Siūlo švelninti draudimo rūkyti balkonuose tvarką


Kaip teigė siūlymo iniciatorius Julius Sabatauskas, nubaustų gyventojų, kurie, nepaisydami draudimo, vis dar rūko balkonuose, yra vienetai. Dabar galioja tvarka, kad jei nors vienas daugiabučio gyventojas paprašo – to namo balkonuose rūkyti nebegalima, o Seime siūloma įteisinti tokį draudimą tokiu atveju, jei rūkymu balkonuose būtų nepatenkinti daugiau kaip pusė to namo gyventojų, esą draudimus žmonės ir taip apeina.

„Bute ar uždrausta rūkyti? Neuždrausta. Atsisėdi sau tualete, vonioje, kur yra ventiliacijos angos, arba virtuvėje, kur yra gartraukis – dar geriau. Įjungi gartraukį – visi dūmai keliauja ventiliacijos sistema ir pasklinda po visą namą“, – kalbėjo J. Sabatauskas.

Julius Sabatauskas

Tačiau dabartinio įstatymo iniciatorius Tomas Tomilinas sako, kad, pakeitus tvarką, uždrausti rūkyti daugiabučiuose tiesiog nebepavyks.

„Neįmanoma surinkti tuos 50 procentų ir tikrai yra absurdas eiti per butus, ir įrodinėti, kad dūmai iš kaimyno balkono gadina tavo sveikatą. Žmogus neturi įrodinėti, kad turi teisę į šviežią orą savo bute“, – tvirtino Seimo narys.

Kalbinti vilniečiai tokiai nuomonei pritaria.

„Jeigu daugumos reikėtų, tarkime, mano name – misija neįmanoma surinkti. Didžioji dauguma butų nuomojami“, – kalbėjo moteris.

„Nemanau, kad išeitų. Name niekada neišeina surinkti balsų, net kai reikia dėl valymo susitarti“, – dalijosi vyras.

„Matote, mūsų name pusė būtų yra nuomojami. Tai viską pasako“, – teigė kita pašnekovė.

Ar reikėtų atsisakyti dabartinės tvarkos, kai užtenka vieno pageidaujančio ir rūkyti jau yra draudžiama – vilniečiai nesutaria.

„Gal, vis dėlto, ta tvarka, kokia dabar yra, galėtų ir likti“, – svarstė moteris.

„Gal geriausia būtų, kad visi gyventojai nutartų, kaip jiems geriau, bendru sutarimu kažkokiu, o ne vienas uždraudžia“, – įžvalgomis dalijosi kalbintas vyras.

„Kaip ir visada, turėtų spręsti dauguma, nes vienas asmuo – jis gali tiesiog pritarti ar nepritarti. Čia toks klausimas, kad, jei pasirenki gyvenimo būdą daugiabutyje – turi spręsti taip, kaip ir numatyta bendrijų įstatyme“, – teigė kitas vyras.

„Puikiai žinau, ką reiškia rūkymas, kaip jis kenkia sveikatai, todėl aš palaikau senąją tvarką“, – užtikrintai teigė moteris.

Svečias iš Vokietijos taip pat pasisakė už dabartinę tvarką.

„Renkuosi nerūkančiųjų pusę, nes jei tai vaikas ar nors vienas žmogus, kuriam tai nepatinka – turime tai gerbti.

Vokietijoje irgi beveik visur balkonuose neparūkysi. Yra tam skirtos vietos. Už rūkymą balkone gausite baudas“, – teigė vyras.

Nubaustų žmonių – mažai


Dėl rūkymo balkonuose baudžia ne tik užsienio šalyse, bet ir Lietuvoje, tačiau kol kas nubaustų žmonių – mažai. Pavyzdžiui, Kaune žmonės bausti 24 kartus, Klaipėdoje viena bauda skirta tik užpernai, o Vilniuje dėl rūkymo balkonuose nenubaustas nei vienas.

„Mums nustatyti pagal veidą, kad ten tikrai buvo Petras, Jonas ar Gražina, yra sudėtinga, tad tai, kad žmonės atsiunčia kažką nufotkintą – mums reikia suprasti, kad kažkas turi nustatyti ir koks tai butas, žinoti, kas savininkas, butas nuomojamas ar ne nuomojamas“, – aiškino Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas.

Adomas Bužinskas

„Aš taip ir prognozavau įstatymą priimant, kad nebus tų skundų, nebus konfliktų, nes mums gi ką piešia? Kad čia bus skundikų šalis, kad čia kiekvienas kaimynas skųs.

Ne. Būtent protingas įstatymas sutvarko santykius taip, kad net nekyla konfliktai. Jis, visų pirma, veikia prevenciškai“, – teigė T. Tomilinas.

Tomas Tomilinas

Šiuo metu sostinėje rūkymas balkonuose uždraustas 2 tūkstančiuose iš maždaug 6,5 tūkstančio daugiabučių. Jei įstatymo pataisos būtų priimtos – jos atbuline tvarka negaliotų, tad šiuose daugiabučiuose rūkyti nebūtų galima ir toliau. Neleistinai daugiabučio balkone rūkančiam – gresia įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 50 eurų.

Visą reportažą rasite LNK portale: