Esą daugiabučių statybos jau įsibėgėja nuo 2011-ieji metų pagrindiniuose Lietuvos miestuose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Bendrovės duomenimis, šiuo metu Vilniuje įgyvendinami 22 skirtingi daugiabučių projektai, jų metu planuojama pastatyti 2,1 tūkst. butų, tačiau sostinėje dar yra neparduoti 1,12 tūkst. naujos statybos butai, kai Rygoje jų yra 1,8 tūkst., o Taline – 500.

Tačiau kainų mažėjimo būsto segmente jis neprognozuoja: „Lietuvoje kainos yra stabilios, o kainos Rygoje ir Taline vejasi Vilnių“.

Pasak S. Vagonio, šiuo metu siekia vidutiniškai apie 1,2 tūkst. eurų (4,14 tūkst. Lt) už kv. m, kai Taline ir Rygoje jos siekia apie 1 tūkst. eurų (3,45 tūkst. Lt) už kv. m.

Bendrovės skaičiavimas, kalbant apie būsto įsigijimą įtakos turi ir planuojamos išlaidos šildymui, kurios Vilniuje nėra didžiausios.

Jei visose Baltijos šalyse būtų vienoda temperatūra, brangiausias šildymas būtų Taline, kiek pigesnis Vilniuje, o pigiausias – Rygoje: nerenovuoto 60 kv. m ploto bute sąskaita už šildymą Taline siektų 485 Lt, Vilniuje – 435 Lt, o Rygoje – 385 Lt.

S. Vagonis juokavo, kad pagal merų indeksą, sparčiausiai būsto kainos kyla valdant Artūrui Zuokui – esą tai buvo pastebėta 2004 m., ir pernai, A. Zuokui grįžus prie sostinės vairo.

Būsto rinkoje mato ne per daug projektų

Saulius Vagonis
Pasak S. Vagonio, šiuo metu planuojama pastatyti tris kartus mažiau gyvenamojo būsto nei aktyviausiais metais.

„Palyginti su tuo, kas buvo prieš 3-4 metus, tokio aktyvumo – tiek statybos, tiek pirkėjų, tiek finansavimo, turbūt nebus, bet kasmet 2005-2007 laikotarpiu buvo statoma apie 40-50 projektų, o šiuo metu planuojamas butų kiekis yra 2,2 tūkst., kai tais laikais siekdavo 5-6 tūkst.“, - dėsto „Ober – Haus“ atstovas.

Anot jo, šis kiekis yra ne bauginantis, bet „keliantis susimąstymą“.

„Mes manome, kad skirtingai nuo ankstesnių metų, statytojai stato ne tai, ką nori statyti, ne tą, ką lemia jų fantazija, norai įsiamžinti, ar supratimas, kas yra geriausia pirkėjui, bet tai, ko nori rinka“, - mano S. Vagonis.

Bendrovės vertinimu, šiuo metu esama ir planuojama didžioji dalis naujos statybos gyvenamojo būsto pasiūlos yra likvidi ir jei tarp rinkos dalyvių padidėtų konkurencija, šiek tiek sumažinus būsto kainas, jie būtų pakankamai lengvai parduoti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)