Į redakciją kreipėsi nedidelės bendrovės direktorius, prašęs neatskleisti jo tapatybės (vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Verslininkas papasakojo, kad kai kurių „Lidl“ parduotuvių statybų rangovė „CCM Baltic“ su jo vadovaujama įmone buvo sudariusi subrangos sutartį. Tačiau po kurio laiko, „Lidl Lietuva“ esą perėmė rangovės įsipareigojimus ir su subrangovais sudarė susitarimą dėl reikalavimo teisės perleidimo.

Paprastai tariant, likus kelioms savaitėms iki oficialaus parduotuvių atidarymo „Lidl Lietuva“ įsipareigojo sumokėti subrangovui tokią sumą, kokią turėjo sumokėti „CCM Baltic“. Iš viso keliasdešimt tūkstančių eurų.

Birželio mėnesį „Lidl Lietuva“ raštu patvirtino savo įsipareigojimą skolą sumokėti iki liepos 10 d.

Vis dėlto, kaip teigė į redakciją kreipęsis ir dokumentų kopijas persiuntęs verslininkas, vokiečių prekybos tinklas iki šiol nėra sumokėjęs ne tik jo bendrovei, bet ir kitoms statybų darbus atlikusioms įmonėms.

„CCM Baltic“ generalinis direktorius Stanislovas Valius pripažino, kad toks susitarimas tarp užsakovės „Lidl Lietuva“, rangovo (t. y. jo vadovaujamos įmonės) ir subrangovų buvo.

„Čia taip „Lidlas” norėjo. Labai vėlavo su sprendimais, projektas buvo, statybai leidimo neturėjome, dirbome be statybų leidimo. Na, o paskui paprasčiausiai, kad uždirbtų, mus nustūmė į šoną, patys perėmė. Kai visi darbai jau buvo sustatyti, buvo visi subrangovai, visi darbininkai, visi sprendimai atlikti, belikę buvo pora savaičių, na, ir padarė šitaip“, – sakė direktorius.

Jis neslėpė nepasitenkinimo, nes nuo balandžio mėnesio „Lidl Lietuva“ esą neatsiskaitė už atliktus darbus: „Šiandien „Lidlas“ mums yra skolingas 910 883 Eur“.

Pasak direktoriaus, „Lidlas“ nurodo įvairias priežastis, kodėl neatsiskaitoma.

„Tai, sako, pagal trišales sutartis atsiskaitysime. Visi sudarė trišales sutartis, viską parengė. Paskui – neatsiskaitysime pagal trišales, sudarysime su visais subrangovais, kurie dirba, tiesiogines sutartis. Taip nė vienas ir nežinome, kaip jie atsiskaitys“, – kalbėjo S. Valius, manantis, jog dėl tokių verslo santykių atsakingi ne vokiečiai, o jų samdyti tokios kompetencijos vadovai Lietuvoje.

Į DELFI kreipęsis verslininkas nurodė, kad, jo žiniomis, „Lidl Lietuva“ už atliktus darbus nėra atsiskaičiusi ir su kitomis įmonėmis.

Viena iš jų esą yra „IT Sistemos“. Tačiau pastarosios direktorius Justas Gribovskis buvo nekalbus. „Nieko nekomentuosiu“, – taip jis atsakė į klausimą, ar tiesa, kad prekybos tinklas liko skolingas.

Kitos bendrovės „Fegda“ generalinis direktorius Žydrius Baublys DELFI patvirtino, kad jo atstovaujama įmonė turi nebaigtų verslo reikalų su „Lidl Lietuva“, tačiau neigė, kad vokiečių prekybos tinklas vėluoja atsiskaityti.

„Yra tam tikrų niuansų, kuriuos jie turi išsiaiškinti, kad būtų viskas juridiškai teisingai. Perėmus kito rangovo skolas yra to rangovo darbų šleifas kitur. Kad pinigų netektų sumokėti du kartus, reikia pirmiausiai juridiškai viską teisingai įforminti“, – komentavo jis.

Į redakciją kreipęsis verslininkas tai pat sakė, kad „Lidl Lietuva“ esą neatsiskaito ir „Šalnos prekyba“.

Šios direktorius Saulius Vilimas DELFI patikino, kad jo vadovaujama įmonė neturėjo verslo ryšių su parduotuves neseniai atidariusiu prekybos tinklu. Vis dėlto jis pasakojo girdėjęs kalbų, kad įrengiant „Lidlo“ parduotuves kai kurie subrangovai patyrę trukdžių dėl atsiskaitymo už atliktus darbus.

„Lidl Lietuva“ Korparatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovė Agnė Dalia Gaižauskienė plačiau nekomentavo statybų bendrovių nuogąstavimo, kad su jais neatsiskaitoma.

„Teiginys, esą „Lidl Lietuva“ perėmė „CCM Baltic“ įsiskolinimus, neatitinka teisybės. Patiksliname, jog mes, „Lidl Lietuva“, sutikome, kad „CCM Baltic“ savo subrangovams perleistų reikalavimo teises į „Lidl Lietuva“ užsakymu atliktų darbų apmokėjimą. Kad galėtume apmokėti darbus, turi būti įvykdytos sutartimis nustatytos sąlygos. Jos, be kita ko, numato, kad užsakovo interesai neturi būti pažeisti, o darbai privalo būti tinkamai atlikti ir įforminti.

Norėtume akcentuoti, kad sandorius su verslo partneriais grindžiame pasitikėjimu ir sąžiningumu, o siekdami išvengti bet kokių interpretacijų, savo veikloje griežtai vadovaujamės galiojančiais teisės aktais.

Nuoširdžiai puoselėdami atsakingo ir patikimo verslo partnerio vardą, visuomet esame pasirengę argumentuotai diskutuoti su savo projektų rangovais ir subrangovais apie susidariusias problemas. Šiuo metu Lietuvoje veikia 16 „Lidl“ parduotuvių, pastatytų mums bendradarbiaujant su skirtingomis statybos įmonėmis. Aktyviai tęsiame plėtrą ir maloniai tikimės, kad geranoriškai suprasite mūsų principą išsamiau nekomentuoti mūsų ir mūsų partnerių bendradarbiavimo sąlygų“, – DELFI pakomentavo „Lidlo“ atstovė.

Įmonių mokumą vertinančios bendrovės „Creditreform Lietuva“ direktoriaus pavaduotojas Borisas Chijenas abejojo, ar toks rinkos naujokas kaip „Lidl“ iš tiesų neatsiskaito su darbus atlikusiomis bendrovėmis. Jo nuomone, veikiausiai verslininkai skirtingai traktuoja sutartinius įsipareigojimus.

„Paprastai didelės bendrovės atsiskaito laiku. Tiesa, dėl jų būna kitokių problemų – pvz., su jomis sudėtinga derėtis, dėl to gali nukentėti santykiai, be to, vieni ar kiti faktai gali būti traktuojami įvairiai. Ir šiuo atveju tikriausiai šalys kol kas ginčijasi turėdamos skirtingas nuomones apie tą patį. Ilgametė patirtis rodo, kad didelės įmonės savo reputaciją brangina ir atsiskaito laiku“, – komentavo pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (219)