Vilniaus ir Kauno gyvenamojo būsto kainų pokyčius bei tendencijas kas mėnesį analizuoja „Numai“ analitikai.

Antrinėje butų rinkoje – augimo tendencija

Spalio mėnesį vidutinė parduoto buto su pilna apdaila kaina Vilniuje buvo apie 140 000 eurų arba 2 745 eurų už kv.m. Vidutinis parduoto buto plotas 51 kv.m. Kvadratinio metro kaina paaugo apie 2 proc. lyginant su praėjusiu mėnesiu.

Kaune antrinėje būstų rinkoje kv. m. kaina spalio mėnesį mažėjo. Vidutinė pilnai įrengto buto kv.m. kaina buvo 1700 eurų, o vidutinis parduoto buto plotas augo ir siekė 54 kv.m. Lyginant su praėjusiu mėnesiu kaina nukrito apie 4 proc. Ekspertų vertinimu kv.m. kainos sumažėjimą iš dalies lėmė išaugęs plotas.

Nors svyravimų pasitaiko, tiek Vilniaus, tiek Kauno antrinė butų rinka šiais metais rodo švelnią augimo tendenciją. Lietuvos Banko (LB) duomenimis pagal pasikartojančių sandorių (antrinės rinkos) kainos indeksą, matoma jog kainų lygis nuo pernai metų spalio mėnesio paaugo apie 6 proc.

„Šiais metais daug kalbėjome apie tai, kas trumpuoju laikotarpiu labiau apsimoka: nuomotis ar pirkti. Remiantis LB duomenimis, bei nuomos pajamingumu, kuris Vilniuje yra apie 5 proc. matome, kad šiais metais, net ir vertinant trumpuoju laikotarpiu, net ir su aukštomis palūkanomis, išlošė gyventojai, kurie butus įsigijo“, – sako bendrovės „Mano numai“, valdančios prekės ženklą „Numai“, vadovas Aurimas Čiagus.

Nekilnojamas turtas

Nuomos kainos grįžo į įprastas vėžes

Tiek Vilniuje, tiek Kaune nuomos kainos mažėjo. „Kainos mažėjimas veikiau yra grįžimas į įprastą lygį po rugpjūčio-rugsėjo piko, nei nuosekli mažėjimo tendencija.“ – teigia A. Čiagus.

Vidutinė išnuomoto buto kaina (mediana) Vilniuje spalio mėnesį buvo apie 550 eurų. Kaina sumažėjo apie 3 proc. lyginant su rugsėjo mėnesiu. Nuo metų pradžios kaina yra paaugusi apie 10 proc.

Kaune, spalio mėnesį vidutinė išnuomoto buto kaina siekė 430 eurų ir buvo apie 4 proc. mažesnė nei rugsėjo mėnesį. Nuo metų pradžios nuomos kaina Kaune paaugo apie 13 proc.

Nuomos metinis pajamingumas Vilniuje spalio mėnesį kiek sumažėjo ir siekė 4,7 proc. Kaune nuomos pajamingumas taip pat mažėjo ir buvo apie 5,7 proc. Tokį pokytį lėmė kiek sumažėjusi vidutinė nuomos kaina ir pakilusi pardavimo kaina.

Kainų skirtumas tarp naujos ir senos statybos butų mažėja

Spalio mėnesį sostinėje vidutinio 50 kv.m. buto su daline apdaila kaina siekė 164 500 eurų. Vidutinė kv.m. kaina buvo 3 290 eurų. Lyginant su rugsėjo mėnesiu vidutinė kaina nežymiai padidėjo.

„Nuo pernai metų kovo mėnesio skirtumas tarp pirminės ir antrinės rinkos kainų išaugo ir būtent tuomet pradėjome stebėti pirminės rinkos stagnaciją. Šiais metais, antrinės rinkos kainoms švelniai augant, o pirminės stovint vietoje matome, kad tas skirtumas ir vėl artėja prie įprasto 300-400 eurų per kv.m. skirtumo. Jei tokia tendencija išliks turėtume pamatyti ir naujos statybos butų pardavimų suaktyvėjimą.“,– sako „Numai“ vadovas.

Spalio mėnesį Vilniaus pirminėje butų rinkoje buvo parduoti 308 butai, tačiau fiksuoti 29 nutraukimai, tad bendras pokytis (kiek būstų išėjo iš sandėlio) buvo 279. Tai yra apie 70 proc. daugiau nei rugsėjo mėnesį. Palyginti su 2022 m. spalio mėnesiu, bendras pardavimų skaičius yra paaugęs beveik dvigubai.

Spalio mėnesį naujų butų pasiūla Vilniuje nereikšmingai mažėjo. Pirkėjai galėjo rinktis iš 3 820 butų. Lyginant su atitinkamu laikotarpiu pernai metais naujų butų pasiūla yra paaugusi apie 25 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)