Baldinių audinių gamybos įmonės „Audėjas“ istorija prasidėjo iškart po Antrojo pasaulinio karo, kai 1946 m. įsikūrė Paupyje netoliese tekančios Vilnios, dabartinių Markučių teritorijoje, Drujos gatvėje. Tuo metu čia atsirado verpimo ir audimo fabrikas.

Anuomet šioje žemutinėje vietoje, kur buvo statomas fabrikas, plytėjo pelkė. Teritorija tik vėliau tapo urbanizuota, o „Audėjas“ tapo pirmąja pramoninės zonos investicija.

Vėliau čia ėmė kurtis ir kitos pramonės įmonės: Vilniaus elektros skaitiklių gamykla „Skaiteks“, bandomoji gamykla „Matas“, Gelžbetoninių konstrukcijų gamykla, o visai kaimynystėje – „Betono centras“, kurio teritorijoje jau stovi daugiabučiai.

Netoliese Užupyje kūrėsi tekstilės pramonės įmonės: siuvykla „Vilija“, „Vilniaus kailiai“ ir kt.

Šiandien čia stovi fabriko likučiai, kurių greitai nebeliks. 2016 m. „Audėjas“ savo 5 ha teritoriją pardavė dviem etapais: iš pradžių dalį teritorijos – vienam, o po kelerių metų – kitam pirkėjui. Šiandien čia savo planus vysto NT bendrovė „Galio Group“ ir investicijų bendrovės „Lords LB Asset Management“ fondas.

2009 m. „Audėjas“ įsigijo naujas patalpas Kalvarijų gatvėje, kur toliau šiandien sėkmingai tęsia savo veiklą. Apie tai galite skaityti čia

Delfi šią vasarą lankėsi buvusio „Audėjo“ fabriko teritorijoje, kur nauji šeimininkai pristatė savo planus, o dabartiniai vadovai papasakojo grandiozinio fabriko istoriją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)