Skelbiama, kad iš viso RC vertintojai įvertino daugiau kaip 6,9 mln. statinių ir žemės sklypų. Šalies žemės sklypų vidutinės rinkos vertės per metus ūgtelėjo maždaug dešimtadaliu: gyvenamųjų teritorijų ir mėgėjų sodo žemės sklypų vertės padidėjo 13 proc., žemės ūkio paskirties žemės – 12 proc., pramonės ir sandėliavimo bei komercinės paskirties žemės – 8– 9 proc.

Gyvenamosios paskirties statinių padidėjo apie 10 proc., komercinių statinių – 9 procentais, kitų paskirčių statinių – 9–12 procentų.

„Gyvenamosios paskirties nekilnojamojo turto, tiek žemės, tiek statinių, vertės, dėl ribotos pasiūlos ir didelės paklausos, daugiau išaugo kurortinėse Palangos miesto ir Neringos savivaldybėse. Komercinės paskirties žemės ir komercinių pastatų vertės labiau didėjo Anykščių, Birštono ir Šilutės rajonų savivaldybėse, kuriose plėtojama rekreacija, taip pat Molėtų rajono savivaldybėje, kurioje veiklą vysto technologijų įmonės“, – vardina RC Turto vertinimo valstybės reikmėms skyriaus vadovė Lina Kanišauskienė.

Tuo metu pramonės ir sandėliavimo teritorijų žemės sklypų vertės daugiau augo Klaipėdos rajono savivaldybėje, kurioje dėl patogios susisiekimo infrastruktūros kuriasi pramonės ir logistikos centrai, pažymėjo L. Kanišauskienė.

RC duomenimis, šalyje įregistruotų NT objektų skaičius ir jų vidutinės rinkos vertės stabiliai auga nuo 2011 metų, o didžiausi metiniai vidutinių rinkos verčių pokyčiai pastebimi nuo 2021 metų pradžios, kai vidutinių rinkos verčių suma siekė 118 mlrd. eurų, 2022 – 135 mlrd. eurų, o praeitais metais – 166 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją