Už NT įstatymo pakeitimus balsavo 6, prieš 3, susilaikė 1 komiteto narių.

Vyriausybės projektas patobulintas, pritarta BFK pirmininko siūlymui

Komitetas nutarė patobulinti Vyriausybės teiktą įstatymo projektą ir pritarė BFK pirmininko Mindaugo Lingės siūlymui sudaryti galimybę pačioms savivaldybėms nusistatyti tarifus dėl NT apmokestinimo.

Jo registruotame siūlyme numatoma, kad vietoje 0,06 proc. lengvatinio tarifo pagrindiniam gyvenamajam būstui, savivaldybės pačios galėtų nusistatyti tarifus 0,05–4 proc. intervale.

Už tokį M. Lingės siūlymą balsavo absoliuti dauguma BFK narių, susilaikė parlamentai Algirdas Butkevičius ir Andrius Palionis.

Pritarta S. Gentvilo siūlymui, opozicijos ir K. Masiulio siūlymai didelio palaikymo nesulaukė

Taip pat BFK nusprendė nepritarti Seimo narių Andriaus Palionio, Jono Pinskaus ir Valiaus Ąžuolo siūlymui neapmokestinti NT, kuris yra naudojamas žemės ūkyje.

Už opozicijos atstovų siūlymą balsavo 3 BFK nariai, likę – nepritarė.

Vis tik komitetas vienbalsiai pritarė aplinkos ministro Simono Gentvilo siūlymui suteikti galimybę savivaldybėms nustatant nekilnojamojo turto mokesčio tarifą atsižvelgti į tai ar nekilnojamojo turto objektas turi suformuotą žemės sklypą ar ne.

Galiausiai Seimo Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Kęstučio Masiulio pasiūlymui daliai įstaigų nebetaikyti lengvatos nemokėti NT mokesčio nepritarė nei vienas BFK narys, kitiems parlamentaro siūlymams taip pat buvo nepritarta absoliučia dauguma balsų arba vienbalsiai.

Vyriausybės pateiktame NT mokesčio įstatymo projekte siūloma padidinti fizinio asmens pagrindinio gyvenamojo būsto neapmokestinimo riba nuo 1 iki 1,5 savivaldybės NT verčių medianos.

Projekte dar siūloma, kad pagrindiniam fizinio asmens gyvenamajam būstui būtų taikomas progresinis apmokestinimas. Dalis tarp 1,5 ir 2 savivaldybės NT verčių medianų būtų apmokestinama 0,06 proc. tarifu, o viršijanti 2 medianas – 0,1 proc.

Finansų ministerija skaičiuoja, kad priėmus tokius pakeitimus, vidutinis mokestis už gyvenamąjį būstą gyventojui siektų 16 eurų per metus, o du trečdaliai gyventojų mokesčio nemokėtų. Surinktos pajamos atitektų savivaldybėms.

Lietuvos bankas (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus yra tvirtinęs, kad dabar esanti NT apmokestinimo sąranga šalyje yra gera, tačiau jos parametrai – tobulintini. Pasak jo, dabar NT apmokestinimas veikia kaip prabangos mokestis ir jis neturėtų būti taikomas pagal savivaldybes.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją