Beprotiškus pinigus kainuojantys butai pasiekiami ne kiekvienam turtuoliui. Kai kurie per 10 mln. litų kainuojantys butai sostinėje oficialiai neparduodami – jų nerasite nekilnojamojo turto (NT) skelbimuose, jų nepasiūlys ir NT agentai.

„Vienas brangiausių man žinomų butų kainuoja apie 10 mln. litų. Bet žinau, kad neoficialiai kai kurie butai pardavinėjami dar brangiau. Ir už gerokai daugiau nei jų rinkos vertė. Įsivaizduokite, kokiame nors vakarėlyje statybų kompanijos vadovas susitinka pažįstamą verslininką ir sako: „Girdėjau, ieškai naujo būsto. Kaip tik statau daugiaaukštį sostinėje, gal nori poros viršutinių aukštų?“ Neretai sandėriai vyksta būtent taip“, – milijonus kainuojančių butų pardavimo subtilybes aiškino bendrovės „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis.

Finansinei aukštuomenei priklausantys asmenys neįvardija kvadratinio metro kainų. Butų kainos tokioje aplinkoje dažniausiai nustatomos pagal draugystės ryšius ir neturi nieko bendra su rinka.

Moka už prabangą ir vaizdą

Patys brangiausi butai visoje šalyje yra istoriniame Vilniaus senamiestyje: Gedimino prospekte, Didžiojoje ir kitose gatvėse šalia rotušės, Stiklių gatvėje. Čia esančių butų kainos prasideda nuo 20 tūkst. litų už kvadratinį metrą. Be to, kuo senesnis namas ir ilgesnė jo istorija, tuo jis išskirtinesnis ir brangesnis yra jame esantis būstas. Antrojoje vietoje pagal kainas yra būstai, įrengiami viršutiniuose centre statomų namų aukštuose.

Anot S.Vagonio, kainos iki kosminių aukštumų užkeliamos, nes yra paklausa. „Šalyje yra žmonių, kurie gali mokėti 10 ar 15 mln. litų už prestižą. Jie nori turėti butą pačiame centre arba pro savo miegamojo langą matyti sostinės panoramą ir pasakyti, kad daugiau niekas, išskyrus juos, to neturi. O tokių butų pasirinkimas, palyginti su vidutiniu sektoriumi, yra labai mažas“, – kalbėjo ekspertas.

Lietuvoje mažiau nei procentas gyventojų gali sau leisti tokią prabangą, tačiau ir milijonus kainuojančių butų nėra labai daug, tad šie ilgai be šeimininkų nebūna.

Priešingybė – 200 kartų pigiau

Patys pigiausi būstai trijuose didžiausiuose šalies miestuose yra bendrabučio tipo kambariai, kur vonia, tualetu ir virtuve dalijasi kelios šeimos.

Iš visų trijų didmiesčių pigiausius butus galima rasti Kaune – kai kurių jų kvadratinio metro kaina neperkopia net 3 tūkst. litų. Mažiausia buto kaina šiek tiek viršija 50 tūkst. litų.

Pigiausi bendrabučio tipo butai Vilniuje kainuoja apie 65–75 tūkst. litų. Sostinėje tokių vidutiniškai 21 kv. m ploto butų kvadratinio metro kaina siekia apie 3,8 tūkst. litų. Didžiausia pasiūla – Naujininkų mikrorajone.

Klaipėdoje daugiausia pigių butų siūloma už miesto – rajonuose ir kaimuose, keliais kilometrais nutolusiuose nuo miesto. Čia vieno kambario butą iki 30 kv. m galima įsigyti už sumą, neviršijančią 50 tūkst. litų. Neretai siūlomi mediniai namai su tualetu lauke. Pigesnių butų pačiame uostamiestyje kvadratinio metro kaina šiek tiek viršija 4 tūkst. litų.