Skelbiama, kad projekto metu bus sukurta sistema, kurioje bus kaupiama informacija apie pastatų charakteristikas, techninės priežiūros dokumentaciją, pastatų būklę, energetines savybes, energijos suvartojimą.

Bus atliekama šių duomenų analizė renovacijos stebėjimui, skatinimui bei pateikiama informacija visuomenei apie pastatų esamą būklę ir renovacijos procesą.

„Pastatų duomenų bankas bus viešas – gyventojai turės galimybę pagal adresą pasitikrinti pastato energinio naudingumo klasę, jo būklę, energijos suvartojimo duomenis. Kartu bus pasiekiama informacija apie renovacijos sprendimus ir galimybes, o tai sudarys sąlygas geriau įsivertinti renovacijos naudą“, – sako SSVA direktorius Aidas Vaičiulis.

75% pastatų fondo ploto pastatyta iki 1992 m., kai nebuvo keliami jokie energinio naudingumo reikalavimai. Šie pastatai neatitinka šiuolaikinių standartų ir reikalavimų, jie priskiriami žemesnei nei C energinio naudingumo klasei, bei suvartoja net 78% visos pastatų fondo pirminės energijos.

„Centralizuotas duomenų apie pastatus kaupimas ir teikimas taip pat leis užtikrinti pastatų priežiūros procesų optimizavimą. Surinkti duomenys toliau galės būti naudojami pastatų rizikos vertinimui bei sudarys sąlygas valstybės institucijoms priimti duomenimis paremtus sprendimus dėl pastatų energinio efektyvumo gerinimo“, – priduria A. Vaičiulis.

Lietuvoje šiuo metu nėra vieningo sprendimo, leidžiančio kaupti duomenis apie pastatų būklę.

Projektas, kurio vertė siekia 2,5 mln. Eur, finansuojamas ES Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ lėšomis. Jo įgyvendinimas numatytas iki 2025 m. III ketv.
Projektą vykdo SSVA kartu su partneriais – Aplinkos ministerija, Valstybine teritorijų planavimo ir statybos inspekcija bei VĮ Žemės ūkio duomenų centru.

Projekto tikslas prisideda prie 2022–2030 m. plėtros programos valdytojos Aplinkos ministerijos aplinkos apsaugos ir klimato kaitos valdymo plėtros programos užvadinio „Švelninti poveikį klimato kaitai, įskaitant gyvenamųjų ir savivaldybių viešųjų pastatų energijos vartojimo efektyvumo didinimą ir energijos iš atsinaujinančių išteklių naudojimo skatinimą“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją