“Sodų tipo sklypai buvo skirti ten atvykti šiltuoju metų laiku, ką nors auginti ir galiausiai konservuoti, kad rudeniui būtų galima paruošti atsargų. Dabar tos teritorijos virsta urbanistinėmis, kur žmonės stato namus. Formuojasi įdomūs kontrastai, kuriuos galima pamatyti važiuojant per sodų bendrijas. Lūšneles bei gerąją mažąją architektūrą keičia naujų namų statybos ir Lietuvoje šis architektūros tarpsnis nėra analizuotas, aprašytas ar fotografuotas“, - konstatuoja architektas Vitalijus Jankūnas, kurio iniciatyva Klaipėdoje yra organizuojamas konkursas paroda „Pats sau architektas“.

Siekiant fiksuoti sodų bendrijų transformaciją, apie architektūrinius pokyčius pradėti rinkti duomenys.

„Mes pradėjome rinkti duomenis tam, kad žinotume, kas buvo, - teigia V. Jankūnas. - Jau esame užfiksavę įvairių statinių: ir senovinių namelių, ir jūrinių konteinerių, kuriuos žmogus atsigabeno į sklypą, pasistatė, prapjovė skyles ir įsidėjo langus. Yra ir angliško tipo namelių, kuriuos žmonės paprastuoju būdu apsišiltino putų polistirolu ir pritaikė gyvenimui. Yra įvairiausių sprendimų: kai kurie 1980-ųjų, dalis - 1990-ųjų, yra ir šiuolaikinės statybos.“

Pasak jo, sodų bendrijose statinių įvairovė - didžiulė: galima pamatyti ir gyvenamaisiais namais paverstus sandėliukus, ir milžiniško ploto namus.

„Man teko kalbėti su žmogumi, kuris privatizavo tris sklypus ir juos sujungęs turi 18 arų. Taigi, jis pardavė savo butus ir pasistatė apartamentus, kuriuose ir gyvena, - sako V. Jankūnas. - Tiesa, dabar sodo sklypuose milžiniški namai jau nebekyla, paprastai ten žmonės tempia kaip žiurkėnai visą, ką pačiumpa.“

Anot jo, apžiūrėjus kai kuriuos statinius, sunku juos apibūdinti žodžiais.

„Yra visokių sprendinių, matosi, jog kai kurie namai yra pastatyti vadovaujantis principu „iš to, ką turiu“ arba „iš kur ką nugvelbiu, tuo apsilipdau“. Tokie namai patys įdomiausi“, - mano architektas.

Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos skyrius renka duomenis apie sodininkų bendrijų urbanizacijos procesus, kai pastogę sau projektavo ir statė patys gyventojai. Galerijoje – parodos darbai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (214)