Viena bėda – ne bėda

Darbininkai, pernai triūsę prie Gedimino 24-ojo namo, gyventojus ramina: grįš tęsti darbų vos baigs dabar gautą užduotį Pagėgiuose.

– Kai prasidėjo šalnos, darbininkai viską metė ir išvyko. Nuo to laiko jų nematėme. O daiktai pasiliko – iš kiemo pusės prie namo tebestovi pastoliai, tebesimėto statybinės medžiagos, riogso statybininkų vagonas, kilnojamasis tualetas. Atrodo baisiai, bet mums, gyventojams, svarbu ne tik tai. Kur kas svarbiau, kad renovacija, bent jau pirmojo aukšto gyventojams, neduoda laukto rezultato. Žiemą šalome kojas. Skirtumas kambario palubėse ir prie grindų – 5 laipsniai. Iki renovacijos to nebuvo. Rūsyje būdavo apie 20 laipsnių šilumos, tad grindys buvo šiltos, o praėjusią žiemą – 7–8 laipsniai. Kita kaimynė guodėsi, kad norėjo sumažinti šildymą, bet sistema neleido, jog būtų 18 laipsnių šilumos. O ir šiuo metu negalime vėdinti kambarių: vos praveri langą, įsijungia šildymas. Ar taip bus visada, nežinome. Jeigu teisingai suprantame, statybininkai dar grįš, dar kažką darys. Gal ir šildymo sistemą reguliuos, – kalbėjo daugiabučio gyventoja.

Moteris mano, kad pastoliai stovi dėl to, jog darbininkai nespėjo sudėti naujų palangių. Jos žodžiais, vyrai pernai guodėsi, kad negauna skardos, o kai skardą gavo, neteko bokštelio jai užkelti.

Santechnikai nebegrįš

Šildymo sistemą šiame daugiabutyje renovavo bendrovė „JK santechnika“. Jos vadovas Žydrūnas Juščius „Tauragės kurjeriui“ sakė, kad darbai šiame statybų objekte yra baigti ir atiduoti naudoti, taigi jie čia nebegrįš.
– Jeigu gyventojams kyla klausimų, jie turėtų kreiptis į UAB Tauragės butų ūkį. Ši bendrovė buvo mūsų darbų užsakovė, renovacijos iniciatorė. Užsakovams viską paaiškinome. Garantuoju, kad sistema veikia puikiai. Jeigu kažkas ne taip, tai tik dėl to, kad tarp gyventojų ir daugiabutį administruojančio Butų ūkio nėra tinkamai kontaktuojama, – sakė santechnikų vadovas.

Tauragės teisme vakar priimtas sprendimas civilinėje byloje. Keturi buvę „JK santechnika“ darbininkai kreipėsi į teisėtvarką dėl atleidimo iš darbo pripažinimo neteisėtu, darbo užmokesčio priteisimo, neturtinės žalos atlyginimo. Teismo procesas neprasidėjo – buvęs darbdavys ir buvę darbuotojai pasirašė taikos sutartį. Tačiau iki šiol darbdavys sutartyje numatytų sąlygų nevykdė. Todėl trys iš keturių dar kartą kreipėsi į teismą, kad būtų išduotas vykdomasis dokumentas ir jie galėtų kreiptis į antstolį. Ž.Juščius sakė, kad su darbuotojais neatsiskaitė, nes pinigai už atliktus darbus dar nepasiekė bendrovės sąskaitos. Tačiau jis garantavo, kad finansinių sunkumų jo vadovaujama įmonė neturi – su visais darbuotojais atsiskaitoma.

Darbus atnaujins kitą savaitę

Daugiabučio Gedimino gatvėje renovacijos darbų rangovė yra pagėgiškių bendrovė „Meliovesta“. Jos vadovas Bronislovas Budvytis yra sakęs, kad projektuotojai jiems „pakišo kiaulę“ – pasiūlė renovuoti mažesnį plotą nei teko iš tikrųjų. UAB „Meliovesta“ šis daugiabutis gyvenamasis namas, kaip renovacijos objektas, buvo pirmasis. Konkursą bendrovė laimėjo pasiūliusi mažiausią kainą. Darbams įsisukus paaiškėjo, kad bendrovė už tiek pinigų darbų neatliks. Darbai ėmė strigti: darbininkai streikavo, gyventojai nerimavo, kas jų laukia artėjant šalčiui. UAB „Meliovesta“ vadovai visus ramino, kad viskas susitvarkys, kad visais bus pasirūpinta, o darbai baigti laiku. Paklaustas, kodėl darbų nebaigė, kaip buvo žadėjęs, praėjusiais metais, B.Budvytis atsakė:

– Atsirado papildomų darbų. Darbų vadovas jau buvo nuvažiavęs į šį statybos objektą, apžiūrėjo. Jis sakė, kad saulės neapšviečiamoje namo pusėje ir prie pat pamatų įšalas dar tebėra. Tad darbų atnaujinti kol kas negalime. Tikimės, kad oro sąlygos pagerės ir mes jau kitą savaitę galėsime į Tauragę siųsti bent vieną darbininkų brigadą. Manau, jie užtruks neilgai. Darbų turime 2–3 savaitėms, ne ilgiau, – aiškino UAB „Meliovesta“ direktorius.

Užsiminus, kad prie šio daugiabučio išmėtyta daugybė statybininkų daiktų, B.Budvytis paaiškino, kad gali būti, jog kažkas šiemet ten jau apsilankė, kažką darė...
– Kaip tik šiandien ten važiuosime pasiimti statybininkų vagono. Darbuojamės Pagėgiuose, renovuojame kultūros namus, – paskubomis vakar aiškino direktorius.