Tai siūlančias Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymo pataisas įregistravo parlamentarė Ligita Girskienė.

Pasak jos, būstą besinuomojantys gyventojai gauna mažas pajamas ir jiems yra sudėtinga nusipirkti būstą ir už jį sumokėti visą sumą iš karto.

„Siekiant palengvinti ilgalaikiams socialinio būsto nuomininkams galimybes įsigyti nuomotą būstą, į kurį dažnu atveju yra investuotos ir tam tikros lėšos, siūloma savivaldybėms suteikti galimybę parduoti tokį būstą išperkamosios nuomos būdu“,- sako Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narė L. Girskienė. Ji siūlo, kad įstatymo pataisos įsigaliotų 2024 m. sausio 1 d.

Šiuo metu įstatyme nėra numatyta, kad nuomininkai, kurie daugiau nei 5 metus nuomojasi būstą iš savivaldybės galėtų įsigyti jį išperkamosios nuomos būdu.

„Galiojantis teisinis reguliavimas nenumato galimybės išsipirkti savivaldybės socialinio būsto, o priešingai - nustato tikslinį socialinio būsto modelį - socialinio būsto fondas yra sudaromas siekiant aprūpinti būstu mažas pajamas gaunančius asmenis ir šeimas, teisės aktų nustatyta tvarka turinčius teisę į socialinį būstą“,- pastebi Seimo kanceliarijos Teisės departamentas.

Anot teisininkų, socialinio būsto fondo plėtra savivaldybei perkant ar statant būstus yra labai brangi investicija, socialinio būsto pasiūla yra ribota, o socialinio būsto poreikis - didelis.

„Atsižvelgiant į tai abejotina, ar socialinio būsto nuomininkams suteikus galimybę jų nuomojamą socialinį būstą išsipirkti, nebūtų pažeisti teisėti kitų asmenų, įtrauktų į Asmenų ir šeimų, turinčių teisę į socialinio būsto nuomą, sąrašą interesai, nes minėti asmenys savo eilės nuomotis socialinį būstą lauktų ženkliai ilgesnį laiką“,- sakoma Seimo Teisės departamento išvadoje.

Priėmus siūlomą įstatymo pataisą, išperkamosios nuomos būdu savivaldybės būstą galėtų įsigyti visi nuomoninkai, nepriklausomai nuo jų gaunamų pajamų ar finansinės būklės.

Seimo teisininkų teigimu, svarstytina, ar nereikėtų nustatyti kriterijų, kuriems esant būstas galėtų būti parduodamas išperkamosios nuomos būdu, esmines tokio pardavimo sąlygas, pavyzdžiui, nustatant maksimalų išperkamosios nuomos terminą ir pan., taip pat subjektą, kuris būtų įgaliotas priimti sprendimą savivaldybės būstą parduoti būtent išperkamosios nuomos būdu.

Seimo teisininkai mano, kad dėl teikiamo įstatymo projekto reikėtų gauti Vyriausybės išvadą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)