Antrajame renovacijos etape savivaldybės pasiūlė renovuoti dar apie 1700 daugiabučių (Vilniaus apskrityje – 325, Kauno apskrityje – 319, Šiaulių apskrityje – 190, Panevėžio apskrityje – 112, Klaipėdos apskrityje – 128, Tauragės apskrityje – 89, Telšių apskrityje – 167, Marijampolės apskrityje- 126, Utenos apskrityje – 82, Alytaus apskrityje – 142 daugiabučiai).

Į antrą etapą be jau dalyvaujančių 56 šalies savivaldybių įsitraukė dar dvi – Skuodo rajono ir Kalvarių savivaldybės.

Aktyviausiai daugiabučius renovacijai siūlė Vilniaus miesto savivaldybė (211 paraiška), Kauno miesto (95 paraiškos), Marijampolės (65 paraiškos) ir Alytaus (31 paraiška) miestų savivaldybės.

Iš mažesnių savivaldybių aktyviausiomis įvardijamos Kauno rajono (85 daugiabučiai), Mažeikių rajono (82 daugiabučiai), Palangos miesto (57 daugiabučiai), Jurbarko rajono (50 daugiabučių), Varėnos rajono (45 daugiabučiai) savivaldybės.

DELFI primena, kad pirmajam naujos programos renovacijos etapui Aplinkos ministerija su savivaldybėmis buvo atrinkusi 800 neefektyviausiai energiją vartojančių daugiabučių. Šių metų rugsėjo pabaigoje daugiau nei 600 daugiabučių jau turi pasirengę investicinius projektus, daugiau nei 300 daugiabučių bendruomenių balsavę dėl planų, 276 – pritarę planams. 90 pastatų jau pradėti darbai.

Įžvelgia norus trikdyti renovacijai

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis teigė, kad, nepaisant bandymų sutrikdyti renovacijos procesą, kol kas darbai juda pagal planą.

„Pagrindinis iššūkis – statybiniai pajėgumai ir konkretūs pirkimai, kada jie prasidės“, - pridėjo ministras.

V. Mazuronis sakė, kad tokiuose miestuose, kaip Vilnius ar Kaunas, renovaciją stabdo politiniai žingsniai. Ministras paminėjo savivaldybėms ir už renovaciją atsakingoms institucijoms išplatintą Respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų vadovo Juozo Antanaičio informaciją apie neva institucijoms krentančią atsakomybę išieškant renovacijos išlaidas iš nemokių klientų.

„Ten renovacija vystosi šiek tiek prasčiau, nes, matyt, kai kurių privačių institucijų interesai šiame procese buvo šiek tiek kitokie“, - komentavo V. Mazuronis.

Aplinkos ministerija skaičiuoja - jei visi planuose esantys daugiabučiai būtų renovuoti, tai iš viso renovacija paliestų apie 125 tūkst. butų, kuriuose gyvena apie 300 tūkst. gyventojų.

Klausimai dėl kokybės

Tiek su renovacija jau susidūrusiems, tiek dar planuojantiems susidurti gyventojams kyla daug klausimų dėl renovacijos darbų kokybės ir kokybės garantijos.

V. Mazuronis tikino, kad renovacijos kokybei užtikrinti įvestas ne vienas saugiklis. Statybininkų darbus prižiūri techninė priežiūra.

„Jei projektas parengtas gerai, techninė priežiūra prižiūri gerai ir teisingai, rezultatas geras. Bet visko gali būti. Jūs matot, kokios apimtys“, - komentavo ministras.

Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė priminė, kad tarp reikalavimų atsirado naujas punktas, kad būtų draudžiami techninės priežiūros atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)