – ne.

Nuo naujų mokslo metų VDU brangs pigiausių kambarių kainos nuo 2 eurų už parą (arba apie 60 eurų į mėn.) iki 2,5 eurų už parą (arba apie 75 eurai į mėn.), tuo tarpu brangiausių kaina išliks tokia pati, t.y. 7 eurai už parą (arba apie 210 eurų į mėn.), nes šio tipo kambariai brango jau praeitais mokslo metais.“

Paklaustas, ar šiuo metu VDU bendrabutyje sunku gauti vietą, pašnekovas teigė, kad pirmakursiams laisvų kambarių nėra daug: „Vietą gauti sunku, nes po pasaulinės COVID-19 pandemijos ir prasidėjusio karo Ukrainoje dėl ekonominių priežasčių pasikeitė studentų nuostatos: jei anksčiau didžiąją dalį vietų bendrabučiuose užimdavo pirmo kurso studentai, o vyresnių kursų studentai palaipsniui keldavosi į miestą, tai dabar situacija pasikeitė ir vyresnių kursų studentai dėl pabrangusio būsto ir komunalinių paslaugų kainos mieliau pasilieka gyventi bendrabutyje.

Kita vertus, padidėjo ir užsienio studentų srautai (ypač ukrainiečių), o vizituojantys studentai dažnu atveju bendrabučiuose apsistoja tik pusmetį, tad jiems išsinuomoti vietą mieste ypač sudėtinga, todėl galima sakyti, kad beveik vienintelė jiems alternatyva – universiteto turimi bendrabučiai, dėl to vietų bendrabutyje tikrai nepadidėja.“

Gali būti skiriamos lengvatos


Vis daugiau abiturientų siekiant aukštojo išsilavinimo, į bendrabučius kreipiasi ir jaunuoliai iš socialiai jautrių šeimų. Šiai grupei daugumoje aukštųjų mokyklų bendrabučiuose gali būti taikomos lengvatos ir dalies nuomos kainos kompensacijos.

„Apgyvendinimo mokesčio lengvata skiriama konkurso būdu VDU nuolatinės studijų formos I, II, III pakopų ir vientisųjų studijų studentams, gyvenantiems universiteto bendrabutyje, atsižvelgiant į studento socialinę (materialinę) padėtį (našlaitis, neįgalus, iš daugiavaikės šeimos ar socialiai remtinas, arba gaunantis mažas pajamas), bendrabutį ir kambario tipą, kuriame studentas gyvena (studentams, gyvenantiems vienviečiame bendrabučio kambaryje, mokesčio už apgyvendinimą lengvata neskiriama)“, – teigė M. Simanavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją