Rajono meras Henrikas Šiaudinis atskleidė vieną esminių dalykų – renovacijos sėkmė labai daug priklauso nuo statybininkų. O daugiabučio gyventojai išdavė paslaptį, kaip juos prispausti, kad į darbą neateitų girti ir nepridarytų broko.

Ignalina – renovacijos pirmūnė

Į Ignaliną atvykę DELFI žurnalistai pateko į patį darbų sūkurį – miesto centre stovinčius daugiabučius apjuosę pastoliai, kuriais laipioja namus renovuojantys statybininkai. Nuošalyje neliekantys gyventojai taip pat dūzgia šalia, rodydami statybininkams, ką dar reikia padaryti ir tvarkydami renovuoti baigiamų daugiabučių aplinką.

Svarbu tai, kad darbinga atmosfera šiame mieste tvyro jau ne pirmus metus. Tai yra vienintelė savivaldybė šalyje, kurioje daugiau nei pusė visų daugiabučių jau yra ar artimiausiu metu bus renovuota.

Ignalinos savivaldybėje iš viso yra 170 daugiabučių, iš kurių jau renovuoti ar baigiami renovuoti 89 namai. Kitaip tariant, 52 proc. visų rajono daugiabučių. O svarbiausia, kad senų daugiabučių modernizavimo sparta vis intensyvėja. Įgyvendinant Daugiabučių namų atnaujinimo programą iš viso yra parengti ir suderinti daugiau kaip 1700 namų energinio efektyvumo didinimo projektai. Iš jų daugiau kaip 1200 namų gyventojai pritarė šių projektų įgyvendinimui. Finansinių įstaigų pritarimo atnaujinimui jau sulaukė daugiau kaip 1000 daugiabučių namų, o statybos rangos darbai jau pradėti prie 580 daugiabučių.

D. Matonienė: prasidėjo renovacijos žydėjimo metas

Oficialus renovadienio atidarymas įvyko prie vieno iš bebaigiamo renovuoti daugiabučio, esančio Atgimimo gatvėje 29 . Prie dažais kvepiančio pastato susitikti su į renovacijos procesą įsitraukusiais arba dar tik apie tai galvojančiais žmonėmis atvykusi Aplinkos ministerijos viceministrė Daiva Matonienė konstatavo, kad Ignalina tapo Lietuvos renovacijos sostine. Kaip tik todėl, jos teigimu, renovadieniai startavo būtent šiame mieste. Visgi ji taip pat teigė, kad renovacijos procesas pradeda įsisiūbuoti ir kituose Lietuvos miestuose.

„Jūsų miestas yra renovacijos sostinė ir jūs turėsite daugiausiai renovuotų namų. Džiaugiuosi, kad patikėjote renovacijos idėja, kad ją palaikėte, todėl renovadieniai startuoja būtent čia. Vėliau vyksime ir į kitus miestus. Renovadienių pavadinimas kilo nuo žoliadienių. Gamtoje tai – žydėjimo šventė, kai pradeda žydėti labai daug medžių ir gėlių. Lygiai taip ir mes šią liepą pranešame, kad Lietuvoje prasidėjo renovacijos žydėjimo metas. Mes pasirašėme arti 600 statybos rangos sutarčių. Tai yra didžiulis progresas“, - sakė D. Matonienė.

Ignalinos rajono meras H. Šiaudinis pabrėžė, kad renovacijos procesas mieste įsisiūbavo tik todėl, kad gyventojai suprato, jog daugiabučiai yra jų turtas. Anot jo, daugybę metų buvo galvota, kad daugiabučiais savininkams rūpintis nereikia, nes tai už juos turi padaryti kažkas kitas. „Gerai, kad pasinaudojote Europos Sąjungos parama. Tai yra jūsų turtas ir dabar jo vertė pakilo. Žinoma, apsispręsti lengva tikrai nebuvo“, - į renovuotų namų gyventojus kreipėsi meras.

Taip pat jis atskleidė, kad pagrindinė kokybiškos renovacijos priežastis – darbštūs statybininkai. Tačiau čia pat H. Šiaudinis pastebėjo, kad gerą įmonę surasti darosi vis sunkiau: „Aš manau, kad šiems namams pasisekė dėl statybininkų. Statybininkai visais laikais yra problema. Nesvarbu, ar namą statai ar ką kitą darai. Namo, prie kurio mes stovime, renovaciją atliko viena Visagino įmonė. Ji renovavo ir daug kitų miesto objektų. Tai patikima nepopierinė įmonė, kuri nepadaro problemų. Manau, kad tai ir lemia renovacijos sėkmę.“

Statybininkai buvo nuolat stebimi

Išgirdęs mero pagyras Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) vadovas Valius Serbenta kreipėsi į gyventojus, klausdamas, ar tikrai viskas buvo gerai? Jis teiravosi, ar vykdant darbus gyventojams užteko informacijos, ar visų grandžių darbu jie liko patenkinti?

V. Serbentai antrino ir aplinkos viceministrė D. Matonienė, kviesdama žmones diskutuoti: „Svarbu ne tik sėdėti kabinete, bet ir realiai matyti, kas gerai, o kas blogai. Todėl mums reikia ne tik pasigirti, bet ir sužinoti negerus dalykus, kad galėtume tobulinti šį procesą.“

Visgi gyventojai kritikos neišsakė ir juokavo, kad mažeikiškių dalia jų neištiko. „Teko girdėti, kad Mažeikiuose nuo pastolių reikėjo nukelti girtus statybininkus. Pas mus to nebuvo. Aišku, per tą laiką išmokau keiktis, bet girtavimo ir aplaidumo nebuvo“, - juokėsi renovuoti baigiamo namo gyventoja.

Tačiau moteris pripažino, kad namo gyventojai griežtai kontroliavo darbininkus. Ji svarstė, kad broko greičiausiai nebuvo todėl, kad gyventojai per padidinamąjį stiklą žiūrėjo, ką veikia meistrai: „Aš visada viską matau. Ir jei kažkas negerai, visada pasakau. O jeigu būtume pamatę, kad statybininkai girti, nieko nelaukę lieptume iš karto nutraukti darbus“, - pasakojo gyventoja.

Be to, daugiabučių gyventojai klausimus uždavinėjo renginyje dalyvavusiems Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovams, BETA specialistams, Ignalinos savivaldybės, „Ignalinos butų ūkio“ atstovams, techniniai prižiūrėtojams bei rangovams.

DELFI primena, kad kitas renovadienis įvyks jau ateinantį antradienį – liepos 8 d. Anykščiuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)