Kviestiniame architektūriniame konkurse, kurio objektas buvo Laisvės pr. 58 gyvenamųjų namų su komercinėmis ir/arba administracinėmis patalpomis kompleksas, dalyvavo šeši kandidatai. „Homa Group“ vykdančioji direktorė Jurgita Kveselaitė sakė, kad konkurso metu siekta išrinkti labiausiai vietovės charakterį bei viziją atitinkantį darbą.

„Sklypo teritorija šalia Spaudos rūmų šiuo metu sparčiai urbanizuojama, šioje vietoje kyla aukštuminiai pastatai, o patogi infrastruktūra skatina naujų, įvairios paskirties objektų atsiradimą rajone. Kėlėme tikslus, kad naujasis kompleksas turėtų ne tik integruotis į besikeičiantį vietos kontekstą, bet ir prisidėti prie šios miesto dalies plėtros“, – kalbėjo Jurgita Kveselaitė.

J. Kveselaitė pridūrė, kad iki šiol daugiausiai verslui pasitarnavusi vieta taps naujais namais daugybei sostinės gyventojų, kurie suteiks pridėtinės vertės tiek Viršuliškių rajonui, tiek visam Vilniui.

Konkurso nugalėtoja tapo „mikro MIESTO“ pristatyta projekto vizija. Darbo autoriai – „Architektūros kūrybinė grupė“. Šis darbas pranoko konkurentus savo natūraliai išreikšta viešąja erdve ir pirmų aukštų išdėstymu. Manoma, kad „mikro MIESTO“ kompleksas taps patraukliu tašku burtis miesto gyventojams bei čia leisti laisvalaikį. Šio darbo vientisumas miesto bei vietovės kontekste tapo stipriąja puse, padėjusia laimėti konkursą.

„Architektūros kūrybinės grupės“ atstovai kalbėdami apie „mikro MIESTO“ idėją teigia, kad komplekso koncepcija – perkelti „įsivaizduojamo miesto“ audinį į lokalią teritoriją, sukuriant „mikro miestą“. Kuriame būtų skiriamas dėmesys funkciniams ir socialiniams aspektams, ir trims veiklų kategorijoms – gyvenimui, darbui ir laisvalaikiui. Kuriamas kvartalas šiuolaikišką gyvenimo būdą vertinantiems miestiečiams, kuriame integruojasi visuomeninės ir komercinės erdvės kartu su gyvenamosiomis.

Gyventojams ir visuomenei numatoma patogi infrastruktūra, darbo erdvės, poilsis, pramogos ir visos reikalingos paslaugos. Projektuojamoje kvartalo dalyje architektūrinėmis priemonėmis apjungiamos gyvenamoji, visuomeninė, komercinė ir paslaugų funkcijos. Formuojamas ryšys tarp gyvenamųjų , visuomeninių ir rekreacinių erdvių. Sukuriama erdvė sveikai ir aktyviai gyvensenai su paslaugomis, aktyviam gyvenimo būdui. Projektuojamos pėsčiųjų, dviračių ir aptarnaujančio transporto jungtys.

Didelis komercijos plotas pirmame aukšte, kvartalo gyventojams leis poreikius patenkinti vietoje mažiau judant mieste. Tai sukurs lokalų centrą, užtikrinantį gyvenimo, darbo ir laisvalaikio balansą.